Η φράση λεπτά αισθήματα, παραπέμπει σε αγνά αισθήματα, σε ψυχικά χαρίσματα και σε ανιδιοτελή κίνητρα. Με μια μικρή παράφραση, μέσω αλλαγής του χειλικού συμφώνου (π) από το επίσης χειλικό σύμφωνο(φ) δημιουργείται ο όρος: λεφτά αισθήματα κι αλλάζει στο πι και φι το νόημα που εξέρχεται απ’ τα χείλια.
Ο όρος «λεφτά αισθήματα» σε αντίθεση με τη φράση λεπτά αισθήματα, παραπέμπει σε χρηματοκεντρική και συμφεροντολογική θεώρηση των πραγμάτων. Ο όρος απαρτίζεται επίσης, από δυο λέξεις που παραπέμπουν σε διαφορετικές έννοιες, αφού η λέξη λεφτά παραπέμπει σε χρήματα και σε υλικές αξίες και η λέξη αισθήματα παραπέμπει σε συναισθήματα και σε ανώτερες αξίες. Εκ των παραπάνω φαίνεται πως, η εκφορά του όρου δίνει και έναν τόνο ειρωνείας για υποτιθέμενα ανιδιοτελή κίνητρα, συμβάλλοντας έτσι, στην απομυθοποίηση της κατάστασης. Ο όρος συνηθίζεται στη διερεύνηση των αιτίων βάσης μιας σχέσης από τη σκοπιά κάποιου.

-Ρε τα ’μαθες ο Γιώργος ετοιμάζεται να παντρευτεί τη Μίνα;
-Μη μου πεις πως μετά από τόσες χυλόπιτες που μοίρασε απλόχερα σε διάφορους κόμματους που ’κόβαν φλέβα για πάρτη του, πως κατόρθωσε να τον τυλίξει αυτό το ανάποδο γαμώτο;
-Έλα ντε όμως που αυτή σε αντίθεση μ’ όλες τις άλλες έχει λεφτά αισθήματα. - Εννοείς….. (το βλέμμα του δείχνει πως το ’πιάσε το υπονοούμενο)
-Ακριβώς αυτό που φαντάστηκες. Είναι πολλά τα λεφτά Άρη

Λεπτά αισθήματα (από GATZMAN, 02/10/08)Λεφτά αισθήματα (από GATZMAN, 02/10/08)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Vrastaman

Γυναίκες με υψηλό κόστος συντήρησης. Όπως τα τουτού.

#2
Hank

Πολύ πολύ σωστός! Πολλές φορές οι γυναίκες παραπονιούναι ότι ο άντρας δεν τις καταλαβαίνει, δεν εκτιμά, δεν είναι ευαίσθητος, και στην πραγματικότητα εννοούν πράξεις που απαιτούν ικανότητα και προθυμία να ξοδέψεις πολύ χρήμα. Οπότε πολλές φορές τα λεπτά αισθήματα συμπίπτουν με λεφτά αισθήματα, ή τα πρώτα αποτελούν ευφημισμό για τα δεύτερα.

#3
Tzimhs

'Οπως υπάρχει ακόμα και το ''ακίνητος'' χαρακτήρας...