Συγχορδία ονομάζεται στη θεωρία της μουσικής το σύνολο τριών τουλάχιστον φθόγγων που ηχούν ταυτόχρονα.

H συνπορδία αποτελεί παράφραση του όρου και ονομάζεται το σύνολο δύο και παραπάνω κλανιών που απελευθερώνονται με μικρή ή με καθόλου χρονική διαφορά μεταξύ τους, επηρεάζοντας το ηχόχρωμα του χώρου.

Όταν επικρατεί πορδοχαρά, κάποιες εκ των κλανιών που δραπετεύουν, συμπίπτουν χρονικά με κάποιες άλλες, οπότε και προκύπτει το φαινόμενο της συνπορδίας. Οι κλανιές μπορεί να είναι κράμα από κομπολογάτες, κούφιες, ξυπόλητες, κλπ. Όλες έχουν ρόλο στην παράσταση. Η φάση θυμίζει πεδίο βολής απελευθέρωσης αερίων.

Η φάση γίνεται καλύτερη μεταξύ παρέας που βρίσκεται εντός κλειστού χώρου και που έχει πρωτύτερα χλαπακιάσει τροφές (φασολάδα, φακές, κουνουπίδια, κρεμμύδια, μπρόκολα, κουνουπίδια κλπ) που επιβοηθούν το κλασίδι και την έκταση του χημικού πολέμου. Σε αυτή την περίπτωση πέφτει το γέλιο της αρκούδας, ενώ ο ένας περιμένει την ανταπόκριση ή το negotiation του άλλου (κατά την κομπιουτερική ορολογία) για τη δημιουργία συνπορδιών και τη συνέχεια των κλανιοβομβαρδισμών. Η φάση αυτή λειτουργεί ως θεατρική παράσταση, με live σενάριο, χωρίς δοκιμές, σκηνοθέτες κλπ, κλπ. Όλοι οι συνδαιτυμόνες πρωταγωνιστούν και αποτελούν παράλληλα το κοινό της παράστασης. Η ευρηματικότητα τους και ο συγχρονισμός των κλανιών κατά τη συνπορδία συγκαταλέγονται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της μοναδικής, απρογραμμάτιστης παράστασης (μια φορά παίζει το έργο).

Σύμφωνα με τα παραπάνω θα μπορούσαμε να εντρυφήσουμε στην προσφορά του ρόλου της συνπορδίας σε μια ομήγυρη. Η συνπορδία αποτελεί ένα πρόσθετο κανάλι επικοινωνίας, υποστηρικτικό προς την υπάρχουσα επικοινωνία, αρκεί βέβαια να υπάρχει εξοικείωση μεταξύ των ατόμων και να υπάρχει συμβατότητα και διάθεση για τέτοιου είδους πλάκα.

- Αστα μας είχαν καλέσει για ΣΚστο εξοχικό του Βασίλη. Μαζί με τα άλλα φαγητά είχαν φτιάξει φασόλια γίγαντες. Σε λίγο όταν πήγαμε να ξαπλώσουμε. .άρχισε το κλάσιμο της αρκούδας
- Κατάλαβα...γιγαντομαχία
- Μιλάμε για επαναλαμβανόμενες συνπορδίες. Μπάχαλο. Αφού να φανταστείς, πάρα την ψύχρα ανοίξαμε τα παράθυρα για να εξαεριστεί ο χώρος.
- Μάαααλιστα…μάλιστα
- Δεν τελείωσα. Σε λίγο παγώσαμε και κλάναμε και γελάγαμε δυνατότερα, ώσπου ενοχλήσαμε τους γείτονες και έγινε βραδιάτικα το έλα να δεις και το κάτσε να ακούσεις
- Α….έτσι εξηγείται το ότι είσαι κρυωμένος και το ότι έχεις μαυρισμένο μάτι.
- Κι όλα αυτά από ένα κλάσιμο.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
xalikoutis

χαχχαχαχα ωραίος Γκατς, γαμάτος και χορταστικός ορισμός...το μυρίστικα θα ταν καλό ήδη από το λήμμα....κάτι τέτοιες στιγμές γεμίζω περηφανια για τη γλώσσα μας

#2
Vrastaman

Σαν να θυμάμαι κάποιο ντοκυμαντέρ για κάποιο χωριό όπου οι κάι επικοινωνούν κλάνοντας - ή μήπως ήταν σφυρίζοντας;

#3
GATZMAN

Χαλ φοβερά τα videos.Πρωταθλητισμός κλανοπαραγωγών!
Σχετικά μ' αυτο που λες πως το μυρίστηκες ....μπας κι έχεις smellblaster στο pc και μύρισες καμιά κούφια;
Vrast, λες να υπάρχει επίσημη επικοινωνιακή κωλοδιάλεκτος, αλλά και η σχετική αργκό; Πάντως στα videoς του Χαλ, θαρρώ πως επιχειρήθηκε μια τέτοιου είδους επικοινωνία.
Πάντως σχετικά με το κλάσιμο και το σφύριγμα, βλέπω πως υπάρχει κι αυτό

#4
Vrastaman

Και μη ξεχνάμε ποτέ το σύνθημα που μας ενώνει: κώλος κλασμένος, γιατρός χεσμένος!

#5
iron

αχ τι ωραία, τι ωραία!

#6
iron

Βράσταμαν, σφυρίζοντας ήταν, σε ένα χωριό στην Εύβοια. Δυστυχώς το κλάσιμο δεν έχει βρει την έκφρασή του ακόμα... Υπάρχει βέβαια και η περίφημη ατάκα του πιτσιρικά από μια ταινία (ποια;;;;;) που λέει στον πρωταγωνιστή (ποιον;;;;;;;;;;;;;;;;): να σου τραγουδήσω κλάνοντας την Πέμπτη του Μπετόβεν; και ο τύπος από περιέργεια λέει ναι. Αυτό που ακούμε όμως είναι μια απλή άχαρη και ούτε κάν in tempo πορδή.

#7
Vrastaman

Βλ. και το πρώτο κομμάτι από το δυσεύρετο άλμπουμ του Roger Waters Music From the Body (1972;) όπου ο ανθρώπινος πρωκτός εκτελεί χρέη σαξόφωνου.

#8
lxar

Καλημέρα. Μία μικρή διόρθωση στην ορθογραφία της λέξης. Η πρόθεση συν όταν έπειτα ακολουθεί λέξη από π μετατρέπεται σε συμ. Οπότε η σωστή ορθογραφία της λέξης είναι συμπορδία.Συμπαθάτε με για την διόρθωση αλλα..η ορθογραφία είναι ,μαζί με την ίδια την γλώσσα, η δεύτερη πιο βιασμένη Ελληνίδα έπειτα από την Εθν.Οικονομια. Στον βιασμό αυτό είμαστε όλοι συμμέτοχοι

#9
jesus

ο γουώτερς, δλδ θείο βράστα, έδωσε νέο νόημα στη λέξη κλάξον;

#10
iron

μάλλον ο ποιητής το ήθελε επίτηδες με -ν, γι' αυτό και διατηρήθηκενε.

#11
GATZMAN

Κοίτα, θα το προτιμούσα να μείνει ως έχει, αλλά αν τίθεται θέμα γραμματικής ορθότητας, ας μπουν και τα δυο μαζί, στον τίτλο. Οπως στην περίπτωση αυτή, ας πούμε.

#12
Khan