Αυτός που χώνεται, ο καταφερτζής, ο βυσματάκιας. Ο όρος παραμένει πάντα στο θηλυκό, άσχετα από το αν αφορά γυναίκες ή άντρες. Συνήθως δε, χρησιμοποιείται για άντρες. Είναι πιο βαριά κατηγόρια για έναν άντρα να τον πεις χώστρα παρά χώστη. Προσδίδει κάτι από πουστιά ή από πουτανιά στις πράξεις και στον χαρακτήρα του.

- Το ξέρεις ότι ο Νάσος δουλεύει τώρα στην εκπομπή του Θ.
- Ε καλά, τί περίμενες, είναι μια χώστρα αυτός...

Got a better definition? Add it!

Published

#1
vikar

Χώστρα είναι κι' αυτή (ή «αυτός»... αλλα δέν κάνουνε τέτοια οι άντρες :-Ρ) που σε χώνει με την πρώτη ευκαιρία, σε αγγαρεύει δηλαδή να της κάνεις χατήρια κι' εκδουλεύσεις που βαριέται ν' ασχοληθεί η ίδια, ή επειδή έχει φάει κι' η ίδια το παραμύθι οτι «ξανθιά ίσον χαζή», εκμεταλλευόμενη επιπλέον το γνωστό σχετικό απόσταγμα της λαϊκής θυμοσοφίας, ή απλά τη φιλοτιμία σου (άλλωστε οι χώστρες δέν διστάζουνε να χώνουν και φίλους και φίλες αδιακρίτως).

Οι παλιάς κοπής χώστρες θα σε παίρναν ας πούμε τηλέφωνο στη δουλειά να σου πούν να πάρεις γυρνώντας ψωμί που ξέχασαν, «αλλα πού 'σαι;, απο τον καλό τον φούρναρη, ξέρεις (σ.ς.: στην άλλη άκρη της πόλης), όχι απ' αυτόν τον γύφτο κάτω απ' το γραφείο που τα ψωμιά του είναι όλο τρύπες και καμμένα».

Οι νέας κοπής χώστρες, θα σε πάρουνε τηλέφωνο στη δουλειά για να σου πούν οτι «να πάρει, δέν τα κατάφερα να κάνω ινστόλ το πρόγραμμα που μου είπες, δέν είμαι κάν σίγουρη οτι είναι αυτό, πώς μου το είπες αλήθεια; άχ καλέ τί άσχετη που είμαι! πές μου λίγο πάλι να χαρείς δέν σ' ενοχλώ έ; άντε γιατι βρήκα την ταινία που θέλω και δέν μπορώ να την δώ και πάω να τρελαθώ! χίχιχιχι... Ά! Και πού 'σαι; Φέρε κι' ένα ψωμί καθώς γυρνάς, καλά; Ξέρεις, απο το φούρναρη που παίρνει κι' ο μπαμπάς μου --αυτό που αρέσει της μαμάς».

Αγαπητή ατάκα της χώστρας, σαφώς, κι' αυτή εκεί...