Ταβερνιέ ή ταβερνιόν (Tavernier-Tavergnon) είναι το εκλεκτό βαρελίσιο κρασί που διαθέτουν οι ταβέρνες και ο τύπος που μας παίρνει παραγγελία το προτείνει πάντα. Είναι σαφώς ανώτερο από όλα τα γαλλικά-ιταλικά-λατινοαμερικάνικα νερά με γεύση που κυκλοφορούν στην αγορά (και που φυσικά τα διαθέτει η ταβέρνα αλλά ο σερβιτόρος μας έκοψε για έξυπνα παιδιά για να χαραμιζόμαστε με τέτοια ποτά) και τις περισσότερες φορές το έχει φτιάξει ο ξάδερφος του ιδιοκτήτη στο χωριό του.

Σερβίρεται συνήθως σε κόκκινο τσίγκινο καραφάκι «αυτοπλυνόμενο» αφού «ποιος ανώμαλος θα πιει κατευθείαν από την κανάτα (για το νερό) ή από το καραφάκι για να το πλύνουμε;». Φυσικά έχει την ιδιότητα να γίνεται ό,τι προστάξει ο πελάτης: Μπρούσκο; Μπρούσκο! Ημίγλυκο; Ημίγλυκο! Γλυκό; Γλυκό! Κάτι-ελαφρύ-γιατί-εγώ-θα-οδηγήσω-και-δε-θέλω-να-πιω-πολύ; Όλο αυτό! Ακόμη δεν έχει εφευρεθεί μείγμα που να γίνεται αυτόματα κόκκινο και λευκό αλλά πού θα πάει, θα γίνει κι αυτό.

(Ο Τάκης περνάει να δει το φίλο του Στέλιο και τον βλέπει λιώμα)

Τ: Τι έπαθες ρε Στέλιο κι είσαι έτσι; Ποιός ξέρει τι ήπιες πάλι χτες.
Σ: Άσε ρε φίλε, 3 ποτηράκια ταβερνιέ ήπια και είδα τον Τζόνι να παλεύει με την πέρδικα, κομμάτια σου μιλάω.
Τ: Ωχ... τι ποικιλίας ήταν;
Σ: Κυρ-Διονύση, που έχει «Το Σπίτι Του Καλοφαγά».
Τ: Τα ήθελε ο κώλος σου αγόρι μου, αφού ξέρεις ότι είναι συνέταιρος σε εταιρεία υγρών καυσίμων. Κάτσε να σε περιποιηθεί ο χανγκάιβερ και να νιώσεις στο πεντάλεπτο. Πες μου τώρα αν έχεις πούπουλα κότας αλανιάρας, φωτογραφία του Μάικλ Τζάκσον χωρισμένη σε πριν-μετά, 3 εμ εν εμς κίτρινα χωρίς φιστίκι, ένα βιβλίο που να γράφει μέσα τη λέξη «συναμφότερον» και τα αρχίδια να χορέψεις γυμνός γύρω από ένα χιονάνθρωπο.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
acg

Και καλα ο Στελιος ξερουμε τι ηπιε. Ο Τακης τι τι πίνει και δε(ν) δίνει;

#2
GATZMAN

Η λέξη Ταβερνιέ, μου θύμισε μια ελληνική ταινία, όπου ένας μισοπάλαβος γέρος (Τσαγανεας) προσκαλούσε τους υποψήφιους αρραβωνιαστικούς (Φωτόπουλο,Σταυρίδη)της εγγονής του(Σμαρούλα Γιούλη) σε ξιφομαχία, επικαλούμενος τους όρους περι ξιφομαχίας που είχε θεσπίσει κάποιος Ταβερνιέ.

#3
mescalito

κορυφή :-D

#4
knasos

Άβυσσος η ψυχή του χανγκάιβερ. Μπορεί στην προηγούμενη ζωή του να ήταν δρυίδης σε ένα, πιο, μικρό γαλατικό χωριό και να κατέχει την τέχνη των ματζουνίων.

Δεν έχω δει την εν λόγω ταινία αλλά θα περιμένω καρτερικά από την ΕΤ3 να παραμερίσει τον πόνο του Νίκου Ξανθόπουλου και να τη δείξει κάποτε.

#5
GATZMAN

Η ταινία λέγεται:«Φτωχαδάκια και λεφτάδες»