Ρήμα διαδεδομένο σε παίκτες του καινοφανούς παιχνιδιού επαυξημένης πραγματικότητας Pokémon GO. Χρησιμοποιείται για να δηλώσει την τοποθέτηση αντικειμένου (Lure) που ελκύει τα Pokémon της γύρω περιοχής σε συγκεκριμένα σημεία. Θα γίνει μέινστριμ όταν το χρησιμοποιήσει το luben σε κάποιο meme αλλά μέχρι τότε μπορείτε να το χρησιμοποιείτε για να βρείτε τον hard-core fan του παιχνιδιού στις εκάστοτε παρέες ενώ τρώτε καρπούζι ή κάποιο άλλο εποχιακό φρούτο της αρεσκείας σας. Ή και όχι. Ευχαριστώ.

- Μάγκες σήμερα από τις 11 λουριάζουμε Φιλοθέη, πίσω από το άγαλμα. Τσεκαρισμένα Άμπρα και Γκένγκαρ, κάτι ακούγεται και για Σάιθερ, εγώ δε το είδα - όρκο δεν παίρνω. Για μπύρες θα πηγαίνουμε ανά δυάδες για να σπάσουν τα αβγά.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ακόμη ένας τρόπος για να δηλώσεις πως αισθάνεσαι τόσο πολύ άβολα με κάτι ώστε να ανθρωπομορφοποιήσεις τμήμα των γεννητικών οργάνων σου για να νιώθουν ζαλάδα. Από τη μια ευχάριστο η σλανγκ να εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες λέξεις από την άλλη δυσάρεστο να έχουν τέτοιο νόημα.

- Κι έτσι που λες φίλε ο μαλάκας.
- Ποιος μαλάκας;
- Τι ποιος μαλάκας ρε Τάκη; Τι σου λέω εδώ και 204 συνεχόμενα λεπτά; Το αφεντικό μου! Δες εδώ, μου έχει ζαλίσει τα αρχίδια.
- Όχι εσύ δες εδώ για να καταλάβεις ότι η ζαλαρχίδα είναι μεταδοτική.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Χαρακτηρισμός αγροτεμαχίου χαμηλής αξίας το οποίο δεν διαθέτει δικό του δρόμο και περιτριγυρίζεται από άλλα αγροτεμάχια. Έτσι, για να φτάσει κανείς σε αυτό πρέπει είτε να καταπατήσει ξένη ιδιοκτησία είτε να προσγειωθεί με ελικόπτερο. Κυκλοφορεί σε συμβολαιογραφικούς, λογιστικούς, δικηγορικούς και άλλους ντεκαβλέ κύκλους κάτι που αποδεικνύει πως η σλάνγκ, όπως τα βρύα και οι λειχήνες, μπορεί να δημιουργηθεί ακόμη και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.

- Κατάλαβες φίλε; Ο αδερφός μου ο Σάκης να παίρνει όλη την περιουσία κι εγώ δυο στρέμματα ελικοδρόμιο πάνω στο βουνό! Μπορείς να μου πεις γιατί παρακαλώ; Ποιος τους ξεσκάτιζε; Ποιος τους έτρεχε στους γιατρούς; Ποιος τους τάιζε; Ποιος τους πότιζε;
- Ο Σάκης.
- Γι' αυτό λες, ε;

Got a better definition? Add it!

Published

Χαϊδευτικός όρος που χαρακτηρίζει όσους έχουν «προσληφθεί» σε μια επιχείρηση με προγράμματα ΕΣΠΑ και γιούζερνέιμ εκείνου του καριόλη που μου κλέβει το λουτ στο LOL. Αλλά ξέρω ότι το κάνει γιατί είναι απογοητευμένος από τα σύγχρονα επαγγελματικά αδιέξοδα της νεολαίας και δεν τον ξεσυνερίζομαι.

- Και που 'σαι κυρ-Παντελή, ναι ξέρω ότι σου χρωστώ τον καπνό μου.
- Ο μισθός σας θα φτάσει τα 230 ευρώ.
- Ακούς κυρ-Παντελή; Ακούς; Ξοφλάω σήμερα κυρ-Παντέλη, ξοφλάω.
- Με τις υπερωρίες μπορεί να φτάσει και τα 250 ή τα 253.
- Κι αλλο καπνό βάλε κυρ-Παντελή, και τα φιλτράκια τα σουάν, τα καλά, τα ακριβά.
- Μαζί με τα μπόνους και την καλοκαρδοσύνη μου μπορεί να φτάσει μέχρι τα 260.
- Κι εκείνη την καπνοθήκη την χειροποίητη βάλε κυρ-Παντελή. Ναι, εκείνη που ζαχαρώνω με τον μικρό πρίγκιπα απ' όξω. Προσλήφθηκα εσπάκι κυρ-Παντελή, εσπάκι προσφλήφθηκα!

Got a better definition? Add it!

Published

Χαρακτηρισμός καταστημάτων νυχτερινής διασκέδασης που πείθουν πως το να πληρώνεις 9 ευρώ το ποτό που σερβίρεται σε κλέφτη, να είσαι στριμωγμένος και όρθιος ωσάν σε κονσέρβα και να δοκιμάζεις τις αντοχές των τυμπάνων και των φωνητικών χορδών σου λόγω των ντεσιμπέλ, είναι διασκέδαση. Στα εν λόγω καταστήματα κυριαρχεί το μότο «κοιτάζουμε αλλά δεν αγγίζουμε» αλλά και το εξίσου υπέροχο «με τα μάτια αγγίζουμε» των απανταχού μανάβηδων στις απανταχού νοικοκυρές. Το μόνο που είσαι ελεύθερος να κάνεις είναι να κοιτάζεις.

Το βλέμμα παίζει παντού και πουθενά από όλους και από κανέναν ενώ σε περίπτωση αθέτησης του σιωπηλού κανόνα και χώσιμο επίδοξου κυνηγού δράση αναλαμβάνει ο κομπλεξισμός ή/και τα δυσθεώρητα στάνταρ που θέτουν τα νέτα. Το πως δημιουργούνται οι ιστορίες που δημοσιεύονται σε σάιτς, περιοδικά και χρησιμοποιούνται σαν αφορμές για αποστολή γραμμάτων σε αισθησιακές στήλες για συμβουλές είναι έξω από τα όριά μου.

- Για που είμαστε το βράδυ;
- Για Senso λέμε.
- Όχι ρε σ' αυτό το κοιταχτάδικο με τις ξενέρωτες! Όχι εκεί! Θέλω να χωθώ ασύστολα σήμερα!
- Ενώ προχτές που πήγαμε για μπύρα χώθηκες;
- Εκεί ήμουν κουρασμένος.
- Ή παραπροχτές στο πάρτι της ξαδέρφης μου;
- Εκεί δεν ήξερα κανέναν.
- Ή παραπαραπροχτές στην ταβέρνα;
- Εκεί δεν με βόλευε ο χώρος.
- Ή παραπαπαραπροχτές στα γρασίδια στην παραλία;
- Καλά, πάμε.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Έκφραση που δεν χρησιμοποιείται πουθενά μόνη της (εξαιρούνται τα πάρτυ φοιτητών πολυτεχνείου), αλλά συντάσσεται πάντα με ουσιαστικό που προηγείται.

Με την έκφραση αυτή δηλώνουμε αποστροφή προς το συγκεκριμένο ουσιαστικό, το οποίο όποιος χρησιμοποίησε δεν γάμησε, και ταυτόχρονο οίκτο προς το πρόσωπο το οποίο το χρησιμοποιεί. Τα δραματικά αποτελέσματα από την χρησιμοποίησή του δεν περιορίζονται μόνο στην κυριολεκτική σημασία της έκφρασης, αλλά διευρύνονται κυρίως στην μεταφορική, όπου και αρχινάει το μεγάλο πανηγύρι.

Το ουσιαστικό μπορεί να είναι οτιδήποτε, από υπαρκτό πρόσωπο έως και μανό για σκύλους, από ανύπαρκτο πρόσωπο έως προκολομβιανά εδώλια, από προσωποπαγές κόμμα έως το μικρό κλούβιο αυγό γριπωμένης δεκαοχτούρας.

  1. - Στο είπα ρε φίλε, με τον Σταμάτη και τον Μπάμπη κανείς δεν γάμησε, πλέρωνε τώρα το 5Χ5!

  2. - Έχω λεφτά μόνο για να τις κεράσουμε ένα σφηνάκι ρε μαλάκες αλλά με ένα σφηνάκι κανείς δεν γάμησε.

  3. - Και που τις ξέρατε ρε μαλάκες τις γκόμενες; Αλλά βέβαια, χωρίς γνωριμίες και κονέ κανείς δεν γάμησε. Η Τασούλα είπαμε, δική μου.

    1. - Ρε Μπάμπη, πες και στον Σταμάτη, ήταν το καλύτερο γαμήσι της ζωής μου, να 'σαστε καλά που μου την γνωρίσατε ρε! Κι από 'δω και πέρα θα βγαίνουμε μόνο για ποτάκι, με το 5Χ5 κανείς δεν γάμησε.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Εκτός από επωνυμία γνωστού προϊόντος περιποίησης μαλλιών - «ζελές» και φυσικά το γνωστό σε όλους παίγνιο των πάλαι ποτέ ουφάδικων, το φλίπερ αποτελεί και όρο που απαντάται στον εξαίρετα δημοφιλή και προσφιλή τρόπο να ροκανίζει κανείς την ώρα που κανονικά θα έπρεπε να δουλεύει για να πληρώνει τα χρωστούμενα, το προ.

Όπως τραγούδησαν μια γαμημένη φορά οι λοκομόντοι και εν συνεχεία άκουσαν τρισεκατομμύρια φορές οι άμοιροι παίκτες, το προ αποτελεί τον Νο. 1 λόγο πρόκλησης οικιακών ατυχημάτων, διάλυσης χρόνιων φιλιών/σχέσεων, βλασφημίας αλλά και μέσο χαλάρωσης αν συνοδεύεται από τα κατάλληλα αξεσουάρ. Είναι φυσικό λοιπόν μια τόσο έντονη διαδικασία να διαθέτει δικό της λεξιλόγιο.

Ως φλίπερ ή, αν το κατέχετε και θέλετε να δείξετε μια κάποια οικειοτητα, φλιπεράκι νοούνται οι ασσύληπτα, από τους παίκτες του αντιπάλου, γρήγορες εναλλαγές της μπάλας με μπαλιές-τρύπες, 1-2 ή κορόιδο. Η μπάλα την στιγμή δημιουργίας του φλίπερ στο ηλεκτρονικό ποδοσφαιράκι ακουμπά την ταχύτητα της μπίλιας σε κανονικό παιχνίδι φλίπερ αφήνοντας τον άμοιρο αντίπαλο να αναρωτιέται με ποια σειρά προτεραιότητας πρέπει να κάνει δολοφονικό τάκλιν κόκκινης κάρτας και να ψάξει σακούλα για τον εμετό.

- Τι θα γίνει ρε Κικίτσα; Θα τελειώσεις καμιά φορά το παιχνίδι με 11 παίκτες;
- Σ' το έχω ξαναπεί Τασούλα μου, αν δεν σταματήσεις αυτά τα φλιπεράκια σου δεν σταματάω κι εγώ τα τάκλιν.
- Πάντα τα ίδια κάνεις ρε Κική, είτε παλεύουμε στη λάσπη με τα μαγιώ μας, είτε παίζουμε μαξιλαροπόλεμο με τα εσώρουχα πριν ξεκινήσουμε λεσβιακά, είτε παίζουμε στριπ πόκερ, είτε τεστάρουμε τις γνώσεις μας στα αυτοκίνητα πάντα τα ίδια. Δεν ξέρεις να χάνεις.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ατάκα από αστεϊσμό 2 ταχυτήτων που αυτονομήθηκε και πλέον λειτουργεί ως χαρακτηρισμός του συνηθισμένου καλουπιού της Ελλεεινίδας, δείγμα της οποίας μπορείτε να βρείτε οπουδήποτε σερβίρονται μοχίτα.

Η ορίτζιναλ στιχομυθία ξεδιπλώνεται κάπως έτσι:

[I]- Πω ρε φίλε, τι παστάκι είναι αυτό απέναντι;
- Δε λέω, καλούλα είναι αλλά μου φαίνεται πως είναι σαν το ΙΕΚ.
- Τί ΙΕΚ ρε τρόμπα;
- Ξινή.[/I]

Αφού η στιχομυθία έχει ξεδιπλωθεί και λιάζεται είναι τουλάστιχον ακατόρθωτο να την ξαναδιπλώσεις και να την ξαναξεδιπλώσεις στο ίδιο άτομο οπότε η ατάκα «του ΙΕΚ», ακολουθώντας τον δαρβίνειο μονόδρομο, εξελίσσεται μοναχή της. Χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει την ανοργασμική, μονίμως με περίοδο γκόμενα που τίποτε σε όλον τον κόσμο τούτο δεν είναι αρκετό γι' αυτήν. Την ξινή.

Η στιχομυθία έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για τον εξυπνάκια του τουίτερ (134 χαρακτήρες, αν φύγουν οι παύλες χωράει και το @όνομαέλληνα/ελληνίδαςσόουμπιζάκια).

Σε μπαρ:

- Ρε, νομίζω αυτή με κοιτάει! Χώνομαι, μαλάκα, χώνομαι! Μισό λεπτό αργότερα
- Τη μαλακισμένη. Του ΙΕΚ ήταν... Αλλά εκείνη δίπλα της; Εκείνη σίγουρα ψήνεται! Μισό λεπτό αργότερα
- Άλλη ψωνάρα του ΙΕΚ από 'κει... Για δες εκείνο το μελαχρινό; Χοσέ; Μισό λεπτό αργότερα
- Τι διάολο ρε μαλάκα, εκδρομή από το ΙΕΚ ήρθαν όλες;

Σε νήμα στο φόρουμ του κοσμοπόλιταν:

02:36:12 η χρήστρια CryCtalitCa έγραψε:
Δεν μπορώ να καταλάβω που πήγαν οι άντρες. Πως έρχεσαι άνθρωπέ μου να μου μιλήσεις χωρίς να φαίνεται αν το εσώρουχό σου είναι Calvin; Γι' αυτό υπάρχουν τα χαμηλοκάβαλα παντελόνια ρε βλάχοι LMFAO!

02:36:42 η χρήστρια elenAAyapaWAle3h έγραψε:
- Ούτε κι εγώ καλή μου δεν ξέρω που κρύφτηκαν. Εμένα ήρθε να μου μιλήσει ένας τυπάκος που μόλις είχε φάει άκυρο από μια διπλανή μου. Αν δεν είσαι καλός γι' αυτήν θα είσαι για μένα;

02:37:12 η χρήστρια cOfOuLiNi K c OpOiOn ArEcw έγραψε: - Αχ, που θα πάει κορίτσια, θα τους βρούμε! Εμένα μου την έπεσε ένας που σε όλο το μαγαζί ήξερε μόνο το φίλο του και 2 άλλες κοπέλες! Που πας ρε καημένε χωρίς γνωριμίες, χωρίς ένα στάτους;

Του ΙΕΚ με την καυλή έννοια (από Khan, 02/04/14)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Μιας και στο urbandictionary.com είναι μαλάκες και φασίστες και δεν αφήνουν τους χρήστες να ανεβάζουν και να λένε ότι μαλακία τους κατέβει στο κεφάλι καταθέτουν δημοκρατικά και με επιχειρήματα ότι μαλακία τους έρθει στο κεφάλι τα λήμματα τους, είπα να ανεβάσω εδώ το αγγλόφωνο ετούτο λήμμα. Όπου εδώ, το δημοκρατικό, με την Πλατωνική έννοια, σάιτ μας.

Το pull a Lost (ψάρωσες ε; νόμιζες ότι τα πρώτα δύο γράμματα ήταν ελληνικά, παραδέξου το) is to mess up everything you've built through a certain period of time making an awful end of it all. Just like the show.

Και για όσους δεν κατέχουν τα εγγλέζικα, το να «κάνεις Λοστ» είναι συνώνυμο του να τα σκατώνεις. Και όχι μόνον να τα σκατώνεις αλλά ταυτόχρονα να κάνεις τους υπόλοιπους να πιστεύουν ότι στο τέλος ΔΕΝ θα τα σκατώσεις με διάφορους τρόπους, του ψέματος συμπεριλαμβανομένου. Εμπνευστής της έκφρασης, δηλαδή ο άνθρωπος που την έβγαλε από το υποσυνείδητο εκατομμυρίων εξαπατημένων τηλεθεατών, ο κύριος George R.R. Martin εδώ, για τον οποίο θα μάθετε αν απλά πατήσετε το κουμπάκι, κάτι που ευχόμουν να ήταν δυνατόν σε ολόκληρη την μαθητική μου ζωή. Προέρχεται από την πασίγνωστη και ομώνυμη τηλεοπτική σειρά με χιλιάδες μισητές πρώην οπαδούς και άλλους τόσους χιλιάδες που, δεν ξέρω, δεν είδαν μάλλον τα τελευταία επεισόδια.

(Για τις ανάγκες του παραδείγματος δημιουργείται στόρυλάιν γελοιογραφίας τις λεπτομέρειες του οποίου θα βρείτε στο πρώτο σχόλιο)

- Και τι γί'νκε με τον γάμο του αφέντη σας ρ'α;
- Oh, it was rather fabulous, generally speaking.
- Ιγώ δεν σε ρώ'τσα τζένεραλι όμως ρε ζαγάρ'.
- I know, I know. Well, it all started so nice! Kate was as fabulous as she was in my dreams in the noon naps I took after watching gossip shows on the telly.
- O Γουΐλιαμ; Κι αυτός κορδωτός-τσουπωτός;
- Yeah, these adjectives clearly represent him.
- Μπατ;
- But, something went wrong.
- Mπατιμαςλες;
- Quite the truth I'm afraid. It seems that the event, the whole of the kingdom so eagerly awaited, proved to be not a wedding at all.
- Και τι ήταν ντε;
- It was a game of backgammon. The prince wanted to play this ancient game but the protocol demanded this whole charade for him to.
- Άιντά! Τι 'ταν αυτό στο τέλος; Άλλα σας έταξαν κι άλλα έκαμαν; Κάμανε γερό Λοστ αυτοί ρε.
- The royal family indeed pulled a Lost on us. Can't find better words to describe it.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο παρών ορισμός θα αποτελέσει σπίτι ορισμού δύο διαφορετικών εννοιών που, μάλλον κατά λάθος, χρησιμοποιούν την ίδια λέξη για την εκφορά τους. Σε μια απίστευτη κρίση ειλικρίνειας θα δηλώσω πως αν το λήμμα ήταν εμπορικό και η πιθανότητα να τσιμπήσω παπαραπάνω αστέρια για το ίδιο λήμμα, θα τον χώριζα στα δύο. Σιαμαίος ορισμός λοιπόν.

Ως πέταλο χαρακτηρίζεται το τμήμα εκείνο της εξέδρας στα κάθε είδους γήπεδα που βρίσκεται πίσω από τις εστίες / καλάθια / κώλο της βολεϋμπολίστριας που κάνει το σερβίς και στο οποίο έχουν τις άτυπες «έδρες» τους οι φανατικοί κάθε ομάδας. Κι αυτό γιατί οι τιμές των εισιτηρίων στα πέταλα είναι σαφώς φτηνότερες λόγω κακής οπτικής από την συγκεκριμένη θέση, σε αντίθεση με το οποιοδήποτε άλλο τμήμα της εξέδρας που δεν είναι πέταλο και ονομάζεται κάπως αλλιώς, όχι όμως Μπάμπης. Δεν γράφω ότι το πέταλο στις εξέδρες παρομοιάζεται με το κανονικό πέταλο, γιατί είμαι οπαδός του Άρεως Θεσσαλονίκης και, αν κρίνω από το Βικελίδης, το λήμμα θα έπρεπε να είναι «αποτυχημένη-απόπειρα-τύπου-που-δεν-κατέχει-την-προοπτική-στο-σχέδιο-να-ζωγραφίσει-μια-μπανιέρα».

Επίσης ως πέταλο χαρακτηρίζουμε τις οδικές αρτηρίες οι οποίες είναι επικίνδυνες λόγω ομοιότητας με το πέταλο του αλόγου (και με το αγγλικό γράμμα U, αλλά το U-turn είναι αλλουνού παπά κυρ ελέησον), μειώνουν την ορατότητα και παρόλα αυτά προκαλούν ελληναράδες οδηγούς να προσπεράσουν και να προκαλέσουν χάος από σίγουρη πρόσκρουσή τους σε έτερο διερχόμενο όχημα. Διάσημο πέταλο αυτό του Μαλιακού.

- Για πες την ιστορία με την εκδρομή στο ΟΑΚΑ ρε Νώντα.
- Και να ήμαστε στο πέταλο του Μαλιακού και να έχουμε σταματήσει την κυκλοφορία και να έχουμε πιει όλοι και να γράφουμε με σπρέυ παντού!
- Σώπα ρε Νώντα.
- Και να φτάνουμε στο ΟΑΚΑ και να γεμίζει το πέταλο κιτρινό-μαύρο και κόκκινο από τους πυρσούς.
- Απίστευτο ρε Νώντα.
- Και να ήμαστε στο δρόμο και να μαδάω τα πέταλα της μαργαρίτας και θα νικήσουμε και θα χάσουμε και θα νικήσουμε και θα χάσουμε.
- Δεν το πιστεύω ρε Νώντα.
- Και να χάνουμε και να τον βρίζω τον Μάκη που δεν έφερε το πέταλο που έχει σπίτι για καλή τύχη και να θυμώνει αυτός.
- Κάτσε, κάτσε γιατί μου φαίνεται το έχασα κάπου. Τι σημαίνει η λέξη πέταλο στις δύο τελευταίες προτάσεις σου;

P.O.V.= Petalo point Of  View. (από Khan, 11/03/11)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified