Ο αιτώντο λήμμα στο Δημόσιο Πρόχειρο, εισηγήθηκε την ελληνική απόδοση του όρου Vagina dentata. Εδώ είμαστε, δώστε βάση στο νόημα γιατί έπεσε ρισέρτς, ήμουν τυφλή και βρήκα το φως μου αναλαμβάνοντας αυτό το λήμμα - δεν μπορώ, δεν μου επιτρέπεται, να μην μοιραστώ τόση γνώση:

Βασικά μιλάμε για ένα μουνί που τρώει καβλιά. Να ξέρουμε πού βρισκόμαστε εξαρχής και μετά συνεχίζουμε ως ακολούθως.

Το μουνί με δόντια - ορισμός: Ο ορισμός της Wikipedia για το Vagina dentata (ελεύθ. μτφ.): «Vagina dentata είναι ο λατινικός όρος για το αιδοίο με δόντια. Πολλοί πολιτισμοί έχουν λαϊκές ιστορίες σχετικά με γυναίκες που είχαν δόντια στα αιδοία τους, οι οποίες έχουν σκοπό να προειδοποιήσουν για τους κινδύνους που ενέχει το σεξ με άγνωστες γυναίκες και για να αποτρέψουν από ενέργειες βιασμού.». Έεετσι!

Το μουνί με δόντια - επιστήμη: Το αιδοίο με δόντια, λέει, φαίνεται ότι είναι το κλασσικό σύμβολο του φόβου του άντρα για το σεξ και ότι εκφράζει την υποσυνείδητη πίστη πως μια γυναίκα μπορεί να φάει ή να ευνουχίσει τον σύντροφό της κατά την διάρκεια της συνουσίας. Ο Φρόιντ αναφέρει ότι «πιθανώς δεν υπάρχει άντρας απαλλαγμένος από το φρικιαστικό σοκ της απειλής του ευνουχισμού στην θέα των γυναικείων γεννητικών οργάνων». Αλλά, (σύμφωνα με το The Woman's Encyclopedia of Myths and Secrets by Barbara Walker) ο Φρόιντ, λέει, το 'χε πιάσει λάθος (πάει και ένας αιώνας από τότε που ανακάλυπτε τον τροχό, όσο και να 'ναι, και τα μεταγενέστερα γατόνια τον βγάλανε σκάρτο): ο πραγματικός λόγος αυτού του «φρικιαστικού σοκ» είναι, λέει, ο συμβολισμός του στόματος, που πλέον αναγνωρίζεται διεθνώς στον μύθο και την φαντασία: «Είναι γνωστό στην ψυχιατρική ότι τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες φαντασιώνονται την είσοδο του αιδοίου ως στόμα». Τί λες τώρα!!!

Το μουνί με δόντια - τέχνη: Από όλα τούτα η τέχνη εμπνεύστηκε και βγήκε το ταινιάκι «Teeth», μιλάμε για τρελή αρρώστια το σενάριο. Η τύπισσα με το που τα 'παιρνε στην κράνα τους έκανε πουτσοκεφαλοκλείδωμα και ακύρωση - τους τα κοβε με δαγκιά [sic] και τα πέταγε στα σκυλιά. Έτσι! Να μάθουνε να σέβονται.

Λοιπόν κανονίστε, φράσεις του στυλ «σβήσε την λάμπα κι έλα να την φας» είναι πλέον επικίνδυνες (και πριν ήταν, από ό,τι φαίνεται, αλλά τώρα έγινε official).


ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΟΡΟΥ [I]Vagina dentata ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ -[/i] Επιλέχθηκαν, όπως με χαρά προσέξατε στο λήμμα, ως επικρατέστεροι οι εξής όροι:

  1. Αιδοίο το οδοντοφόρο(επιστημονική ορολογία): ο όρος προκύπτει από την απλή και ξεκούραστη μετάφραση, με έμπνευση από την διωνυμική ονοματολογία - λέμε τώρα (vagina το αιδοίο - dentata αυτό που φέρει όδοντες, δηλαδή δόντια, νομίζω αντιληπτόν).

  2. Δαγκανόμουνο (εύχρηστη ορολογία για χρήση στην καθομιλουμένη):
    ελεύθερη απόδοση του όρου, μονολεκτική και πασπαρτού, προκρίθηκε ανάμεσα σε πολλές άλλες υποψήφιες, κυρίως επειδή βρίσκεται σε αντιστοιχία με άλλους όρους, τους οποίους βάζω παρακάτω με * για να μην μαυρίσει εντελώς το κείμενο και χαθεί η ουσία. Η λέξη Δαγκανόμουνο εστιάζει κυρίως στις ιδιότητες ενός μουνιού με δόντια, άρα πάει ένα βήμα παραπέρα, δεν κολλάει στα τυπικά, έχει ποιητικές και φιλοσοφικές προεκτάσεις. Γιατί τελικά, το βασικό πρόβλημα με το Vagina dentata, δεν είναι π.χ. ότι είναι άσχημο ή κάτι τέτοιο - το πρόβλημα είναι ότι δαγκάνει [sic].


Σύνθετες λέξεις, στα πρότυπα των οποίων διαμορφώθηκε το «δαγκανόμουνο»:
αγριόμουνο / βρωμόμουνο / αραχνόμουνο / γεροντόμουνο / ζαχαρόμουνο / φαρμακόμουνο κ.λπ.

  1. - Ανακαλείς τινά άνδρα ονόματι Τζον Μπόμπιτ, του οποίου η σύζυγος ακρωτηρίασε το πέος; Ήτο άτυχον τελικώς το γεγονός ότι δεν ήτο ενήμερος περί του Αιδοίου του Οδοντοφόρου...
    -Σώπα ρε μαλάκα μετά του το ράψανε και έγινε πορνοστάρ και χέστηκε στα φράγκα. Αλλά γιατί μιλάς παππουδίστικα, χάζεψες;
    -Δια να είμαι σύμφωνος με την σοβαρότητα του επιστημονικού ταύτου όρου.

-Το θέλω αυτό το μουνί, το θέλω δικό μου.
-Κανόνισε την πορεία σου, είναι δαγκανομούνα αυτή, την ξέρει όλη η πιάτσα, θα στην κόψει με το δαγκανόμουνό της και θα στην πετάξει στα σκυλιά.
-Μωρέ ας μου κάτσει εμένα και μετά ας με αυτοκτονήσει κιόλας...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
iron

μες, ευχαριστούμε για την διατριβή, το δούλεψες μια χαρά (το λήμμα). Λες τελικά η τύπα στο Αγρίνιο να του τό 'κοψε με το μουνί της; http://www.zougla.gr/news.php?id=24019

#2
Vrastaman

Δύο σε ένα, του σαλονιού ΚΑΙ του λιμανιού Απαστράπτω δαγκωτά και υπονλίνομαι, αλλά προσεκτικά!!!

#3
Hank

Άστραψες!!! Και μας έδωσες πολλή τροφή για σκέψη.

Στην ελληνική μυθολογία υπάρχει μύθος με ερωμένη του Μίνωα στην Κρήτη, η οποία έβγαζε από το αιδοίο της φίδια και σκορπούς που σκότωναν τον εραστή στην πράξη. Ο Μίνωας την τακτοποίησε με την βοήθεια κάποιου θεού, δυστυχώς δεν θυμάμαι πώς.

Το «δαγκανομούνα» είναι η ιδανική μετάφραση. Προτείνω εναλλακτικώς και το «ευνουχομούνα» ως Γιαλομιά. Επίσης, η Μέδουσα που σε απολιθώνει με το βλέμμα της θεωρείται ότι είναι ένα σύμβολο της vagina dentata από τον Freud, που απειλεί με ευνουχισμό, και γι' αυτό προτείνω ως λόγια εναλλακτική το «Μύδουσα». Το «δαγκανομούνα» βέβαια παραμένει το σλανγκικότερον.

Επίσης, αν κατάλαβα καλά το στόμα είναι το τέλειο αιδοίο; το στόμα είναι το μουνί του μέλλοντος;

#4
Hank

Απίστευτο, Σιδηρούν!

Επίσης, Μες, είσαι και Αρχιμήδεια!

Βράστα, κι εγώ είχα σκεφτεί μια σλανγκική αξιοποίηση της έκφρασης «δαγκωτό», «δαγκωτή».

#5
Vrastaman

Khan: Εναλλακτικά, η μουνούχω

#6
GATZMAN

Συγχαρητήρια.Διέπρεψες!

#7
Vrastaman

To slang.gr από pussy heaven μετετράπη αίφνης σε pussy hell!

#8
krepsinis

Εγώ ήξερα τον «ήλιο με δόντια», να που προέκυψε και μουνί με δόντια! Ωραίο και μεστό λήμμα! Γειά σου Mes με τα ωραία σου!

#9
Μπεναρόγιας

Άριστο λήμμα!

#10
xalikoutis

το μουνί σα γίνει στόμα
πιάνει μέχρι τερηδόνα

#11
Galadriel

@χαλικού - αχαχαχαχατα σφραγίσματα τα αναλαμβάνει οδοντίατρος ή γυναικολόγος; (homework)

@Βράστα: ελπίζω να σε κάλυψε το δαγκανόμουνό μου, άργησα λίγοη αλήθεια, αλλά είχα μια δυσκολία στο να αποφασίσω ποιός όρος καλύπτει όλο το ευρύ φάσμα του θέματος - οδοντόμουνο μου φαινόταν πολύ αποστειρωμένο για σλανγκ, δοντομούνι παρέπεμπε σε ρήματα (κατά το γλυφομούνι) τέλος πάντων ήταν ζόρι.

@all guys sorry που έχω γίνει Σλάγκο-Δράκαινα, ο αναμάρτητος πρώτος το λήθο μπαλέτο

#12
Hank

To «δαγκανόμουνο»- «δαγκανόμουνα» είναι τέλειο, ομολογώ ότι έστιβα το μυαλό μου και δεν μπορούσα να το βρω.

Χαλικού, την έχεις την μαντινάδα μες στα γονίδιά σου ρε πστ μου!

#13
xalikoutis

θξ χανκ, αλλά για λόγους τοπικιστικού πουρισμού ότι πρόκεται περί ρεμπετοειδούς διστίχου, πάντως

#14
GATZMAN

@Xal:Ωραίο το δίστιχο, που μόνο δύστυχο δεν είναι.
@Mes:Να προτείνω ως οδοντίατρο εκείνη τη σεξουάλα οδοντίατρο (δε θυμάμαι πως τη λένε).Acg ακούς;Ξέρω πως ξέρεις το όνομα

#15
knasos

Χριστίνα Ιακωβίδου το όνομα που ψάχνεις! (Ο αψγ αν έχει κάποια άλλη γνωστή του το ίδιο ή περισσότερο σεξουάλ ας μας πει)

#16
GATZMAN

Ναι ρε φίλε αυτό το όνομα ψάχνω και κάποτε που 'χα ξανακάνει την ίδια ερώτηση γιατί πάλι δε θυμόμουν μου' χε δώσει την απάντηση ο acg.

#17
Galadriel

Γκατζ αυτήν, όπως την κόβω... Τα δόντια της τα έχεις δει; Για σκέψου το λιγάκι... Και μάλιστα, αμ έπος, αμ έργον, μήδι ανέβηκε ήδη (προσπάθησε να λειτουργήσεις τουκανιστικάκαι πρόσεξε τα δόντια της - τώρα άσε την φαντασία σου να δουλέψει σε συνάρτηση με αυτό ακριβώς το λήμμα)

PS με το 4ο μήδι κάτι δεν πάει καλά - όταν το πατάω μου βγάζει παπαδάκια, αν ισχύει και στους υπόλοιπους ας κάνει κανα ψυχικό κανας μοντ.

#18
Hank

Μπράβο, κι εγώ το Χριστινάκι είχα σκεφτεί...

#19
Hank

Αλλά πω πω, γυαλίζει το δόντι της!!!

#20
GATZMAN

ωχ ...κατάλαβα τι εννοείς! Δεν είχα δει τα δόντια ..χα χα χα

#21
Galadriel

αχαχα! χανκ!

#22
Pirate Jenny

Εξαιρετικό.

Παρατήρηση πρώτη: ο κύριος Μπόμπιτ ως πορνοστάρ δε φτούρησε και πάρα πολύ. Απογοητευτική η απόδοσή του, όπως λένε οι ειδήμονες τουλάχιστον.

Παρατήρηση δεύτερη: όπου δε φτάνει η μυθολογία, φτάνει η τεχνολογία. Το δαγκανόμουνο ΥΠΑΡΧΕΙ. (Είναι βασικά μια πουτσοπαγίδα που φοράς σα διάφραγμα, για προστασία από βιασμό. Και λέγεται Rapex.)

#23
poniroskylo

Για περισσότερα σχετικά με το RAPEX εδώ.

#24
Hank

Καταπληκτική πληροφορία! Τι πιστεύετε, βοηθάει το Ράπεξ τις γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο για βιασμό;

#25
GATZMAN

Κάτι μάθαμε και σήμερα

#26
Pirate Jenny

@Hank: «Καταπληκτική πληροφορία! Τι πιστεύετε, βοηθάει το Ράπεξ τις γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο για βιασμό;»

Χλωμό. Κατ' αρχάς δεν είναι πρόληψη. Αν φτάσουμε στο σημείο να δουλέψει αυτό το πράγμα, έχουν ήδη γίνει πάρα πολλά. Δεύτερον, εμένα μού κάνει για επικίνδυνο. Δηλαδή, όσο πιθανό είναι να σταματήσει ο λεβέντης και να το βάλει στα πόδια, τόσο πιθανό είναι να σταματήσει και να σε σκοτώσει απ'την τσαντίλα του. Ειδικά αν δεν είναι μόνος. Το μουνόπανο. Τρίτον, ειδικά όταν μιλάμε για Αφρική όπου απευθύνεται (υποτίθεται) το προϊόν, ακόμα κι αν όλα πάνε «κατ' ευχήν», το βρίσκω τρομερά πιθανό να ακολουθήσουν αντίποινα. Όχι μόνο από το λεβέντη και τους δικούς του, αλλά και από την κοινότητα, να βρεθεί δηλαδή η κοπέλα ξαφνικά να θεωρείται από θύμα θύτης.

(Όλα αυτά τα υποθέτω, δεν έχω ψάξει τι όντως γίνεται όπου χρησιμοποιείται - ή τουλάχιστον τι έχει φτάσει στις ειδήσεις.)

#27
Hank

Πάντως αν κατάλαβα καλά λειτουργεί και ως ένα είδος προφύλαξης από AIDS.

#28
Galadriel

Στανταρ είναι προφύλαξη από το AIDS όπως άλλωστε και η πλήρης αποχή από το σεξ αχαχα

#29
Vrastaman

#30
Vrastaman

Δεν έπιασε το πείραμα :ρ

#31
Galadriel

Μην μασάς πιάνει το κοπί το πίτα στον μπράουζα. Ωραίο μήδι! Έπρεπε να απλοουνταριστεί!

#32
beth

στο ιδιο υφος με το λυμμα κινειται και το κομιξ 'η καποτα δολοφονος' του Konning.Πιστευω οτι οι φανς του λυμματος πρεπει να το διαβασουν!

#33
Επισκέπτης

kala me esteiles auth thn stigmh....dld otan mou to elegan oi filoi mou pou exoun dei thn tainia den to pisteua me tpt alla twra pou eida auto to lumma ta exw pai3ei....pantws megalh katara na exeis dontia sto aidio sou..frikhhhhhh!!

#34
gaidouragathos

«Συνουσιακή συμπλοκή»1931,η Μ. Κ. Στόουπς γράφει : «Οι τράχηλοι ανοίγουν διάπλατα και έπειτα κλείνουν γύρω από τη βάλανο του πέους ως αποτέλεσμα του στρες από τη σεξουαλική έξαψη.»Το στόμα είναι μια ορατή απειλή αλλά τουλάστιχον οι επαΐοντες είχαν αποκλείσει την ύπαρξη οδοντοστοιχίας !

#35
Vrastaman

Η επιστήμη μου ασχολείται με τέτοιες περιπτώσεις αποκαλείται κρυπτομουνολογία.

#36
aias.ath

Αὐτὸ εἶναι τὸ opus magnum τῆς Μεσούλας (ναί, κ. Βράστα, τῆς περισπωμένης).

Εἶμαι ἀσυγχώρητος, διότι δὲν εἶχα δεῖ τὸ λῆμμα, ὅπερ μου ὑπέδειξε ὁ Βράστας, μετὰ ἀπὸ λογοπαικτικὰ σχόλια στὸ σύκα (ficus dentatus > fica dentata). Βλ. καὶ μήδιο, σκηνοθετικῶς πληρέστερο ἐκείνου ποὺ ἔχω στὰ «σῦκα».

Ἐπὶ τῆς οὐσίας τώρα: Τὸ δαγκανόμουνο παριστᾷ πράγματι ἕνα ἀρχέγονο φόβο τοῦ ἄρρενος, ὁ ὁποῖος στηρίζεται στὴν (ἁπλοϊκή, ἀλλὰ ἔτσι εἶναι τὸ ἀρχέγονο) θεώρησι, ὅτι ἀφοῦ τὸ πέος «ἐξαφανίζεται» κατὰ τὴ διείσδυσι, τρέχα γύρευε τί γίνεται ἐκεῖ μέσα, καὶ μήπως, παρὰ τὶς γλῦκες, μοῦ τὴ φυλάει νὰ μοῦ τὴν κόψῃ. Κατὰ τὸν Freud (Fetishism 1927), τυχὸν καθήλωσι στὸν ἀρχέγονο φόβο εὐνουχισμοῦ παράγει τὸν φετιχισμό, διὰ μεταθέσεως τοῦ ἐρωτογόνου ἀντικειμένου σὲ σχετιζόμενα μὲ τὸ ἐπιθυμητὸν θῆλυ ὑποκατάστατα, πχ ὀσμηρὰ κυλοτάκια, καλσόν, γοβάκια κλπ. Βεβαίως, ἄμα τὰ φοράῃ κιόλας τὰ γοβάκια καὶ δυσκολεύεται νὰ τρέξῃ... κλπ, τότε πᾶμε ἀλλοῦ... (σῦκα, τσαπέλες καὶ τέτοια), ὅμως καὶ ἡ πουστία στὸ ἴδιο πλαίσιο τοῦ τρόμου ἀπέναντι στὸ θῆλυ, μήπως μεταδώσῃ (μαγικῷ βεβαίως τῷ τρόπῳ), διὰ τῆς συνουσίας, τὴ θηλυκότυητα (ἐν ᾗ καὶ τὸ μουνί), ἀνάγεται. Ὅμως ὁ Freud δὲν ὑπεστήριξε ποτέ, ὅτι παίζει ψυχαναλυτικὰ ἡ παράστασι «μουνὶ δοντᾶτο». Τὸ ἀπολύτως ἀντίθετο. Περισσότερα, γιὰ νὰ μή χαρακτηρισθῶ δικαίως ὡς μουνοπρίχτερμαν ἢ καὶ πριχταρχίδερμαν, στὸ On the Sexual Theories of Children (1908).

Ὁ φόβος αὐτὸς εἶναι τόσο ἀρχέγονος, ποὺ ἔχει καὶ μυθολογικὴ διάστασι, ἡ ὁποία εὑρίσκεται εἰς τὸν Ἡσιόδειο κοσμογονικὸ μῦθο τῆς γεννήσεως τῆς Ἀφροδίτης. Κατ' αὐτόν, ὁ Τιτὰν-υἱὸς-Κρόνος, κρυμμένος ΜΕΣΑ σὲ κοίλωμα τῆς Γαίας-μητέρας του, ἀνθρωπομορφικῆς παραστάσεως τῆς μεριστῆς οὐσίας (ἕτερον), εὐνούχισε τὸν Οὐρανὸ-πατέρα του, ἀνθρωπομορφικὴ παράστασι τῆς συνεχοῦς οὐσίας (ταὐτόν), καθὼς αὐτὸς συνευρίσκετο μὲ τὴ σύζυγό του Γαῖαν. Ἡ τελευταία αὐτὴ συνουσία δὲν ἀπέβη ἄκαρπος, τοὐναντίον παρήγαγε τέκνα, μεταξὺ αὐτῶν τὶς κρατερὲς Ἐρυνίες (προφανὴς ὁ λόγος) καὶ τὴν Ἀφροδίτη. Καὶ κάπως ἔτσι ἄρχισε τὸ νέο Σύμπαν νὰ μοιάζῃ μὲ κάτι ποὺ μποροῦμε κάπως νὰ καταλάβουμε. Τὸ θέμα ἔχει τεράστιο ἐνδιαφέρον, ἀλλὰ ἂν γράψω κι ἄλλα θὰ ἔχω ξεφύγει πολὺ ἀπὸ τὰ ἀντικείμενα ποὺ ἐδῶ μᾶς ἀπασχολοῦν.

#37
Khan

Έτσι γιατρέ μου...

#38
deinosavros

Τα Λαγόνια του Καρχαρία.