#1
vikar

Έχει θιχτεί σποραδικά αρκετές φορές στο σάιτ, και θά 'τανε καλό να πιάσουμε, έστω έτσι ερασιτεχνικά και αποσπασματικά (είναι άλλωστε και δύσκολο θέμα, ακόμα και για επαγγελματίες), το ζήτημα της χρονολόγησης των ορισμών: μιά κουβέντα Κ έχει μεταξύ άλλων και τη σημασία Σ, και στο σάιτ ανοίγουμε ένα λήμμα με τίτλο Κ και ορισμό Σ· ποιό είναι το νωρίτερο που ξέρουμε οτι χρησιμοποιήθηκε η κουβέντα Κ με τη σημασία Σ;

Το θέμα το ανοίγω για να ρίξουμε ιδέες, αν έχουμε κανείς, για το άν θα μπορούσαμε με ένα λογικό και βολικό τρόπο να χρησιμοποιήσουμε ετικέτες γι' αυτήν τη δουλειά. Εγώ τουλάχιστον δέν το βλέπω καθαρά.

Αυτό που σκέφτομαι μέχρι στιγμής είναι οτι μπορούμε να χώσουμε ετικέτες τύπου, πιχί, πρίν το 19ΧΧ και μετά το 19ΧΧ (πληροφορία που θα πρέπει βέβαια να στηρίζεται εντός ορισμού, με μία κατάλληλη πηγή ξερωγώ). Τί λέτε;

Edited by MT :
μορφοποίηση
#2
σφυρίζων

Η ωραία πρακτική ορισμένων λεξικών να παραπέμπουν στην πρώτη καταγεγραμένη χρήση ενός λήμματος (βλ. πιχί το Oxford English Dictionary και το ιντερνετικό www.etymonline.com) δυστυχώς δεν θα μπορέσει ποτέ να εφαρμοστεί στο σλανγκρ, αφ' ενός διότι η σλάνγκ αναπτύσσεται προφορικά (στην προ internet εποχή) σπανίως καταγραφόταν και αφεδυό γιατί κανείς μας δεν είναι επαγγελματίας λεξικογράφος. Ωσεκτουτού (όπως γράγω εδώ), θα είχαν νόημα tags με την δεκαετία κατά την οποίαν έχουμε βάσιμη υποψία ότι ξεκίνησε η χρήση ενός λήμματος (#60αζ, #70αζ, #80αζ, κλπ). Στην άσκηση αυτή θα χρειαστεί οπωσδήποτε να συμβουλευόμαστε τους πρεσβύτερους σε ηλικία σλάνγκους του σαητόστ (υπάρχουν, να' ναι καλά).

#3
deinosavros

Δεν με έχει απασχολήσει το ετικετοτέτοιο, αλλά ένας συγκερασμός των 2 παραπάνω απόψεων ( ξέρουμε / μετά-πριν το 19ΧΧ / έχουμε βάσιμη υποψία ) κάπου μας βγάζει νομίζω. Δεν ξέρω πώς θα το χειριστεί η Σ.Ο. ως ετικέτα, αλλά θα μπορούσε σε πρώτη φάση μα δηλώνεται η πιθανολογούμενη / βέβαιη ηλικία μέσα στον ορισμό. Στα πλαίσια του δημοκρατικού διαλόγου όποιος διαφωνεί να μου το πει να τον πλακώσω ή να τον μπιστολίσω τεσπα. Αυτά.

#4
vikar

Ντάξει, ποτέ μη λές «ποτέ». Εννοείται οτι θα μπορούσε να γίνει, καταρχήν έστω, μόνο αποσπασματικά, αλλα θα μπορούσαμε νά 'χουμε ένα πεδίο -όπως έχουμε για παράδειγμα, και όπως θα ήτανε καλό να έχουμε και για ξένα συνώνυμα- αφιερωμένο στην χρονολογία της πρώτης καταγραφής, που βέβαια δέν θά 'πρεπε να είναι υποχρεωτικό να συμπληρωθεί.

Κατα τ' άλλα, οι δεκαετίες φαίνονται πράγματι πιό καλές για ετικέτες. Ίσως νά 'πρεπε να το κάνουμε και πιό αδρά ακόμα.

#5
vikar

(Γράφαμε μαζί με δεινό, και μαλακία, γιατι ξέρει που μένω...)

#6
deinosavros

Μη φοβού παπά μ', δεν βαρίσκω ιερωμένους. Για δες εκεί στο δικό σου λήμμα και καλά, που συνέχεια ανακαλύπταμε όλο και παλιότερες χρήσεις της φράσης. Μη σας βάλουμε να αλλάζετε συνέχεια ετικέτες σε τέτοιες περιπτώσεις. (Και) για αυτό υπάρχουν τα επί της ουσίας σχόλια.

#7
vikar

Να μας βάζετε, γιατί να μή μας βάζετε; (Και) γι' αυτό ειν' οι συντονιστές. Χωρίς πλάκα, αυτό δέν είναι πρόβλημα, ίσα-ίσα.

#8
vikar

(και εννοείται οτι το φίντμπακ θα γίνεται στα σχόλια, πρίν να αλλαχτεί μια ετικέτα ή ότι, όπως μπορεί να γίνεται και με αναφορές για τους ντροπαλούς)

#9
deinosavros

Να μας βάζετε, γιατί να μή μας βάζετε; (Και) γι' αυτό ειν' οι συντονιστές. Χωρίς πλάκα, αυτό δέν είναι πρόβλημα, ίσα-ίσα.

(Βικ)

Βουλκανιζατέρ - Ελαστικά "Ο Πάπαρδος". Σηκώνει βάρη και δεν κλατάρει :-Ρ

#10
Galadriel

Να μας βάζετε, γιατί να μή μας βάζετε; (Και) γι' αυτό ειν' οι συντονιστές. Χωρίς πλάκα, αυτό δέν είναι πρόβλημα, ίσα-ίσα.

(Βικ)

Βουλκανιζατέρ - Ελαστικά "Ο Πάπαρδος". Σηκώνει βάρη και δεν κλατάρει :-Ρ

deinosavros

deino :)

Να σου πω για κουμπάκι που μόλις ανακάλυψα και του παίρνεις σε αυτό το ποστ την παρθενιά;

Άμα πας στο ποστ που θέλεις να απαντήσεις, πάνω δεξιά στη γραμμή που είναι το νικνέιμ, έχει ένα σχεδιάκι σα τα τσίνορα της Όλιβ, ", άμα το πατήσεις στο βγάζει σαν quote, τ. μεγάλες κουβέντες επιφανών, αυτό που έκανα με το δικό σου! Γαμάτο; (βρίσκω χαρά σε μικρά πραγματάκια νομίζω χα)

#11
deinosavros

:-) Ξωτικίνα, αλλά φευ, το "σηκώνει κλπ" δεν είναι δικό μου. Είναι από κάποια παλιά διαφήμιση ελαστικών, 70ζ ίσως.

#12
vikar

(Μεγάλη μπουκιά φάε, μπορεί να βγεί οτι η διαφήμιση είναι του χίλια οχτακόσια εξακόσια...)

#13
HODJAS

Είναι πολύ καλή ιδέα η χρονολόγηση (έστω στο περίπου) και βασικότατη ετικέτα. Νομίζω μια από τις 20-30 στις οποίες θα πρέπει να συμπτυχθούν οι υπάρχουσες σε μια και μόνη σελίδα για να μην κουράζουν/αποθαρρύνουν τον χρήστη.

#14
deinosavros

Σωστός ο Χοτζ.

#15
deinosavros

Οντως οι ετικέτες είναι πάρα πολλές, και με αυξητική τάση απ' ότι βλέπω. Υπάρχει ας πούμε λόγος να έχουμε ετικέτες πορδές / αλκοόλ εφόσον υπάρχουν οι παλιές σιχαμερά / ουσίες? Αυτό με τη μία σελίδα που προτείνει ο Χοτζ να το δει η ΣΟ σοβαρά.

#16
vikar

Έχουν παραπονεθεί κι' ο Βράστας και η σούλτο για το πλήθος των ετικετών (δείτε απο δώ και κάτω), αλλα οι ετικέτες ρε παιδιά έτσι δουλεύουνε, όχι σά κατηγορίες, μα σα λέξεις-κλειδιά. Πόσες λέξεις-κλειδιά καλύπτει το περιεχόμενο του σλάνγκ τζι άρ;...

Άν τους δώσουμε χρόνο και δούμε πώς θα διαμορφωθούν με τον καιρό, μπορούμε μετά, με καλύτερη ματιά, να ξαναστήσουμε και μία σελιδούλα με κάποιες ετικέτες-κατηγορίες, πές «υπερετικέτες», που θα λειτουργούν, απο σύμβαση δική μας, σαν χάρτης στις καθαυτό ετικέτες. Καλά, πολλά μπορούμε βασικά να κάνουμε προκειμένου να αποκτήσουμε λειτουργική εποπτεία στις ετικέτες, χωρίς να πρέπει να θέσουμε όριο στο πλήθος τους. Αυτό ειναι ωστόσο άλλο θέμα. Το βασικό είναι, για τους παλιούς τους χρήστες τουλάχιστον, οτι οι ετικέτες είναι καινούργια φάση, και δέν ταιριάζει να τις σκεφτόμαστε όπως τις παλιές κατηγορίες.

#17
vikar

Υπάρχει ας πούμε λόγος να έχουμε ετικέτες πορδές / αλκοόλ εφόσον υπάρχουν οι παλιές σιχαμερά / ουσίες?

δεινό

Μάλλον όχι. Αλλα υπόψιν, μόλις αρχίσαμε να παίζουμε μ' αυτό το πράμα, δώσ' του λίγο καιρό να στρώσει και να βρεί το δρόμο του.

#18
σφυρίζων

Για εξορθολογισμό του αριθμού των ταγκζ αναφέρθηκε σε σπάνιο cameo appearance και το poniroskylo.

#19
Khan

Κττμγ τα πορδές και αλκόολ είναι από τις καλές ετικέτες γιατί και περιέχουν πάρα πολλά λήμματα και αποτελούν εξειδίκευση του σιχαμερά και του ουσίες.

#20
deinosavros

Σιχαμένε μπεκροκανάτα :-Ρ