Στα κομπιουτερίστικα είναι κυρίως το πώς ένας χρήστης αναπαριστά τον εαυτό του ή το alter ego του, είτε στην μορφή ενός τρισδιάστατου μοντέλου σε παιχνίδια υπολογιστών, είτε μιας δισδιάστατης φωτογραφίας ή άλλης εικόνας σε φόρα και άλλες κοινότητες του Ίντερνετ, είτε μιας κειμενικής κατασκευής στα λεγόμενα MUDs (Multi-User Domains).

Γενικά, είναι ένα «αντικείμενο», που αποτελεί την ενσάρκωση του χρήστη. Ο όρος «avatar» μπορεί επίσης να αναφερθεί στην προσωπικότητα, που συνδέεται με το όνομα στην οθόνη, ενός χρήστη του Διαδικτύου.

Η λέξη προέρχεται από τα Σανσκριτικά (!), όπου ο όρος σημαίνει την «ενσάρκωση» ενός θεού, λ.χ. ο Κρίσνα είναι άβαταρ του Βισνού. Βλ. την Βικούλα σχετικά. Το νόημα είναι ότι με το άβαταρ ο αόρατος και άγνωστος χρήστης «ενσαρκώνεται» τρόπον τινά.

Σλανγκιστί, το άβαταρ είναι κάτι για το οποίο είμαστε πάρα πολύ περήφανοι και ευχαρίστως θα το κάναμε μέρος της διαδικτυακής (ή όποιας άλλης) περσόνας μας. Μπορεί λ.χ. να είναι μια φωτογραφία, όπου βγήκαμε πάρα πολύ όμορφοι/ες, μια σούπερ ντούπερ ατάκα, που εκφράζει τον βαθύτερο ψυχικό μας κόσμο, μια προσωπικότητα υπαρκτή ή φανταστική που θαυμάζουμε και με την οποία ταυτιζόμαστε φαντασιωδώς κ.ο.κ.

  1. Μένιος: Άστα ρε Γιώργο, της γυναίκας ο καημός, λούσα πούτσα και χορός!
    Γιώργος: Έτσι, όπως τα λες, Μένιο μου! Οι κλέφτες σου ζητάνε να διαλέξεις: «Τα λεφτά σου ή την ζωή σου». Οι γυναίκες στα παίρνουν και τα δύο!
    Μένιος: Πω ρε υπερπόντιε! Τι ατάκα ήταν αυτή! Μιλάμε για ατάκα άβαταρ!

  2. Οσον αφορά στο αβατάρι, να αποφύγεις κάποιο γατάκι ή ό,τι έχει να κάνει με τον Παναθηναϊκό (τριφύλλια κτλ κτλ). Μπορεί η κοινοτοπία να είναι κάτι που σε χαρακτηρίζει, δε χρειάζεται να το φωνάζει και το αβατάρι σου!!!! (Δες)

  3. Άλλος έχει το όνομα κι άλλος το αβατάρι . (Δες)

Το βρώμικο άβαταρ. (από Dirty Talking, 27/04/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified