Συχνότατο φέτος (2013) στα κοινωνικά μήντια Φέισμπουκ και Τουίτερ. Η αρχή έχει ως εξής: Κάποιοι χρήστες διαδίδουν σημαντικότατες ειδήσεις που τις αποσιωπούν ένοχα τα συμβατικά Μέσα Ενημέρωσης και παρακαλούν αυτές να διαδοθούν, ή, παρομοίως, χρησιμοποιούν τα κοινωνικά μήντια για να κάνουν μια ανθρωπιστική έκκληση, λ.χ. να μαζευτεί αίμα για έναν πάσχοντα. Στο τέλος λοιπόν του ποστ έχουμε την παράκληση «διαδώστε». Σε κάποια φάση, όμως, κάποιος κάνει λάθος και βάζει μια μη σωστή αύξηση δίκην υπερδιόρθωσης και έχουμε το «διεδώστε» ή «diedwste» σε γκρίκλις. Η υπόλοιπη όμως διαδικτυακή κοινότητα θεωρεί ότι πρόκειται για ένα «λάθος σωστό» (που λέει κι ο Πορτοκάλογλου) γιατί κάποιος που βιάζεται απελπιστικά να διαδώσει μια επείγουσα είδηση ή παράκληση είναι ανθρώπινο (ή και επιβεβλημένο) να περιπέσει σε λάθη και οφείλουμε να μην είμαστε Grammar Nazis μαζί του.

Με άλλα λόγια, το «diedwste» χρησιμοποιείται για να σατιριστεί η φούρια ορισμένων χρηστών να χρησιμοποιούνται τα κοινωνικά μήντια για να διαδίδονται εναλλακτικές ειδήσεις ή ανθρωπιστικοί σκοποί (που ενίοτε αποδεικνύονται μουφεύματα). Την έκφραση χρησιμοποιούν συχνά δεξιοί και/ή νεοφιλελέδες για να σκώψουν αριστερούς και/ή χρήστες με ανθρωπιστικές ευαισθησίες, αλλά μπορεί ασφαλώς να χρησιμοποιηθεί από κάθε αστειάτορα από όπου κι αν προέρχεται.

Εν κατακαυλείδι, η ειρωνική χρήση του «diedwste» που είναι πολύ συχνή φέτος, συμβαίνει συνήθως στις εξής (μη εξαντλητικές) περιπτώσεις: α) Όταν κάποιος μεταδίδει μια ψευδή είδηση, η οποία όμως θα είχε νόημα να είναι αληθινή γιατί είναι πολύ εκφραστική μιας πραγματικότητας/ κατάστασης. β) Όταν αντίστροφα κάποιος μεταδίδει μια υπαρκτή και τετριμμένη είδηση, η οποία όμως θεωρείται πολύ αντίθετη με ό,τι συμβαίνει κανονικά, οπότε για αυτό πρέπει να διαδοθεί ως και καλά κοσμοϊστορική (λ.χ. «πήγα σε μια δημόσια υπηρεσία και δεν είχε ουρά #diedwste») ). γ) Συνηθέστερα, όταν κάποιος μας μεταδίδει μια εξαιρετικά ασήμαντη λεπτομέρεια της καθημερινής του ζωής ή ένα παράδοξο περιστατικό, που όμως δεν ενδιαφέρει κανένα, και έτσι σατιρίζει γενικά τη συνήθεια των υπόλοιπων χρηστών να κάνουν το ίδιο με τα ποστς τους.

Παραδείγματα από κοινωνικά μήντια:

  1. Μόλις έκανα ντακφέης γιά να διώξω μία ξεραμένη μύξα με το άνω χείλος # diedwste

  2. Η ΕΛΑΣ θα συλλάβει τον αντιστασιακό που στέλνει σφαίρες στον Στουρνάρα! #Diedwste

  3. ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ!!! Ο Μεϊμαράκης τηρεί τον κανονισμό!!! ΝΤΡΟΠΗ! #diEdwste

  4. Ανεβηκα την Συγγρου με 12ποντα #diedwste

  5. Μόνο για τα άιφον νοιάζονται οι ανάλγητοι τεχνοφασίστες που μας ψεκάζουν. #diedwste

(από Khan, 13/03/13)(από Khan, 01/03/14)

Got a better definition? Add it!

Published