Μια μαγική ουσία που υποτίθεται ότι εξηγεί περιπτώσεις ακραίας καψούρας. Όταν κάποιος είναι πάρα πολύ ερωτευμένος με την πάρτη μας, ή εμείς μαζί του, και αυτό είναι κατά τα άλλα μάλλον ανεξήγητο, επιστρατεύουμε ως εξήγηση το ότι έχει δράσει η καψουρόσκονη.

Η έκφραση διαδόθηκε από το ομώνυμο τραγούδι του Κώστα Καφάση, που ξέρει από καλό ψάρι, ο οποίος γύρευε καψουρόσκονη, προκειμένου να καψουρέψει ένα μεναγκό. Κάποιοι επιτήδειοι καψουρέμπορες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του, και έτσι στην ένδοξη εϊτίλα κυκλοφόρησε όντως από ό,τι φαίνεται ένα προϊόν «καψουρόσκονη», μάλλον παρόμοιας προέλευσης με την φαγουρόσκονη, το οποίο πλέον έχει αξία ρετρό. Πιο πρόσφατα, ο σλάνγκαρχος σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης περιέλαβε την έκφραση ραντίζω καψουρόσκονη στην ταινία του Με την Ψυχή στο Στόμα, ενώ για περιπτώσεις γεροντοκαψούρας (υποτίθεται ότι) κυκλοφορεί και ως καψουροβιάγκρα.

  1. Και πού πουλάν καψουρόσκονη
    Να πάω να τη γυρέψω
    Καψουρόσκονη, καψουρόσκονη
    Για να σε καψουρέψω. (Το κλασικό άζμα του Κώστα Καφάση).

  2. Μιά χούφτα καψουρόσκονη
    θά ρίξω στό ποτό σου
    τρελά νά μέ ερωτευτείς
    νά γίνω ό ανθρωπός σου (έτερον άζμα)

3. - Ρε στα γόνατα έχει πέσει η καριόλα ρε και με παρακαλάει. Με παρακαλάει ρε μαλάκα, με παρακαλάει ρε, κωλοτούμπες κάνει ρε!
- Αφού έχει φάει καψουρόσκονη ρε, έφαγε καψουρόσκονη λέμε, το ράντισες ρε, το ράντισε ο Τιμωρός ρε μαλάκα. (Από την σλανγκενεργή ταινία του Γιάννη Οικονομίδη, «Με την Ψυχή στο Στόμα»)

  1. ΣΕ ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΠΟΛΥ ...ΑΠ΄ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ... καψουροσκονη πρεπει να εφαγα σημερα δεν εξηγητε αλλιως... (Από το Φέισμπουκ).

5. ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΜΕΠΙΑΝΙ ΤΗΠΟΤΑ ΟΥΤΕ ΚΑΨΟΥΡΟΣΚΟΝΗ ΟΥΤΕ ΤΑ ΦΙΑΛΙΔΙΑ.

Got a better definition? Add it!

Published