Η εκκλησία στα καλιαρντά. Ο Ηλίας Πετρόπουλος δίνει ως πιθανή την εκδοχή ότι είναι σύνθετο από το αβάς, ίσως στη γαλλική μορφή του (abbé), και το κουλές (<kule = πύργος στα τουρκικά), οπότε η βακουλή είναι ο πύργος του παπά. Η λέξη δίνει πολλά σύνθετα στα καλιαρντά, σχετικά με τη θρησκεία και τα μυστήρια (γάμους- βαφτίσια κ.τ.λ.) όπως λ.χ. τα βακουλοκρεμιέμαι, βακουλονταβατζής, βακουλοπουρός, βακουλόσταμπα.

- Μαρή Μαρίνα, αφού το ξέρεις αβέλω τα γαργαρότεκνα και τους γκούρμπαντους, εσένα σε θέλω για άλλα πράγματα, ανώτερα, να σε βλέπω με φόντο το γαλάζιο του Κρητικού πελάγους απαλλαγμένη από ντέζια και λατσά τεκνά, αν θες πάμε σε καμιά βακουλή να ανάψεις κεράκι γιατί το ταξίδι θα είναι μακρύ και τα βουτρά πεσμένα αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, αγγίζω λίγο λάγκα κι το μυαλό μου ταξιδεύει Μαρινάκι, σε κοντροσολάρω προς το παρόν γιατί έχω κι μια μπαροτάτη σκύλα που θέλει βόλτα και κουραβέλτα η δόλια. Έχω κι εγώ ένα ντέζι αλλά πού να το πω, γαμώ τα ντουζένια μου.
- Κι εγώ τους γκούρμπαντους αβέλω! Τι σύμπτωση. Είμαστε πλασμένοι ο ένας για τον άλλον!!!!!!!
Καλέ για εγκεφαλικό φλόκιασμα μιλούσα. Γι' αυτό έχει σκυλιάσει απ' τη ζήλεια της η Αθηνά. Για το εγκεφαλικό. Μη σκας απ' το άλλο δε της λείπει. Μη σκιάζεσαι. Εγώ να μάθω θέλω γιατί είμαι του δημοτικού και συ σπουδαγμένος μου φαίνεσαι. Κι ό,τι ντέζι έχεις στο Μαρινάκι να το πεις...... Ξέρει η Ζέας απ' αυτά.
Και πέρνα να με πάρεις με τη βάρκα μόλις τελειώσεις με τη σκύλα. Θα σε περιμένω στη μαρίνα Ζέας. Για να με γνωρίσεις θα φοράω μπικουτί. (Καλιαρντοδιάλογος αποκατέ).

Καλιαρντο-φρέντλι βακουλή (από Khan, 15/10/14)

Got a better definition? Add it!

Published