Ψωλοτύρι αποκαλείται η ποικιλία μαλακού τυριού που παράγει το μικρό τυροκομείο που κρύβει ο κάθε άνδρας στην περισκελίδα του.
Η παραγωγική διαδικασία ξεκινάει με το σμήγμα (σλανγκιστί: ούρδα), την κρεμώδη αλοιφή που εκκρίνεται ανάμεσα στην βάλανο και την ακροποσθία του πέοντος. Με εκούσιο ή ακούσιο τσακωμό με τα σαπούνια, η βασική αυτή μαγιά ζυμώνεται οργανικά κι αναερόβια με νεκρά κύτταρα, βακτηρίδια, ταρζανίδια, φλόκια, κατρουλιά κι άλλα μυστικά συστατικά του κάθε παραγωγου. Έτσι δένει το ψωλοτύρι, ένας «ζωντανός» οργανισμός του οποίου η υφή, το χρώμα, το άρωμα και (για τους μερακλήδες) η γεύση εξαρτάται inter alia από:
- Τον χρόνο παλαίωσης. Την πρώτη εβδομάδα θεωρείται ακόμα πρώιμο, με σχετικά ήπια χαρακτηριστικά μυτζήθρας. Ο βαθμός πολυπλοκότητας βελτιώνεται στην συνέχεια εκθετικά, και μετά την δεύτερη εβδομάδα ξεπερνάει σε δριμύτητα και την πιο ώριμη Gorgonzola.
- Την περιοχή προέλευσης του μικροπαραγωγού. Εάν εξαιρέσουμε τις πιο μούλτι-κούλτι γειτονιές, τα μεγάλα αστικά κέντρα δεν μπορούν να συναγωνιστούν σε ουρδεσάνς την βουκολική επαρχία. Τι να κλάσει ένας αποτριχωμένος μετροσέξουαλ αρχιτέκτονας με λεύκανση μπροστά σε έναν νταβραντισμένο τυρόβλαχο από τον Τύρναβο που ξέρει να πήζει το τυρί;
- Τον ιδεολογικό προσανατολισμό του μικροπαραγωγού. Η άποψη αυτή αναπτύχθηκε από τον Μάνδρο Πασχαβέλη στην αμφιλεγόμενη μελέτη «Η θεωρία των δύο άκρων του βαλάνου» (εκδόσεις Πανεπιστήμιου του Πούτσεστερ) που πανηγυρίζει τις ασυναγώνιστες ποικιλίες ψωλότυρου παραγωγών που πρόσκεινται στις παρυφές του αντισυνταγματικού τόξου. Εφ ενός, οι διάφορες αριστεριάρικες συνιστώσες που έχουν κηρύξει ταξικό πόλεμος κατά της Ρεξόνας (βλ.πιχί τις φυλές των εκ πεποιθήσεως άπλυτων, των ταγαριώνε, κ.ά. εναλλακτικώνε ίντυ) με βιολογικές αλμυρόπουτσες που φέρνουν σε πατσουλί, σανταλόξυλο, καβουρδισμένα ξηροκαρπίδια και αμμωνία. Αφεδύο οι φασιστοειδείς τυροβρωμίκουλες τση ακροδεξιάς, που προσθέτουν στην σούπα βαρβατογόνες αναβόλες και μπρουταλίνες με αποτέλεσμα η ουρδεσάνς των καλλιεργειών του τυροπήγματος τους να παραπέμπει μονοδιάστατα σε τραγίλες και κλούβια αυγά.
Αυτά λοιπόν παιδάκια για σήμερα. Για περισσότερα, μην παραλείψετε να μελετήσετε το ανύπαρκτο λήμμαν του ατσεγκέ τυρί.
1.
Ψωλοτύρι παθητικιά πούστρα με αδυναμία στη βρώμικη ψωλή... Στην καθαρίζω με τη γλώσσα μου.....
2.
ΤΟ ΨΩΛΟΤΥΡΙ ΜΟΥ ΗΔΗ ΣΕΡΒΙΡΕΤΑΙ ΩΣ ΠΡΩΙΝΟ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ ΣΕ 5ΑΣΤΕΡΩΝ ΓΑΜΙΣΤΡΩΝΕΣ ΤΗΣ ΧΕΛΣ ΚΙΤΣΕΝ ΚΑΙ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΜΑΜ-ΡΑ.
3.
Και αυτό που γίνεται από ψωλοχύματα πως το λένε; ψωλοτύρι; γιατί εγώ μόνο τέτοιο τρώω, κάνω δίαιτα από τα άλλα τυριά