Ορίστε, περάστε, κοπιάστε < ταυτόσημο παροξύτονο τουρκ. buyurun / buyrun (κυριολ. διατάξτε < ρημ. buyurmak = διατάζω).

Από το 1β παράδειγμα προκύπτει η -άγνωστη σε μένα- ύπαρξη κάποιου σκεύους σερβιρίσματος ποτών με το όνομα μπουγιουρούμ. Στο 1ε τοιούτον, το μπούγιουρουμ ως παλαιική χοροεσπερίδα. Όσον αφορά την ιντερνετική χρήση της λέξης, πουθενά δεν την εντόπισα με τον σωστό τονισμό, δλδ στο μεσαίο -ου-, ενώ εκείνο το καταληκτικό -μ- ήταν αρχικά -ν- (όλο μαζί: μνί).

Σε φυσική ροή καθημερινού λόγου (γκιουνλούκ κονουσμαλάρ που λένε και στο χωριό μου) δεν το έχω ακούσει. Όποιος ξέρει κάτι, μπούγιουρουμ στα σχόλια εφέντημ.

Νύφη ςτο μπαστό πόρδο τίναζε / μπουγιουρούμ γαμπρέ πορδοζούμι πιε

Με το που τους καθίζει στο τραπέζι τους τρατάρει με το μπρούτζινο μπουγιουρούμ σπιτική μαυροδάφνη , νέκταρ σκέτο, μαζί με στραγάλια και σταφίδες.

Σήμερα το βράδυ 13/4/2010 στις 8.30 Ηπείρου 6 Φλώρινα. Μπουγιουρούμ !!! Συγχαρητήρια παιδιά, πάντα τέτοια και καλύτερα.

Λοιπόν μπουγιουρουμ γιατι εχει εχει αρχίσει εδω και ωρα το φουλ μουν

Στη Σύρο γινότανε χορευτικές εκδηλώσεις τα Σαββατοκύριακα κατά συνοικίες, που τις λέγαν μπούγιουρουμ και στις οποίες ήταν ευπρόσδεκτος ο καθένας

Φίλοι μου αγαπημένοι, αγαπημένοι μου φίλοι! Για μπουγιουρούμ να τα βάλουμε σε μια σειρά!

Αυτή είναι η επίσημη ανακοίνωση, η οποία βγήκε το απόγευμα και μπορούν να την δουν ΟΛΟΙ. [...] εχεις δικιο [...] εγω εκανα λαθος οποτε μπουγιουρουμ σε ολους

Είχα πει και τα εξής σχετικά σε άλλο post.. Για μπουγιουρούμ για γνώμες....

Όλα από το νέτι.

Σαν αποφάγανε, ο γύφτος έκανε τα χέρια του κούπα. Τα γέμισε απ’ τον ποταμό νερό και ποτίστηκε. Ύστερα ξέπλυνε τα χέρια του, ξαναγέμισε τη χούφτα του… και… Μπούγιουρουμ… λέει στο παιδί. Πχε.. πχε… Μπερκέτι.

Μ. Λουντέμης, Ένα Παιδί Μετράει τ' Άστρα.

[...] Έφερα την πίτα κάτω από το δέντρο και την ξετύλιξα. Οι τύποι που βρίσκονταν εκεί αργοσηκώθηκαν σαν λεχώνες που ξεφάσκιωνα μπροστά τους το ίδιο τους το μωρό.

- Μπούγιουρουμ, ρε σεις...

- Η μάνα σου την έφτιαξε, φίλε? [...]

Αντ. Σουρούνης, Τα τύμπανα της κοιλιάς και του πολέμου. Εκδ. Καστανιώτη.

Got a better definition? Add it!

Published