Μπορεί οι τηλεοπτικές ταινίες και σειρές να έχουν εφοδιαστεί με σήμα καταλληλότητας τηλεοπτικού προγράμματος, εντούτοις πολλές φορές η αξιοποίηση της χρησιμότητας αυτής της σήμανσης πάει περίπατο.

Ο συγκεκριμένος όρος μπορεί να λεχθεί περιστασιακά, όταν το πιτσιρίκι, αντιληφθεί πως οι γονείς του κοιμώνται, για να πάρει άδεια από τη σημαία και να βολτάρει στα ερτζιανά, χαζεύοντας στην τηλεόραση ό,τι τραβάει η ψυχάρα του. Το παιδί, γράφοντας τα σήματα στα παλιά του υποδήματα, πιάνει το τηλεκοντρόλ κι όποιον πάρει ο χάρος. Πατάει κουμπιά και πότε πέφτει σε αμερικανιές, πότε σε ταινίες Μπεν Χουρ, και γενικότερα σε ό,τι βάλει ο νους του ανθρώπου. Κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες δε, η πιθανότητα να πέσει σε ακατάλληλα θεάματα κάνοντας ζάπινγκ, είναι ιδιαιτέρως αυξημένη.

Η φράση αυτή λέγεται όταν τυχαία πιάνεται ο πιτσιρικάς, ή όταν του ξεφεύγουν λέξεις, ή όταν κάνει ερωτήσεις που ψυλιάζουν το γονέα. Και μετά, όπως λέει κι ο λαός, από μικρό κι από τρελό.... με ή χωρίς δόλωμα, μαθαίνεις την αλήθεια.

Ωστόσο η φράση αυτή λέγεται και στην περίπτωση που οι γονείς αδιαφορούν παντελώς, είναι μακριά νυχτωμένοι και γενικώς κοιμούνται μακάριοι τον ύπνο του δικαίου για τα θεάματα που βλέπει το παιδί τους. Πολλές φορές μάλιστα, όταν κάποιος τους επιπλήξει για αδιαφορία, ζητάνε τον λόγο, λέγοντας πως σκοτώνονται στις δουλειές για να μη λείψει τίποτα στην οικογένειά τους (προσπαθώντας να δικαιολογηθούν για τον πλημμελή έλεγχο και να βγουν λάδι), λες και το ενδιαφέρον για το παιδί εξαντλείται εκεί.

Σημείωση: 1. Σε κάθε περίπτωση, η φράση μπορεί να λεχθεί είτε από γονέα σε φάση αυτοκριτικής, ή από άλλους σε φάση κριτικής για τη συγκεκριμένη περίπτωση. 2. Στον όρο, αντί της λέξης όταν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η λέξη άμα.
3. Η λέξη «ροχαλίζει» δίνει έμφαση στον πλημμελή έλεγχο του παιδιού για το θέμα που συζητάμε. Δεν αποκλείεται δε, σε κάποιες περιπτώσεις να έχει και κυριολεκτική σημασία.

Στη 1 το βράδυ, η σύζυγος γυρίζοντας από θεατρική παράσταση βλέπει τον πιτσιρικά να χαζεύει τσόντα δίπλα στον κοιμώμενο πατέρα του. Ξυπνάει τον άνδρα της και του λέει:
- Καλά που το ‘χεις το μυαλό σου. Τσόντα βλέπει. Να ένα Χ στην οθόνη
- Έβλεπα ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ με άλογα, αλλά τι να σου κάνω…Τα ’χω παίξει απ’ την κούραση. Κοιμήθηκα.
- Τόοσο ενδιαφέρον που σε πήρε ο ύπνος. Κι όσο για το γιο σου... μην ανησυχείς. Πάλι άλογα βλέπει (δες εδώ και εδώ), άλλα άλογα... άλλης ράτσας. Αχ... όταν η γονική συναίνεση ροχαλίζει...

Κανάλι 6 (από GATZMAN, 09/11/08)Κανάλι 7:Κι εγώ βγαίνω τις μεταμεσονύκτιες ώρες.Για να σας γλυτώσω απ τα νεφελίμ της νύχτας (από GATZMAN, 09/11/08)Κανάλι 8 (από GATZMAN, 09/11/08)Κανάλι 9 (από GATZMAN, 09/11/08)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified