Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για την περίπτωση που γίνεται έρανος για την αποπεράτωση ενός κοινωφελούς ιδρύματος, για την ανέγερση μιας εκκλησίας, για την ανέγερση κατοικιών (π.χ. για σεισμόπληκτους και γι άλλα θύματα φυσικών καταστροφών) κλπ.

Διαπιστώνεται δε, μετά την παρέλευση κάποιου σχετικά μεγάλου χρονικού διαστήματος, πως η πραγματοποιηθείσα πρόοδος του έργου υπολείπεται κατά πολύ σε σχέση με τα χρήματα που εκτιμώνται πως θα πρέπει να έχουν μαζευτεί.

Δεν έχει ακουστεί επίσης πως:

α) τα χρήματα έχουν διατεθεί για άλλη κοινωφελή δραστηριότητα.
β) το έργο έχει παγώσει λόγω κακής συνεργασίας με την εταιρεία που το έχει αναλάβει.

Υπάρχουν όμως μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες κάποιοι από:

α) τα μέλη της επιτροπής του εράνου
β) τους ιεραρχικά ανώτερους γ) τους λοιπούς εμπλεκόμενους

έχουν βρεθεί στο θεωρούμενο χρονικό διάστημα με μεγάλες περιουσίες. Τότε μοιραία το μυαλό πάει σε ρεμούλες. Δικαίως σκέφτεται κανείς πως:

α) τα χρήματα μαζεύτηκαν από Αφελίμ μέσω κατάλληλου μπίρι μπίρι, με πρόφαση τη δημιουργία ενός θεάρεστου έργου και με στόχο να αδειάζει που και που ο θεωρούμενος κουμπαράς προς ενίσχυση ημετέρων.
β) ο σκοπός ήταν υγιής, αλλά στην πορεία τα πράγματα άλλαξαν και έτσι κάποιοι με ελαστική συνείδηση επιδόθηκαν στις λαμογιές.

Μια εκκλησία χτίζεται εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Έχουν μαζευτεί τα ... λεφτά. Το έργο υπολείπεται κατά πολύ από το προβλεπόμενο. Δεν υπάρχουν μαρτυρίες για κακή συνεργασία με την υποκατασκευάστρια εταιρία, ενώ ο έρανος για την αποπεράτωση της ... συνεχίζεται. Ακολουθεί ο παρακάτω διάλογος:

- Καλά, δεκαπέντε χρόνια κι είναι ακόμα στα μπετά. Εντωμεταξύ, σε κάθε μεγάλη γιορτή, όλο και μαζεύουν για την αποπεράτωση του ναού. Πρέπει το δίχως άλλο να 'χουν μαζέψει τόσα ώστε να έχουν χωρίς υπερβολή δυνατότητα να φτιάξουν το ναό του Σολομώντα. Κι αυτοί παλεύουν τόσα και τόσα χρόνια για να μαζέψουν το ποσό για να φτιάξουν μια απλή εκκλησία. Τι συμβαίνει πια; - Α ... φίλε. Απ' ό,τι φαίνεται δεν ξέρεις τι έχει παιχτεί.
- Για λέγε ...
- Δεν έχει πάτο ο κουμπαράς, φίλε μου ...
- Δηλαδή;
- Έχει ακουστεί από έγκυρη πηγή πως τα μέλη της επιτροπής, ο προϊστάμενος του ναού και οι διάφοροι εμπλεκόμενοι στο διάστημα αυτό έχουν αποκτήσει κινητά κι ακίνητα και βίλες κι αυτοκίνητα. Μην την ψάχνεις τη δουλειά. Βρωμάει ένα μίλι μακρυά.

Το λαμόγελο που σκοτώνει... (από GATZMAN, 11/12/08)(από GATZMAN, 01/07/10)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified