και είμαι ο μόνος που το'γραψα ίσως στην ιστορία της ανθρωπότητος (συγκινήθηκα)
Το άλφα το είδα κι εγώ μετά, αλλά δεν βρήκα τρόπο να το διορθώσω. Την λέξη την άκουσα στο Πολεμικό Ναυτικό από ένα παιδί από τη Βόρεια Ελλάδα (από τη Φλώρινα συγκεκριμένα ήταν). Τώρα, δεν ξέρω, μπορεί να ήταν δικιά του εφεύρεση.
Το λινκ που παπαρπέμπεις δε νομίζω ότι έχει σχέση. Μιλά για τις λέξεις/φράσεις που (πια) είναι μέινστριμ και δεν χωράνε εδώ. Η λέξη εν προκειμένω δεν είναι καθόλου μέινστριμ, το αντίθετο, υπάρχει αμφιβολία μήπως τη λέει και μόνο ένα άτομο :-)
Γρέζια επίσης λέγονται και οι μικρές κλωστές του συρματόσχοινου, οι οποίες είναι πάρα πολύ κοφτερές και σε τραυματίζουν για πλάκα.
Επίσης παρατηρείται και η ελλειπτική μορφή του, απλώς «σπάω».
- Το'σπαγες αυτό το μωρό;
- Αν το'σπαγα λέει...
όπως και να'χει, πιστεύω είναι καλύτερος αυτός ο ορισμός από τον άλλον, οπότε καλά έκανες και τον έβαλες ξανά
Να πω απλώς ότι δεν είχα τόσο τα σόσιαλ μίντια στο μυαλό μου όσο καναδυό φίλους που χρησιμοποιούν την ατάκα όπως την περιέγραψα.
Πολύ καλή η παρατήρησή σου, όμως, και ομολογώ πως δεν το'χα υπόψη μου έτσι, αλλά σίγουρα το'χω διαβάσει γενικώς τώρα που βλέπω τα παραδείγματα! Δεν είμαι πολύ σίγουρος για τις άλλες σημασίες, αλλά εγώ κλίνω νομίζω πιο πολύ στο
Παραλλαγή είναι όταν κάποιος κάνει καθ' έξη μια καταστροφική πρακτική και ο επικριτής του του λέει συνέχισε λίγο το τάδε να δω κάτι.
Khan
Το πρόθημα καρά- χρησιμοποιείται γενικώς για να δηλώσει υπερθετικό βαθμό και δεν έχει απαραίτητα αρνητική χροιά: π.χ. καρατσεκάρω (κατά Μαλβίνα), καραβολίδα. Νομίζω και εδώ είναι απλό δηλωτικό του μεγέθους. Δεν ξέρω κατά πόσο ευσταθεί και το κλάρα-κλαδί ως ετυμολογία.
Μετά από ένα πολύ πρόχειρο γούγλισμα φαίνεται ότι το καφέδιασμα σαν λέξη έρχεται από την Πάτμο. Ίσως αν κάποιος ξέρει Πάτμιους που να τη χρησιμοποιούνε έτσι να μας πει.
Το καφέδιασμα δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου, αλλά μια χαρά ακούγεται.
Καλά, τη χρυσή βροχή την καταλαβαίνω. Η άνοιξη και το σύννεφο τι ρόλο παίζουν στο διεστραμμένο σαββοπουλικό σύμπαν;
Επίσης, υπάρχει και ο ελλειπτικός τύπος και κατ'επέκταση πιο μαγκιόρικος, την κάνω με ελαφρά.
Στο εξαιρετικό σχόλιο του Khan, έχω να προσθέσω απλώς ότι είναι ένδειξη κουλοσύνης η φράση αυτή (εντασσόμενη στο τιραμισουρεαλιστικό ύφος). Κυρίως γαματογαμάτοι τύποι το εκστομίζουν.
Και ο μέγας Τσιτσάνης έφη:
[I]Αμάν και τι είσαι εσύ, Αμάν και τι είσαι εσύ
Για χάρη σου σταθήκανε οι άντρες προσοχή
Απόψε σε γλεντάω κι ο κόσμος πάει να σκάσει
Κοντεύει απ’ τη ζήλια να τους φύγει το καφάσι
Απόψε κάνεις μπαμ[/I]
ρε η ΣΕΜΦΕ γαμάει όρθια!
κι όσο βράζει ακούμε το μεγιεμελέ...
Και νόμιζα πως μόνο εγώ ήμουν τόσο καμένος...
Έναν καφέ βαν ντάυκ μέτριο παρακαλώ...
ας το πει κάποιος και στον μπάμπι να μην ψάχνεται για τροφοδιανομές και τα λοιπά