Κλητική προσφώνηση σε ονομαστική αντί σε κλητική. Η παλαιά δεύτερη κλίση των ουσιαστικών ήταν η μόνη που στον ενικό διαφοροποιούσε το κλιτικό της επίθημα σε ονομαστική (-ος) και κλητική (-ε) από τις άλλες δύο. Το φίλος ακούγεται κάπως. Είσαι πιο τυπάκι όταν το λες και νιώθεις πιο κουλ, σου προσθέτει, όπως και να το κάνουμε, έναν αέρα κουλοσύνης παραπάνω.

Προσφώνηση που τη χρησιμοποιεί κατά κόρον ο ένας από τους δημοσιογράφους στην «Ελληνοφρένεια» προς τον μπασκίνα με τη μάσκα οξυγόνου, τη μονίμως φορεμένη για να αντέξει ως τσιράκι τόσων κυβερνήσεων... Παραπέμπει και σε στρατό (κι η αστυνομία σώμα στρατού είναι) όπου οι ανώτεροι καλούσαν τους κατώτερους με το επώνυμό τους σε ονομαστική. Έτσι η έμπνευση του δημοσιογραφίσκου του έρχεται πιο εύκολα. Και προσφώνηση τύπου στρατού, άρα φορτισμένη και που ταυτόχρονα αποφορτίζεται απ' την περίσταση και την οικειότητα που εκφέρεται. Είναι αντίστοιχη του μαλάκα (όταν δεν είναι προσβολή) ή του δικέ μου αλλά πιο εύηχη και δόκιμη: εξίσου όμως εγκάρδια.

- Έλα ρε φίλος, πώς πάει;
- Καλά ρε, εδώ βλέπεις... 101 και σήμερα.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
jesus

υπήρχε, αλλά ευπρόσδεκτος ο συμπληρωματικός.

#2
barbarosa

Δε μου το'βγαλε στην αναζήτηση και απόρησα... Έτσι τον έβαλα σε καινούργιο λήμμα. Τεσπα... Και επειδή γράφω με αυτόματο διορθωτή που δεν προλαβαίνω να διορθώσω τα λάθη του, στην παρένθεση δίπλα στην ονομαστική μπαίνει (-ος) κι όχι (-οι) το φελέκι μου... Τζίζους αν είσαι συντονιστής πες στους γηραιούς Αρχαγγέλους από πάνω να το διορθώσουν. Έχουν ξεφύγει κι άλλα, αλλά αυτό το συγκεκριμένο πονάει πολύ...

#3
vikar

Αυτόματος διαλαθωτής σε φάση;

#4
papalaozi

όπως και να'χει, πιστεύω είναι καλύτερος αυτός ο ορισμός από τον άλλον, οπότε καλά έκανες και τον έβαλες ξανά