Ουσιαστικό, το οποίο χαραχτηρίζει τους Έλληνες στρατιωτικούς, που κατά την περίοδο της κατοχής συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς κατακτητές. Τα συνθετικά της λέξης είναι εμφανή και δεν χρειάζονται περαιτέρω εξήγηση: τσολιάς + Γερμανός.

  1. Σχόλιο πολίτη από διαδικτυακή συζήτηση:

«H πατριωτική στάση της αριστεράς»...το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις ανώνυμε αριστερούλη; Η στάση της Αριστεράς ήταν τόσο πατριωτική που πολλές φορές ο ΕΔΕΣ ήταν αναγκασμένος να πολεμάει σε δύο μέτωπα: τους Γερμανούς και τον ΕΛΑΣ ταυτόχρονα! Ποιός ήταν ο γερμανοτσολιάς εδώ;

  1. Παραθέτω δεύτερο σχόλιο από την ιστοσελίδα Indymedia: Εκεί που λέει ο γερμανοτσολιάς «Τσουλοβουνοτρυπίδες», με θυμίζει τις κατηγορίες των μοναρχο-φασιστο-χιτων-ταγματασφαλητών και λοιπών ράλληδων-μπουραντάδων-πούλων-σούρληδων-παπαδόγκωνων-βουγιουκλάκηδων και λοιπών γερμανοντυμένων, που για να αποδείξουν τα περί «εξαχρείωσης των αγοριών και διαφθοράς των κοριτσιών» από τις οργανώσεις ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ-Αετόπουλα (κυρίως τις δυο τελευταίες), τραγουδούσαν τραγούδια, όπως τη χίτικη εκδοχή του γνωστού «Γιούπι-Για-Για», κάπως έτσι:

«Τα κορίτσια πούταν πρώτα στην ΕΠΟΝ Τα κορίτσια πούταν πρώτα στην ΕΠΟΝ πίνουν φάρμακα, πονάνε και τον Στάλιν βλαστημάνε που τις έβγαλε στον δρόμον τον κακόν».

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
GATZMAN

Ανεπανάληπτος!

#2
xalikoutis

υπάρχει και ο Ισπανοτσολιάς με την έννοια του Σπανιώλη, λεξιπλασία αυτωνών

#3
Sperminator2

Προσκυνώ!!!

#4
Sperminator2

Να ζήσει ο εθνικός στρατός
κοντά του κι όλοι οι άλλοι
που την Ελλάδα έσωσαν
από φωτιά μεγάλη

Φτωχές μανάδες γέννησαν
τους τέσσερους μεγάλους
το Γιώργο Παπαδόπουλο
τον Παττακό και άλλους

Γκρεμίσανε κάθε κακό
στη δύσκολη την ώρα
γι΄ αυτό πρέπει παντοτινά
να τους τιμάει η χώρα

Να ζήσει ο εθνικός στρατός
ο Σπαντιδάκης κι άλλοι
ο Μακαρέζος ο τρανός
οι τέσσερις μεγάλοι

Κοντά μ΄ αυτούς κι ο πρόεδρος
με το επιτελείο
ο Κόλλιας ο λεβέντης μας
καμάρι μεγαλείο

Ελλάδα χώρα μας γλυκιά
ποτέ δε θα πεθάνεις
λεβέντες κι άλλους σαν κι αυτούς
πολλούς να ξαναβγάνεις

#5
Verby

Μία φωτό με τα «παληκάρια» στο παρακάτω link:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/73/Bundesarchiv_Bild_101I-178-1536-18A%2C_Griechenland%2C_griechische_Soldaten.jpg

Παρεπιπτόντως... μη μπερδεύουμε τους ταγματασφαλίτες με τους χουντικούς. Η ιδεολογία είναι κοντινή (αποχρώσεις του μαύρου) μα άλλο το ένα άλλο το άλλο.

#6
soulto

επειδή τα γραπτά έμειναν