Κοκάρι λέγεται και το πολύ μικρό κρεμμυδάκι (πλάτος περίπου 2 εκ., μήκος περίπου 3-4 εκ.) - προτιμάται για την παρασκευή ενός καλού στιφάδου...

(Τα κοκάρια μέχρι στιγμής τα έχω συναντήσει μόνο στη Μυτιλήνη).

Κυρ Μανώλη βάλε μου μισό κιλό κοκάρια θα φτιάξω στιφάδο σήμερα...

Κοκκάρια (από poniroskylo, 10/03/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
GATZMAN

Σωστός
Πρέπει να παίζει κι εκτός Λέσβου

#2
krepsinis

Πιθανώς η λέξη να είναι αλβανικής προελεύσεως: kok στα αλβανικά είναι το κεφάλι, ενώ kari το πέος! Η λέξη χρησιμοποιείται ως βρισιά στη σύγχρονη αλβανική.

#3
poniroskylo

Ο Μπαμπινιώτης το γράφει με δυο -κκ-, κοκκάρι και λέει ότι προέρχεται από το κόκκος. Αλλά, βλέποντας με τι μοιάζει, νομίζω ότι ο kreps έχει δίκιο!

btw, η λέξη παίζει πολύ και στη Μακεδονία. Και με μισό κιλό κοκκάρια δουλειά δε γίνεται. Για ένα κιλό κρέας στο στιφάδο θες δυο κιλά κοκκάρια.

#4
xalikoutis

και στην Κρήτη λέγεται έτσι ο σπόρος του κρεμμυδιού... αλλά δε γκσέρω για τη Μελανησία, πάντως στη λεβεντογέννα δεν είναι σλανγκ

#5
iron

στη Μυτιλήνη τα κάνουν και γεμιστά, πολύ νόστιμα...

#6
Ο ΑΛΛΟΣ

Ρε παιδιά, λίγο μέτρο ρε παιδιά!
Δηλαδή εκτός σλανγκ πώς το λένε;

#7
Galadriel

Κρεμμυδάκι.

#8
Vrastaman

Crème - μυδάκι.

#9
GATZMAN

χε χε χε. Ωραίος ο Βράστα

#10
Ο ΑΛΛΟΣ

Κοιτάχτε, σόρυ κιόλας, αλλά δεν το λένε κρεμμυδάκι. Κρεμμυδάκι λένε το κοινό κρεμμύδι, λόγω συμπαθείας, ή το φρέσκο κρεμμύδι. Εν ευρεία εννοία και το κοκκάρι είναι βέβαια κρεμμύδι, και μπορείς να το πεις κρεμμυδάκι (αφού είναι και μικρό), αλλά η κανονική του ονομασία είναι σαφώς κοκκάρι. Συμβουλευτείτε το μανάβη σας!