Τεχνική που χρησιμοποιούμε για να καθαρίσουμε (να σφουγγαρίσουμε κ.λπ.) έναν χώρο, ρίχνοντας με ορμή πολύ νερό και ελπίζοντας ότι έτσι θα παρασυρθούν όλα και ο τόπος θα λάμψει με την μικρότερη δυνατή προσπάθεια.

Προϋποθέσεις βέβαια είναι τα νερά να καταλήγουν κάπου για να στραγγίζουν και να μην τρομπάρουμε τόσο πολύ, ώστε να εφαρμόσουμε το σύστημα πάνω σε ευαίσθητα πατώματα, ανάμεσα στα έπιπλα κ.λπ.

Εκτός και αν, βέβαια, βρισκόμαστε στις τάξεις του ένδοξου Ε.Σ., από όπου και μάλλον ξεκίνησε η έκφραση, και το πήξιμο πάει σύννεφο, οπότε ζμπούτσαμας κι αν φουσκώσουν καρεκλοπόδαρα και λοιπά δημόσια είδη.

Μεταφορικά, η έκφραση χρησιμοποιείται για τον τρόπο διαχείρισης μιας κατάστασης που δηλώνει μαζικές και αποφασιστικές κινήσεις, φουλ επίθεση σε όλα τα μέτωπα, αντί για ήπια προσαρμογή (σ.ς.: μπρρρ...) και διπλωματία.

  1. - Καλά ρε σειρά, ο υπόδικας είναι μαλάκας ή γιωτάς ; Δεν καταλαβαίνει ότι δεν την παλεύουμε κάστανο έτσι πίπα κώλο εμπλοκή που μας πάει; Τι του καύλωσε τώρα να καθαρίσουμε τις αποθήκες;
    - Θα έρθει ο τάξμαν και φιλάει παντόφλα ο μαλάκας. Μην τρελαίνεσαι φίλε, θα εφαρμόσουμε το σύστημα-πλημμύρα και τέλος, σιγά μην ασχοληθούμε παραπάνω.

  2. Ανέλαβε η γυναίκα καθήκοντα και βρήκε ένα υπουργείο μπουρδέλο. Οι υπάλληλοι είχανε καλομάθει και την γράφανε κανονικά, οι προμηθευτές είχανε γίνει κώλος και βρακί με τους ελεγκτές, το ταμείο είχε να καταμετρηθεί από του Αγίου Πούτσου ανήμερα... Τα πήρε στο κρανίο και τους εφάρμοσε το σύστημα-πλημμύρα. Τι χέρι τους έβαλε, τι πειθαρχικά, τι μεταθέσεις, τι δελτία τύπου... Μέχρι και εισαγγελέα έφερε για να καθαρίσει το τοπίο. Γκόμενα με αρχίδια, εντελώς.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
ο αυτοκτονημενος

μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και για τα προκαταρκτικά για την σχετική πλημμύρα που πρέπει να δημιουργήσεις σε ένα κόλπο

#2
patsis

@αυτοκτονημένος: Θα μπορούσε, αλλά δεν το έχω ακούσει έτσι αφενός και, αφεδύο, θεωρώ ότι η έκφραση αναφέρεται στον τρόπο (πλημμυρίστε γιατί χανόμαστε ένα πράμα) και όχι στον σκοπό.

@έβριμπαντυ: με ποια κριτήρια αλλάζει μια καταχώρηση από τους ιστομάστορες; Στην προκειμένη περίπτωση ήταν λεπτομέρεια (από σύστημα πλημμύρα, το έγινε σύστημα-πλημμύρα) αλλά γενικώς είναι κανόνες ομαδοποίησης, εμφάνισης, τυποποίησης ή τι άλλο;

#3
Hank

Μ' αυτό το σύστημα καθαρίζονται τα πεζοδρόμια των μεγαλουπόλεων. Έφαγα πλημμύρα σήμερα, γι' αυτό μου μίλησε το λήμμα...

#4
jesus

γενικά αλλάζονται με τη λογική διόρθωσης στη «σωστή γραφή» κ κάποιοας ομοιομορφίας γραφής, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα σωστό ή το ευκταίο. να διαφωνείς με μια διόρθωση, κάνεις αναφορά κ το συζητάμε. απλά γίνεται αλλαγή χωρίς να ρωτάμε τα πάντα, γιατί δεν θα κάναμε τπτ.

στο συγκεκριμένο έβαλα την παύλα γιατί νόμιζα έτσι γράφονται αυτού του είδους οι εκφράσεις, κ έβγαλα το άρθρο γιατί με το κόμμα μετά το σύστημα παίζει θέμα στην αναζήτηση κ είναι προφανές ότι είναι ουδέτερο.

τώρα που το βλέπω έχεις δίκιο κ βγάζω την παύλα.

#5
jesus

ή μήπως όχι;; για πείτε κ οι άλλοι...

#6
iron

εγώ ξανάβαλα την παύλα και άφησα το κόμμα, άρθρο κλπ.

#7
iron

άλλος;

#8
ο αυτοκτονημενος

χωστη σου λεω (δειχνει πιο σικ)

#9
jesus

σικ όπως chic ή όπως sick;;:Ρ

#10
patsis

Το ότι το slang.gr είναι κοινό κτήμα (με την καλή έννοια) και το ότι ο καθένας μπορεί όχι μόνο να διαβάζει, αλλά και να καταχωρεί κάτι κατ' αρχήν ανεξέλεγκτα, σημαίνει ότι, πράγματι, χρειάζεται ένα «χτένισμα» από κάποιον εμπειρότερο ή εξειδικευμένο (και πάντως αφοσιωμένο), χωρίς προηγούμενη έγκριση. Εννοείται ότι συμφωνώ.

Υπάρχει ένα ζήτημα όσον αφορά το γεγονός ότι ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει το λήμμα μετά από μια αλλαγή και να «χρεώσει» την αλλαγή, καλή ή κακή, στον χρήστη που πρώτος ανέβασε το λήμμα. Θα μου πεις βέβαια αν είναι να το πάρουμε τόσο σοβαρά τι σκατά κέφι θα έχει αυτό το σάιτ. Σταματάω τη λογοδιάρροια. Αατα

Όσο για τη συγκεκριμένη αλλαγή, ψηφίζω χωρίς άρθρο (άλλαξα γνώμη). Για την παύλα τώρα μπερδεύτηκα. Εν αμφιβολία... Ιησούς!

#11
ο αυτοκτονημενος

πο πο πο ενας ποπος
η επιλογη δικιασας παρακαλω

#12
patsis

(Άλλωστε Ιησούς Χριστός νικά...)

#13
Hank

Τελεία και παύλα,
η παύλα είναι καύλα!

#14
Galadriel

ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει το λήμμα μετά από μια αλλαγή και να «χρεώσει» την αλλαγή, καλή ή κακή, στον χρήστη που πρώτος ανέβασε το λήμμα. patsis

Λοιπόν κανονίστε mods, αν κανείς σας πιάσει και βάλει τίποτα κάβλες - πάβλες, σύμβολα, βρωμοκουβέντες και δεν ξερωτί στους ορισμούς μου και με ξεφτιλίσει εν αγνοία μου θα σας βάλω φωτιά και θα σας το κάψω. Γιατί ζούμε για ένα κούτελο σ' αυτή την κενωνία, νομίζω;; :-P

#15
jesus

αρχίζω να χώνω άσχετα μπινελίκια σε κάθε ορισμό που διορθώνω!!
κύριε χάρη πάτση και υιέ, θα σ'τη χρεώσει την αλλαγή κ θα πεις κ ευχαριστώ, γιατί αν δεν εγκρίνεις κάτι σοβαρό κάνεις αναφορά:Ρ (γενικά καλά την έχεις καταλάβει τη φάση κ θα τα πάμε καλά οι δυο μας:Δ)
κατάληξε όμως κ με την παύλα, γιατί όλοι έχουμε μπερδευτεί εδωμέσα! εγώ το ψηφίζω ως έχει πάντως...

#16
patsis

Τα τραγούδια της παύλας! Δώσε την παύλα στο λαό jesus! Βγαίνω από τους δεν ξέρω/δεν απαντώ και προσχωρώ στην Δεξιά του Υψίστου!Ταΐστε το σκυλί του Παυλόφ!

#17
Galadriel

Χωρίς πλάκα τώρα patsis: οι επεμβάσεις που γίνονται από τους mods, κατά μέγιστο ποσοστό μετράνε θετικά για τους ορισμούς.

Υπήρχαν ορισμοί στην αρχική μορφή τους με όλα τα ορθογραφικά, χωρίς κενά, όλο το κείμενο γκουμούτσα χωρίς παραγράφους κ.λπ., που είχαν πάρει τα @@ τους από βαθμολογία (προφανώς μόνο και μόνο επειδή οι αναγνώστες κουράζονταν στην ανάγνωση), ενώ μετά τις διορθώσεις έχουν αστράψει.

Εσύ τυχαίνει να γράφεις καλά, αλλά και μια πινελιά από το μάτι του θεού, τραστ μι, σε καλό βγαίνει πάντα. Και βέβαια, όπως προαναφέρθηκε, άμα χαλιέσαι τόσο από κάποια αλλαγή, στέλνεις Αναφορά και λες «α, για καθήστε, εγώ ΕΤΣΙ το θέλω» και σου κάνουν την χάρη τα παιδιά, νομίζω;;

Παρεμπίπταμπλυ, όλη αυτή η συζήτηση για τις παύλες είναι πολύ παυλωτική, γράφτε παρακαλώ άλλη μία «παύλα» «παύλα» «παύλα», μμμ!

#18
Vrastaman

!!

#19
Galadriel

;;

#20
patsis

Το δικαίωμα της έφεσης και στο slang.gr λοιπόν! Κράτος δικαίου και βάλε! Τώρα πιάνω το πλήρες νόημα! Διαλυόμαστε ησύχως και επιστρέφουμε στις δουλειές μας, εε, γκουχ-γκουχ, στο σλάνγκινγκ!

#21
Vrastaman

¿¿

#22
vikar

Εγώ πάντως, τόσο καιρό μετά τη συζήτηση, ένα έχω να πώ:> χωστη σου λεω (δειχνει πιο σικ)[/quote][quote=τζίζας]σικ όπως chic ή όπως sick;;:Ρ

αυτοκτονημένος Όπως ςίκ (sic).