Παλιομοδίτικος όρος για το ποτήρι στο οποίο σερβίρεται η μπύρα χύμα από το βαρέλι. Ναι, ναι, εκείνο το μεγάλο με το χερούλι.
Κατ' επέκταση, η βαρελίσια μπύρα σε ποτήρι.
Η λέξη ψιλοεπιβιώνει στη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε, στις δεκαετίες του '60 και του '70, το μόνο μέρος στην Ελλάδα που μπορούσε κανείς να πιει μπύρα από βαρέλι ήταν στη Θεσσαλονίκη - και εκεί μόνον στο διάστημα που διαρκούσε η Διεθνής Έκθεσις. Στην Έκθεση κυκλοφορούσε και μια ποικιλία μαύρη μπύρα - η μαύρη μπύρα ήταν σχετικά άγνωστη τότε στην Ελλάδα. Έτσι, για τους μπαγιάτηδες μιας ηλικίας, κρίκερ και μαύρη μπύρα (ΦΙΞ, εννοείται) είναι συνώνυμα του Σεπτέμβρη στη Σαλονίκη μιας άλλης εποχής.
Η λέξη κρίκερ, σύμφωνα με το λεξικό του Τριανταφυλλίδη, είναι παραφθορά του Krüge ή Krüger που είναι ο πληθυντικός της γερμανικής λέξης Krug. Τώρα, στα Γερμανικά Krug, αντιλαμβάνομαι, είναι γενικά ο αμφορέας και δη ο πήλινος και, σε ό,τι αφορά τη μπύρα, οι Γερμανοί λένε Krug ή Bierkrug το πήλινο ποτήρι. Το κάπως πιο γνωστό σε μας Stein είναι, ας πούμε, ένα είδος Krug με καπάκι από καλάι. Αυτό το γυάλινο ποτήρι που εμείς λέγαμε κρίκερ, στη Βαυαρία τουλάχιστον το λένε Seidel ή, αν είναι του ενός λίτρου, Mass.
Από σέντρα του vikar εδώ και κοντινή πάσα-σχόλιο του ΑΛΛΟΥ.
11 comments
ο αυτοκτονημενος
πισω απο το ξεν καραβελ υπαρχει ακομα μια παμπ ονοματι red lion ;;;;;;
Vrastaman
Υπάρχει! Έχω από παιδάκι να πάω!
ο αυτοκτονημενος
πηγενα και εγω πιτσιρικας και ηταν καλα τοτε
GATZMAN
Αντε στην υγεία μας
Βασίλης-7
Να τι μαθαίνει κανείς για να κάνει παρέα με πονηρά σκυλιά :-) Μπράβο!
ο αυτοκτονημενος
χαμηλη μπαλια κοντινη πασα
anchelito
για να μαθαίνουν οι ρεντμπουλάδες
Mass= 1litre
Kruegel= 0,50 litre
Seidel= 0,30 litre
Pfiff= 0,20 litre
Δεν είμαι σίγουρος, αλλά νομίζω ότι τα Γκούντυς το είχανε κάποτε στον κατάλογο σαν μικρό και μεγάλο κρίκερ.
Prost!
vikar
Μάς (Maß) στα γερμανικά σημαίνει «μέτρο». Και οι παλιοί γερμανοί στη Βαβαρία τουλάχιστον, το εννοούν, αφού θα τους ακούσεις ακόμη να παραγγέλνουν το μισόλιτρο ως «μισή μπίρα» (ein halb Bier)!...
Ο ΑΛΛΟΣ
Η μαύρη μπίρα, και συγκεκριμένα η Γκίνες, είναι το εθνικό ποτό των Ιρλανδών, ενώ σ' εμάς είναι σχετικώς πολύ πιο άγνωστη από τις ξανθές μπίρες. Συχνή αντίδραση όποιου Έλληνα την βλέπει για πρώτη φορά σερβιρισμένη σε ποτήρι είναι: «Μπίρα είναι αυτό ή φραπές;»
Αντίθετα, ένας φίλος μου Ιρλανδός, όταν πρωτοείδε φραπέ στην Ελλάδα, σχολίασε: «Καφές είναι αυτό ή μπίρα;»!!
Hank
Λέγεται ότι οι Ιρλανδοί κωλομπαρόβιοι το φραπέ το λένε μπίρα!
GATZMAN
Μπιρ Αλλάχ