Ο μάγκας, ο τσίφτης.

Πού 'σαι ρε μόρτη;

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Επισκέπτης

Οι μορτηδες δεν ειναι οι μαγκες.Ειναι οι αντιπαλοι των φαμιλιεριδων.Συχναζουν στα περιφημα αντρα των μορτιδων, δηλαδη τα clubakia.Ντυνονται με ροζ μπλουζες, σηκωνουν ορθιο το μαλι και προμοταρουν τον εαυτο τους.Ειδικοτητα τους να χορευουν μορτικους χωρους.
Ο μεγαλυτερος αντιπαλος των μορτηδων ειναι ο Μεγας Διονυσεας, ο οποιος γυρισε ολη τη γη αλλα δεν αποπλανηθηκε ποτε απο τα μορτικα καλεσματα.
Θα τους καθαρισουμε ολους μια μερα....!!!

#2
Επισκέπτης

σωστος ο imba φαμιλιερης

#3
Επισκέπτης

γαμιεστε τσιφτιδες.αφιερωμενο απο την μαρια πετσι

#4
Επισκέπτης

δεν το εγραψα εγω ενας μορτης το εγραψε

#5
Επισκέπτης

Πολλοί συγχέουν το «μόρτης» με το «μάγκας». Το όνο­μα «μόρτυς», όμως, βγαίνει από την Ιταλική λέξη «μόρτο» που σημαίνει θάνατος. Οταν, τον Μεσαίωνα, είχε πέσει στην Ευρώπη το «μαύρο θανατικό», δηλαδή η χο­λέρα, στη Φλωρεντία, που εί­χε και τα περισσότερα θύμα­τα, δεν υπήρχαν πια νεκροθά­φτες για να θάψουν τους πε­θαμένους. Οι πλούσιοι κάτοι­κοι της πόλεως τότε, για να μην αφήνουν τους νεκρούς τους στους δρόμους πλήρωναν με­γάλα ποσά σ' αυτούς που θα τους έθαβαν. Ετσι, όλα τ' αποβράσματα της κοινωνίας, βρήκαν την ευκαιρία να πλουτίσουν. Σχημάτισαν, λοιπόν, διάφορες ομάδες, που τις ονόμασαν «μορταρίες» και α­νελάμβαναν να θάβουν τους πεθαμένους Κι' από τότε η λέξη σήμαινε κακοποιό και α­λήτη, ενώ στην εποχή μας α­κούγεται συχνά, χωρίς να σοκάρει, και σημαίνει έξυπνος, πονηρός!.. Αντίθετα, η λέξη «μάγκας» έχει την προέλευση της στα η­ρωικά ελληνικά χρόνια. Κα­τά την εποχή του απελευθερω­τικού μας Αγώνα οι στρατολογούμενοι από τους οπλαρχηγούς,, διαιρούντο σε δυο ενωματίες. Κάθε ενωματία ονομαζόταν «Μάγκα» και ο αρ­χηγός της «Μάγκατζης». Ήταν τιμή και δόξα, λοιπόν, να είσαι Μάγκας ή να ανήκεις στους Μάγκες

Ολόκληρο το κείμενο εδώ:
http://www.koutouzis.gr/mortes-magkes.htm

#6
aias.ath

Μή γνωρίζωντας ὁ ἴδιος τὴν προέλευσι τῆς λέξεως μόρτης, παραθέτω αὐτούσιο ἀπόσπασμα ἀπὸ τὸ σημερινὸ «Σιωπητήριο» τοῦ Capital.gr:
«Το μόρτης μας προέκυψε στις μέρες του Όθωνα, στην εποχή του μεγάλου λιμού, όταν στηριχτήκαμε για άλλη μια φορά στις προσδοκίες για βοήθεια του ρώσικου παράγοντα και σε αντίποινα οι Φράγκοι απέκλεισαν το λιμάνι. Πολλοί οι νεκροί και το έργο της ταφής το ανέλαβαν οι άνθρωποι του λιμανιού. Έγιναν έτσι ένα με τον «θάνατο» και από το morte «κόλλησαν» το «μόρτης».»

Στὸ ἴδιο ἄρθρο λέει γιὰ τὸ μάγκας:
«Το μάγκας βγήκε στη Σμύρνη, όταν οι ναυτικοί έβγαιναν κατά ομάδες για να γνωρίσουν την πόλη και να διασκεδάσουν. Ναυτικοί γαρ, καβγατζήδες, θύμιζαν τις άτακτες ομάδες των Αλβανών πολεμιστών. Έτσι, έλεγαν οι Σμυρνιοί: «Πέρασε χτες μία μάγκα», εννοώντας μία ομάδα ναυτικών. Και με τον καιρό οι άνθρωποι του λιμανιού κέρδισαν το «μάγκας», ο καθένας για τον εαυτό του...»