Μπαίνει υποχρεωτικά στο τέλος της πρότασης και αντικαθιστά το γιατί όχι. Είναι γνωστό ότι η απουσία λόγου για να μην κάνεις κάτι συνιστά πολλές φορές λόγο τέλεσης πράξεως σπουδαίας και τελείας. Ε, αφού τσάμπα είναι γιατί όχι δηλαδής;

Δέον όπως έπεται άλλων εκφράσεων ωχαδερφισμού, τύπου έλα μωρ' τώρα, νταξ μωρέ και άλλα τέτοια όμορφα.

Επίσης, απαντάται και ως απόκριση σε ευχαριστίες, δηλούσα σε αυτήν την περίπτωση ότι νταξ, δεν έκανα και τίποτα το σοβαρό.

Έχω την εντύπωση ότι οι άλλες μορφές της λέξης, δηλαδή το τζαμπέ-τσαμπέ δεν απαντούν σε αυτήν την περίπτωση.

Ασσίστ ο χάρης πάτσης και υιός, από παράδειγμα εδώ.

(νομίζω το προτιμάς από το πάτσης-γουρούνι-δολοφόνος, ε;:Ρ)

  1. - Να σε γαμήσω, ή την κουρτίνα τρία;
    - Την κουρτίνα τρία.
    - Ε, κάτσε να σε γαμήσω πρώτα, τσάμπα είναι.

  2. - Πάμε για μια μπύρα;
    - Και δεν πάμε; Τσάμπα είναι.

  3. - Στω, ρε συ, πάλι καλά που με ξελάσπωσες.
    - Νταξ μωρέ, τσάμπα είναι.

Να το πάρω το παπούτσι; Πάρτο, τσάμπα είναι. Χα. Χα. Χα. (από Galadriel, 03/03/12)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
vikar

Όχι ρε φίλε, στο μυαλό μου είσαι...

Ρε μπάς και έχετε πρόσβαση στο πρόχειρό μου τελευταία, κι' εσύ κι' ο Γκάτζ;...

#2
jesus

παραδέξου, όμως, ότι καλύτερα από Εμένα δεν το έκανες:ΡΡΡ

#3
vikar

Τρ'λός εισαι; Θά 'κανα εγώ τέτοιο πράμα;...

#4
patsis

Ωραίος jesus.

Παρατήρηση: τουλάχιστον εγώ προσωπικά αλλά και νομίζω όλοι οι βορειοελλαδίτες δεν διακρίνουμε σημασιολογικά το τζάμπα από το τσάμπα. Χρησιμοποιώ το τζάμπα, ίσως όπως το μπούτσα (αντί πούτσα) κλπ, ως πιο έντονο ηχητικά. Σε άλλες λέξεις υπάρχει μια λεπτή διάκριση, π.χ. θα πω στον προφορικό λόγο «βρε τον μπούστη!» αλλά «βρε τον πουσταρίκο!». Ο πουσταρίκος είναι κατώτερος ιεραρχικά του πούστη βλέπεις - το βαρύ «μπ» λειτουργεί ως λοχιόσημο...

#5
jesus

ελήφθη κ εσβήσθη

#6
patsis

Α, για το «πάτσης-γουρούνι-δολοφόνος».

Μια δυσάρεστη έκπληξη όταν ήρθα στην Αθήνα ήταν η εξής: Σταδιακά συνειδητοποιήσα πως ο κόσμος έχει πολωθεί με την αστυνομία και τα αντικρατικά αισθήματα και απόψεις. Έχουν ασυνείδητα ή ενσυνείδητα διαλέξει στρατόπεδο, «έξω οι ξένοι, κάτω οι ταραξίες» ή «μπάτσοι-γουρούνια-δολοφόνοι». Ακόμα δεν μπορώ να το χωνέψω. Στην μικρή μου πόλη οι αστυνομικοί δεν είναι μόνο στολές, είναι ο τάδε που είναι ασφαλίτης και είναι παντρεμένος με την δείνα δασκάλα, ο τάδε που μπήκε με μέσο τον τάδε και κάνει τον καφετζή στο τμήμα, ο τάδε που είναι τροχονόμος και είναι ο φόβος και ο τρόμος των πιτσιρικάδων με τα φτιαγμένα παπάκια, ο τάδε που κάνει δουλειά με επαγγελματισμό και κίνδυνο ζωής, ο τάδε που λουφάρει κλπ κλπ.

Οι πιέσεις βέβαια εκατέρωθεν είναι πολύ μεγαλύτερες στην Αθήνα και οι ρωγμές στο σύστημα πρώτα εδώ θα σπάσουν, όχι στην μικρή πόλη. Το σύνθημα, ωστόσο, αυτό συνεχίζει να μου ακούγεται άδικο.

Αατα.

#7
ο αυτοκτονημενος

@ patsis and others
ψαξε να διαβασεις τα μυστικα προτοκολα των σοφων της σιόν

#8
Vrastaman

...αν τα διαβάσει δεν θα είναι πια μυστικά :Ρ

#9
Vrastaman

@ Patsi εγώ τα πέρνω με τους μπάτσους επειδή δεν κάνουν αποτελεσματικά την δουλειά τους και ακόμα αφήνουν άπλυτους σαν τον Jesus να κυκλοφορούν ελεύθερα!

#10
jesus

καλά, για τον χαβαλέ την έβαλα την ατάκα, έτσι κ αλλιώς δεν είμαι ελλάδα. παρένθεση, είμαι από καιρό με αυτούς που το πιστεύουν το σύνθημα, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα, γιατί όντως για τον χαβαλέ το έβαλα εδώ.
πάντως, επειδή κ εγώ από επαρχεία είμαι, η πραγματικότητα που περιγράφεις εκεί είναι ακριβώς αυτή, κ είναι ριζικά διαφορετική από τις μεγάλες πόλεις.
κ, θείο, χτες έκανα μπάνιο. μη με αδικείς. (δε λέμε από πότε είχα να κάνω, βέβαια:Ρ)

#11
patsis

Ναι ρε, μην τρελαίνεσαι, δεν το πήρα προσωπικά. Οκ, είναι μεγάλη κουβέντα, που τραβά μάλιστα πολλά πλήθη και πάθη, τα οποία αν πλακώσουν εδώ την κάτσαμε τη βάρκα.

#12
ο αυτοκτονημενος

@ patsis σιγα τα ωα βρε μεγαλα παιδια ειμαστε δεν τρεχει και τιποτα
@ Vrastaman ρε παιδη μου αξιος δεν το ειχα φανταστη ποτε οτι ειναι πια φανερα χα χαχα χα χαχα χα
εισε αρχηγος κ η φημη σου μεχρι την Γαληα και απο εγκυρες πηγες down under too

#13
Kraou

Δε νομίζω ότι αξίζει να γίνει νέος ορισμός γι αυτό, οπότε απλά θα αναφέρω εδώ το "τσαμπατσούμπα" το οποίο μπορούμε να πούμε ότι είναι μεγεθυντικό του τσάμπα αντίστοιχο του γκολ-γκολούμπα, ψωλή-ψωλούμπα κτλπ.