Προερχόμενο από το χώρο των μηχανοκίνητων, το ρήμα τελικιάζω είναι ένα άριστο δείγμα οικονομίας και αμεσότητας του λόγου. Επινοήθηκε για να αντικαταστήσει την περίφραση «πιάνω τελική ταχύτητα».

Συντάσσεται με απλό αντικείμενο, π.χ. τελικιάζω το μοτόρι μου, τελικιάζω το μερσεντικό κλπ. Αντιθέτως, το να πεις π.χ. έπιασα χθες τελική ταχύτητα με το αυτοκίνητό μου, υστερεί καταφανώς σε αμεσότητα και παραστατικότητα, σε σχέση με τις προηγούμενες διατυπώσεις.

Εμπνευστές του όρου είναι αυτοί που αρέσκονται συχνά στο να χτυπάνε τελικές με τα εργαλεία τους, και όχι βέβαια οι ταλαίπωροι οικογενειάρχες σεντανάκηδες που έχουν ως φετίχ την περίφημη παθητική ασφάλεια.

Και ποιοι άλλοι θα μπορούσαν να είναι αυτοί οι καυλόγκαζοι, παρά οι προσφιλείς μας κάγκουρες, τα ανθρωποειδή εκείνα που αν δεν υπήρχαν, εμείς οι σλανγκιστές θα έπρεπε απλά να τους εφεύρουμε;

Ο κάγκουρας διατηρεί μια εξόχως ερωτική (για να μην πω σαρκική) σχέση με το μηχανοκίνητο αντικείμενο του πόθου του. Οι γυναίκες έρχονται συχνά δεύτερες και καταϊδρωμένες στη λίστα των προτιμήσεών του (βλ. π.χ. την καλτιάρικη ογδονταρία Στροφή, όπου ο Πάνος Μιχαλόπουλος έπιασε γκόμενα τη μηχανή και ξεκόλλησε με την πρώην γκόμενά του).

Ο κάγκουρας αντιλαμβάνεται το μηχανοκίνητο με όρους σεξουαλικούς, π.χ. καβάλησα το γκολφάκι μου, του πέταξα τα μάτια έξω χθες στη Βουλιαγμένης, το ξεπατίκωσα, το στέγνωσα, το στράγγιξα, του ρούφηξα το αίμα, το ξεμούνιασα, το έσπασα κ.ο.κ.

Αντιθέτως, ο κάγκουρας δύσκολα θα πει: «έπιασα τελική με τη μηχανή μου», διότι έτσι εγκαθιδρύει μια οιονεί σχέση ισότητας ανάμεσα σ' αυτόν και το μηχανοκίνητο, που επ' ουδενί πρέπει να υπάρχει. Ο κάγκουρας πάντοτε πάει αυτός το εργαλείο του, ποτέ δεν τον πηγαίνει αυτό. Ένας κάγκουρας στο τιμόνι διατηρεί πάντα τον απόλυτο έλεγχο, σε σχέση με τους συμβατικούς, κουλούς οδηγούς, που κατά τύχην συμβαίνει να γνωρίζουν τα όριά τους.

Το παράγωγο ουσιαστικό του τελικιάζω, είναι το τελίκιασμα (πληθ. τελικιάσματα). Ένας εξίσου ευφυής καγκουρονεολογισμός, καθώς αποδίδει μονολεκτικά το σύνθετο –και άρα φλώρικο– «επίτευξη τελικής ταχύτητας».

Τα τελικιάσματα εν Ελλάδι αποτελούν σπάνιο και απειλούμενο είδος, λαμβανομένης υπόψη της χειρίστης ποιότητας των ελληνικών δρόμων και βεβαίως της στριφτερής, φουρκετοειδούς μορφολογίας τους. Αν διαθέτεις ένα αξιοπρεπές εργαλείο (κι όχι κάνα ενενηντάρι παπί που τελικιάζει στα 80), οι ευκαιρίες που θα έχεις για να μάθεις πόσο πιάνει τελικά το γαμημένο, μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού: η ευθεία της Τρίπολης, η ευθεία της Θήβας, η ευθεία των Μαλγάρων πριν τη Σαλονίκη, άντε κι εκείνη στα Μέγαρα.

  1. - Ρε φίλε, το μεσημέρι που κατέβαινα παραλία για μπάνιο, τελίκιασα την πάπια εκεί που τελειώνει η Βουλιαγμένης, μετά τη Γλυφάδα! Τραβάει καλά το μπουρδελάκι... Μικρό μικρό, αλλά μια εκατονσαραντάρα την έβγαλε τελικά. - Τί να μας πεις κι εσύ απ' τη ζωή σου ρε φιόγκο; Πάρε πρώτα κανά σοβαρό εργαλείο κι έλα να τα ξαναπούμε.

  2. - Πω ρε φίλε, είδα χτες εκείνο το κλασικό βιντεάκι στο you tube μ' εκείνους τους τύπους που τελικιάζουν την Μ6 στην Αττική Οδός.. Πολύ γαμάτο! Το 'χεις δει κι εσύ, έτσι δεν είναι;
    - Μέχρι κι η κουτσή Μαρία το 'χει δει, απορώ σε ποιο κόσμο ζούσες και δεν το 'χες πάρει πρέφα μέχρι τώρα. Και θες να λες πως ασχολείσαι και με αυτοκίνητα.
    - Είναι πωρωτικό όμως, ναι;
    - Τέτοια τελικιάσματα απ' το γυαλί έχω δει μπόλικα. Το θέμα είναι να 'σαι μέσα, όλα τ' άλλα είναι παπαριές.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Hank

Καταπληκτικός ορισμός! Άλλος εχθρός του τελικιάσματος είναι οι κάμερες, ιδίως στο εξωτερικό. Στην Αττική Οδός (άκλιτο) είχα κάποτε φάει μια ένδοξη κλήση για 190 χλμ, ακόμη την θυμάμαι με περηφάνια. Στο εξωτερικό έχω φάει ένα σωρό κλήσεις για 120, όταν το όριο είναι 110 (κι από εικονικούς μπάτσους) κι έχω χιτλεριάσει άσχημα!

#2
johnblack

Αυτός που έβαλε τρία απλά έχει μαύρα μεσάνυχτα από οτιδήποτε έχει να κάνει με σλανγκ.

#3
iron

χα, μαυρόγιαννε, οι προσευχές σου εισακούσθησαν, γιατί τη στιγμή που σε ψήφισα, ο βαθμός πήγε από 4 στο 6, και για τον ορισμό και για το λήμμα. νά 'ταν τόσο σύμπτωση με κάποιον άλλον που ψήφισε ακριβώς την ίδια στιγμή;

λοιπόν εγώ έχω φάει κλήση μέσα στη Ζυρίχη γιατί ξεπέρασα κατά 5 χιλιόμετρα την ώρα το όριο στο σημείο εκείνο της πόλης πήγαινα με 55 ενώ το όριο ήταν 50. τουτέστιν 140 φράγκα + 45 το πρόστιμο της εταιρίας από την οποία είχα νοικιάσει το τουτού. Μετά έμαθα ότι έχουν πέσει και πρόστιμα για 2 χλμ/ώρα παραπάνω από το όριο, και δη σε πολιτικούς, χωρίς να παραγραφούν ούτε τόσο δα. Οκ, το άλλο άκρο, και γω καυλοτίμονο παιδάκι είμαι (δεν εννοώ ως παράδειγμα τα 55 χλμ, μη βαράτε), αλλά δω χάμω το έχουμε παραχέσει, πας μέρα μεσημέρι να περάσεις απέναντι την Αμαλίας πχ, και τα αυτοκίνητα απλά δεν σταματάνε στο κόκκινο πο-τέ.

#4
johnblack

Αν νομίζεις οτι η κατάσταση στους ελληνικούς δρόμους είναι απάλευτη, κάνε μια βόλτα από Βαλκάνια, π.χ. μια Αλβανία, ή και μια Αίγυπτο, ή και μια νότια Ιταλία (Νάπολι)...

#5
iron

ναι, Ιταλία τό έχω ζήσει, αλλά και Ελβετία στο καντόνι του Graubuenden (όπου η πλάκα είναι ότι οι πινακίδες έχουν συντομογραφία το GR!), όσο για Βαλκάνια, ευχαριστώ δεν θα πάρω, ακόμα ζω τον εφιάλτη των παιδικών μου χρόνων που ταξιδεύαμε εκεί με γονείς οδικώς, μία λωρίδα πήγαινε, μία ερχόταν, ούτε καν βοηθητική στο πλάι, κι αυτό λεγόταν εθνική, νταλίκες, νταλίκες νταλίκες, το προσπέρασμα ήταν μια σκέτη αγωνία, στα πλάγια (στα χωράφια) κάθε τόσο νοσοκομειακά που μαζεύαν τους τραυματίες / νεκρούς από τα δυστυχήματα, νο νο νο, δεν ξαναπάω εκεί ποτέ των ποτών, ό,τι και να μου πούνε!

#6
Hank

Η Αλβανία είναι ό,τι χειρότερο έχω ζήσει από δρόμους (ελπίζω να μην ακούγεται ρατσιστικό), είναι χειρότερα και από το 1999 που είχα οδηγήσει στην φρεσκοβομβαρδισμένη Σερβία. Αντιθέτως, πολύ καλή εντύπωση μου έχει αφήσει το οδικό δίκτυο της Τουρκίας.

#7
johnblack

Οι τούρκοι είναι έτη φωτός μπροστά απο μας σε πολλά πράγματα, ειδικά - όπως μάλλον θα ξέρεις χανκ - σε ό,τι αφορά την προβολή της πολιτισμικής κληρονομιάς της Ανατολίας, π.χ. λαξευτές εκκλησίες της Καππαδοκίας κλπ

#8
deathphilosophy

«Τελικιάζω πά' να πει πάω όσο πάει, έχω πατήσει το γκάζι μέχρι τον προφυλακτήρα, το δεξί μου πόδι είναι μολυβένιο και τα νύχια του γρατζουνάνε το ψυγείο».

http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?10543-%CE%9C%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BE%CF%8D-%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%81%CE%B7%CE%B4%CF%89%CE%BD/page3

#9
vikar

Καλός παλιός τζόν μπλάκ (σάν τους Μετάλικα, οι πρώτοι δίσκοι αξίζουν :-Ρ).

Το τελικιάζω πάντως έχει ξεφύγει απ' τ' αυτοκίνητα:

Εντάξει το τελικιάσαμε στη γελοιότητα.

Απο κραχτική αναδρομή στο Στάρ Γουόρς

#10
soulto

Καλοί παλιοί και πολλοί. Και μακριά.