Η παρτούζα με τη συμμετοχή 3 ατόμων μόνο, εξού και η ρίζα τρι-. Το -ολέ πιθανώς από την πανηγυρική κραυγή «όλε!», εκφράζοντας τη χαρά του παρτουζάκια για τη συμμετοχή του σε αυτή. Αλάνικη έκφραση.

- Ρε Θόδωρα σε ζηλεύω! Τί 'ναι αυτά πάλι;! Έκανες τριολέ με Σόνια και Λαμπρινή; Ζαγοραίος!!
- Τι να κάνουμε αγορίνα μου! Δεν είμαστε όλοι σας Μπραντ Πιτ!

Βλέπε και φάση πολυφασική.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
jesus

ο ορισμός είναι λάθος, η λέξη είναι γαλλική.

#2
iron

Τriolet είναι ένα ποιητικό σχήμα 8 στίχων το οποίο δεν καλογνωρίζω, αλλά και το τρίηχο στη μουσική (μάλλον το ίδιο με το αγγλικό triplet). Δεν έχει καμία σχέση με παρτούζα. Όμως στα ελληνικά μάλλον προήλθε όπως το περιγράφει ο κόκαλος. Εκτός αν κάποιος κάποτε την άκουσε τυχαία και την παρερμήνευσε ή σκέφτηκε «Να μια αστεία λέξη για την παρτούζα των τριων» και την λάνσαρε. Λέγεται πάντως και τριπλέτα, η παρτούζα αυτή.

#3
jesus

όντως στα γαλλικά η λέξη σημαίνει ακριβώς αυτά. το ποίημα έχει να κάνει με το ποιος στίχος ομοιοκαταληκτεί με ποιον.
υπάρχει στα γαλλικά κ η λέξη triolisme που σημαίνει ακριβώς ότι το τριολέ στα ελληνικά.
το l γενικά εμφανίζεται στα παράγωγα της λέξης. υπάρχει ήδη κ το τρίο σαν έκφραση (κ στα γαλλικά κ στα ελληνικά), οπότε μάλλον επεδιώχθη να δοθεί μια γαλλική χροιά στη λέξη, με ή χωρίς γνώση της ήδη υπάρχουσας λέξης κ του νοήματός της.
πώς λέμε, πχ, πουλελέ αντί να πούμε πούλο

#4
poniroskylo

Το τριολέ λέγεται και στον χώρο του μπριτζ. Το μπριτζ, ως γνωστόν, θέλει τέσσερις παίκτες αλλά υπάρχει μια παραλλαγή, το τριολέ, δίκην προπόνησης αν υπάρχουν τρεις καμμένοι και δεν υπάρχει τέταρτος. Μιλάμε για μεγάλη απόγνωση.

#5
vikar

Δέν έχω ιδέα για την προέλευση της λέξης (χωρίς να ξέρω γαλλικά θα υποστήριζα διαισθητικά την ετυμολόγηση του κόκαλου), η γαλλόφερνη κατάληξη πάντως -όπως τό'πιασε το ζήτημα κι'ο τζίζας- παίζει οπωσδήποτε πολύ στην ελληνική αργκό.

#6
jesus

ντεκαβλέ, κυριλέ, κουπεπέ, σκυλέ κ γενικά ό,τι του κατέβει του καθενός. υποστηρίζω με σθένος την άποψή μου:)

#7
Ο ΑΛΛΟΣ

Εγώ πάλι διαφωνώ. Triolet είναι το τρίο, δηλ. τρία από οτιδήποτε πράγμα. Ως ειδικότερος όρος σημαίνει τρίηχο, είδος χαρτοπαιγνίου για τρεις και όλα τα άλλα που αναφέρατε, αλλά δεν παύει να διατηρεί και τη γενικότερη σημασία του. Άρα εν δυνάμει εμπεριέχει και την έννοια της παρτούζας, συνεπώς αυτή δεν είναι ξεχωριστή έννοια. Όπως το «να κάνουμε ένα τρίο» σημαίνει να κάνουμε κάτι, οτιδήποτε (γιατί όχι και παρτούζα) οι τρεις μας, και όχι υποχρεωτικά να παίξουμε βιολί - βιόλα - βιολοντσέλο που είναι η τεχνική σημασία του όρου. Αλλά δε θα ισχυριζόταν κανείς ότι «τρίο» σημαίνει παρτούζα!

#8
iron

«βιολί - βιόλα - βιολοντσέλο», να διορθώσω: συνήθως είναι πιάνο - βιολί - τσέλο. κατά τ' άλλα. συμφωνούμε, ναι.

#9
vikar

Και ο Άλλος λάθος, και η Ιρονίκ λάθος!... Τρίο είναι πιάνο/κιθάρα/σαξόφωνο/... - κοντραμπάσο - τύμπανα. Κάτω η αρτηριοσκληρωτισμός των ωδείων!

Χμμ... Πήγα τώρα να γράψω οτι αστειεύομαι, μήν τυχόν και πειραχτεί και καλά κανείς, αλλα η πλάκα είναι, οτι δέν αστειεύομαι... Γιά δές, δέν το περίμενα.

Στο προκείμενο πάντως, ας μήν ξεχνάμε πόσο σημαντικά είναι τα συμφραζόμενα μιάς λέξης ή φράσης γενικότερα, και στην αργκό ειδικότερα. Γιατι σε κατάλληλα συμφραζόμενα, την παρτούζα μπορείς να την πείς και «παρτιζάν» και «μαζική κινητοποίηση» και «τέτρις» και όπως αλλιώς σού 'ρθει, και πάλι να γίνεις κατανοητός. Εξίσου πολυσήμαντη άλλωστε είναι και η αντίστοιχη ελληνική τρίγωνο. (Όχι οτι δέν τα ξέρουμε όλοι αυτά, αλλα είπα να γράψω και κάτι απολιτίκ στο σχόλιο.)

#10
Galadriel

Το συνθετικό -ολέ υποδεικνύει ενθουσιασμό για το όλο θέμα;

#11
iron

αχ βικάρ, ΑΧ!, αφού έγραψα «συνήθως» ωρέ! (κάτσε να το μαυρίσω κιόλας μην έρθει κι lμετά από σένα) Μετά έρχεται το τρίο του Άλλου και πάει λέγοντας... Επίσης τρίο είναι και μορφή γραφής στην κλασική μουσική και χίλια δύο άλλα πράγματα.

Γενικότατος όρος και όχι απαραιτήτως μουσικός, αν κι από κει μας ήρθε. Και όντως, τα συμφραζόμενα κλπ είναι το κλειδί.

να τι δίνει και η Βίκη:
In music * Trio (music), three people performing music in some way * Piano trio (piano, violin, cello) * String trio (violin, viola, cello) * Trio (jazz) (piano, double bass, drums) * Clarinet-violin-piano trio * Power trio (electric guitar, bass guitar, drum kit) * Harmonica trio (chromatic harmonica, bass harmonica, chord harmonica) * The middle section of a piece in ternary form * The third section of a march (music)

και λοιπά.

#12
vikar

Ίσως να υποδεικνύει τη λόγχιση του ταύρου απο τον ματαντόρ και τους βοηθούς του. Αλήθεια, δέν μπορεί, όλο και θά 'χει γίνει κάποια μελέτη των ιεραρχικών σχέσεων μέσα σε μία παρτούζα...

#13
GATZMAN

>θά 'χει γίνει κάποια μελέτη των ιεραρχικών σχέσεων μέσα σε μία παρτούζα..
Μεγάλο θέμα. Να κάτιο καλός ο καπετάνιος στην παρτούζα φαίνεται

#14
vikar

'Ντάξει βρε Ιρονίκ, μή βαράς. Το προηγούμενό μου σχόλιο πάει στης Μές φυσικά.

#15
xalikoutis

Από μια φυλογενετική σκοπιά:

Semen Displacement as a Sperm Competition Strategy in Human

Abstract: We examine some of the implications of the possibility that the human penis may have evolved to compete with sperm from other males by displacing rival semen from the cervical end of the vagina prior to ejaculation. The semen displacement hypothesis integrates considerable information about genital morphology and human reproductive behavior, and can be used to generate a number of interesting predictions

#16
iron

μα δεν βαράω βρε βικάρ! όλο με παρεξηγείς, σνιφ... αλλά τι να πει και η Μες που την κάνανε πούστη, υπάρχουν και χειρότερα!

#17
vikar

Ιρονίκ, μήν μ' αρχίζεις τις κλάψες!

Γκάτζ, το λήμμα σου γαμεί (δέν το είχα υπόψη).

#18
GATZMAN

!

#19
Ο ΑΛΛΟΣ

....

Έχω αρχίσει να χάνω το νήμα της συζήτησης!

#20
Khan

Εκδοτικό τριολέ

#21
soulto

Πολιτικό τριολέ