(Παλιά έκφραση): Το ταμείο και μετωνυμικώς = τα φράγκα.

Πιθανότατα τούρκικης προέλευσης.

Ο Γιώργος Κατσαρός λέει, στο μουρμούρικο «Μέσα στου Μάνθου τον τεκέ», στον τεκετζή ν' ανοίξει το μπεζαχτά και να δώσει με αρχοντιά μπαξίσι στους λιμάρηδες μπάτσους, που δήθεν ήρθανε να κάνουνε έφοδο, για να μην τους ζαλίζουνε τ' αρχίδια...

- Λοιπόν η μικρή που πήρες να σου κρατάει το ταμείο, βάζει χέρι στο μπεζαχτά!
- Μη μου λες!
- Τί μη σου λέω, αφού την είδα με τα ίδια μου τα μάτια. Το νου σου!

(από GATZMAN, 27/08/10)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
allivegp

Αλλιώς και πατισάχ (παδισάχ) ;

#2
Επισκέπτης

Padişah στα τούρκικα είναι Αλί μου ο Σουλτάνος.

Μια παπαροετυμολογία λέει ότι ο μπεζαχτας βγαίνει από το beş tahta, πέντε σανίδες δηλαδή = συρτάρι, όπου μαζεύουν τα λεφτά οι καταστηματάρχες... Λάθος κατ'εμέ αφού beş para almamak στα τούρκικα απεναντίας σημαίνει θα πάρεις τα τρία μου (σε λεφτά πάντα).

Κανείς άλλος;

#3
allivegp

BuBi, εδώ ταίριαζε παραπομπή στο αλεφάντειο λήμμα «σ' τα εξηγώ ωραία;»
Ωστόσο, έχω την εντύπωση ότι πατισάχ είναι ο θησαυρός του σάχη, το δημόσιο ταμείο. Τέσπα, «ό,τι πεις εσύ αφεντικό» (Χάρυ Κλυνν).

#4
Επισκέπτης

Ξεκάθαρα τούρκικη λέξη και σημαίνει το συρτάρι.
Στην προκειμένη περίπτωση έχει την έννοια τού συρταριού ενός μικροκαταστηματάρχη όπου εκεί μέσα βάζει τις εισπράξεις του. Μάλλον στον παλιό μπακάλη παραπέμπει.

#5
patsis

Επιχειρηματίας είμαι, μάλλον αποτυχημένος. Πετυχημένος είμαι μόνο σαν τεχνικός. Όσο για τόλμη ήμουν συμπαραγωγός στην «Ηλέκτρα» (σ.σ. ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη από το 1962). Κέρδισα μάλιστα στο Φεστιβάλ των Καννών το πρώτο βραβείο για την ποιότητα του ήχου, έχοντας συναγωνιστές Αμερικανούς, Άγγλους και Γερμανούς. Απόπειρες έγιναν. Μόνο που για να γίνονται συχνότερα πρέπει να αντέχει ο μπεζαχτάς. Και δεν αντέχει πάντα.

Φιλοποίμην Φίνος: Σαν σήμερα πεθαίνει ο «πατριάρχης» του ελληνικού σινεμά