(Ναυτικό): Ο χώρος συναθροίσεως των ναυτών, κατόπιν κλήσεως, για αναφορά-καταμέτρηση. Η «αναφορά» ή ντάκος ή «σέντρα» στα στρατέικα.

Δηλαδή, βαράει το καμπάνι, τρέχουν τα ναυτάκια, στοιχίζονται αναλόγως τη μονάδα, στον ουλαμό, τον λόχο, τη διμοιρία ή την ομοχειρία τους, κάνουνε τα στον καιρό - έι τους, βγαίνει κάποιος και λέει προσευχούλα για να καθαρίσει ο τόπος απ' τα τελώνια (όπως στο shinobi), κάνουνε και μια ψοφο-γυμναστική της κακιάς ώρας, διαβάζει ο επικεφαλής πιλαφάς την ημερησία διάταξη (π.χ. αγγαρείες, έπαινοι, επισημάνσεις, αιτήματα, παράπονα, τιμωρίες κτλ) και μετά τα ναυτόπουλα σκορπάνε εις τα εξ ων συνετέθησαν.

Αυτό το βιολί γίνεται συνήθως πρωί-απόγευμα-βράδυ. Το πρωί είναι με προσευχή και ναυτοβική γυμναστική (φαίνεται ότι μόνον της αεροπορίας είναι αποτελεσματική, γι' αυτό και επεκράτησε ο όρος). Στις υπόλοιπες κλήσεις είναι με άνευ (μόνο καταμέτρηση), ίδια όπως στη φυλακή και στο μαντρί.

Ο χώρος συναθροίσεως συνήθως είναι ένα αρκετά μεγάλο πλάτωμα (π.χ. στα κέντρα εκπαιδεύσεως ή στις μεγάλες μονάδες), όπου παρατάσσονται ομαδόν τα ναυτόπουλα κυκλικά, με τα βλοσυρά πιλάφια στην κορυφή και ενδιάμεσα κενό, εξ ού και πίστα (αφού τα πιλάφια είναι θαμώνες κωλόμπαρων του Πειραιά) ή «σέντρα» (για τους ποδοσφαιρόφιλους).

Η σημαντικότερη εκδήλωση της πίστας για τους ναύτες είναι η υποχρεωτική είσοδος σε αυτήν, κατόπιν πιλαφόθεν ονομαστικής κλητεύσεως, προκειμένου να τους απαγγελθεί κατηγορία και να τιμωρηθούν για πειθαρχικό παράπτωμα = να χορέψουν.

Για τον λόγο αυτό, η απειλή θα σε βγάλω στην πίστα μαραγκιάζει την ψυχή και του πιο χορευταρά ναύτη...

- Ποιος ήτανε βάρδια χτές;
- Εγώ οπλονόμε…
- Και ποιος είσαι συ; Όνομα-βαθμό-μητρώο δεν έχεις; Για αναφέρσου κανονικά, για θα σε βγάλω στην πίστα να χορέψεις τσάμικο!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Hank

Όλα τα μωρά στην πίστα!

#2
Galadriel

Ένα δύο τρία: Hodjas πες μου αγόρι μου ότι έβαλες μόνος σου λινξ στον ορισμό, πέστο μου, πέστο μου θέλω να τ' ακούω!!!

#3
HODJAS

Και έβαλα και έβαλα και έβαλα! Μια ευγενική προσφορά της Mes, πουμε στήριξε τις δύσκολες στιγ-μές ;)

#4
Galadriel

Hodja αγόρι μου να σε φιλήσω μωρό μου γλυκό, τέρμα έπιασα τοπ σλαγκομοντοευτυχία, χαλάλι τα πεντακόσια πιμί των mods, χαλάλι τα σχόλια, χαλάλι τα αρχεία που έφτιαχνα για πάρτη του με τους τυφλοσούρτες, παιδιά δεν υπάρχει αυτό, τον πήραμε να γράφει με κεφαλαία και χωρίς τόνους και τώρα γράφει με μικρά, τόνους ΚΑΙ ΒΑΖΕΙ ΚΑΙ ΛΙΝΚΣΣΣΣ είμαι περήφανη για σένα, ζντο ζντο ζντο!

#5
Hank

Μες: Η γυναίκα που βγάζει τα λινκς που κρύβονται μέσα σου!!!

#6
HODJAS

Ήρθε σήμα απο το Γ.Ε.Σ. και είπε πήραμε τιμητική απο τη Mes ...

#7
Hank

Χότζα, είσαι τώρα στο Ναυτικό ή ήσουν πρόσφατα;

#8
johnblack


#9
johnblack

Mια ερώτηξη μόνο κι εγώ. Αυτό το μαραγκιάζει λέγεται όντως στο Ναυτικό ή απλά διαβάζεις Σεφέρη;

#10
HODJAS

Είμαι μελαγχολικό αγόρι...