Αργκό των ταξιτζήδων. Η μη υπαγωγή σε εταιρία ράδιο ταξί (νταβατζή). Δηλαδή λεβέντικα, μόνος μου κι όσα βγάλω.

Πόλεμος λέγεται λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού, του παραγκωνισμού απ'τα μεγάλα κόλπα (ξενοδοχεία, αεροδρόμια, υπεραστικές διαδρομές, λιμάνια κτλ) και της ταλαιπωρίας που συνεπάγεται η επιβίβαση του κάθε παλάβρα ή χλιμίτζουρα για οποιαδήποτε διαδρομή (κοντινή ή στο διάολο), υπό οιεσδήποτε καιρικές ή κυκλοφοριακές συνθήκες, πρωί ή βράδυ, για να γεμίσει το σακκούλι και ιδίως στο μπουρδέλο της Αθήνας.

Δίχως ιδέες και δίχως σημαίες, δίχως καβάτζα καμιά.

- Δικό σου το ταξί φίλε;
- Μισό-μισό!
- Δουλεύεις με ραδιο-ταξί;
- Μπάαα... Στον πόλεμο είμαι!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Ο ΑΛΛΟΣ

Μπράβο τους! Σήμερα πια που οι αλυσίδες επιχειρήσεων πνίγουν όλο και περισσότερους μικρούς, κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία είναι και μία μικρή, αξιέπαινη εστία αντίστασης.

Άσχετο: στα γκρίκο, την ελληνική διάλεκτο της Νότιας Ιταλίας, πολεμώ σημαίνει δουλεύω.

#2
johnblack

Το λήμμα βασικότατο, ο ορισμός σου σεμνός, συγυρισμένος και σένιος, εξού και σε ασήμωσα. Χώρια το σκάλωμά μου με το Νικόλα.

Όμως. Ο «πόλεμος» (μιλάμε πάντα για τη σλανγκική του χρήση) είναι σαφώς ευρύτερη έννοια. «Είμαι στον πόλεμο» είναι συνώνυμο με τα «είμαι στην πίεση», «είμαι στον αγώνα», «είμαι μάχιμος» κλπ. Με καμία Παναγία δεν περιορίζεται μόνο στους ταρίφες.

Εκεί που χτύπησες φλέβα - χωρίς όμως να σκάψεις περισσότερο - είναι που διέκρινες τους δεσμούς της έκφρασης με τους free-agent εργαζόμενους. Γενικά πάντα. Είναι πράγματι απίθανο να ακούσεις από δημόσιο υπάλληλο να σου πει πως είναι στον πόλεμο, αυτός που έχει αναγάγει τη ρέκλα σε επιστήμη. Το λένε κατά κόρον ελεύθεροι επαγγελματίες, π.χ. εγώ το ακούω συστηματικά από φίλο μου dj και φίλο μου δικηγόρο.

#3
Vrastaman

You've come a long way baby - από τα πρώτα άγαρμπα σου λήμματα σε greeklish CAPS (αν θυμάμαι καλά) μέχρι διαμαντάκια σαν κι αυτό! Μπράβο ρε συ!

#4
Ο ΑΛΛΟΣ

@Τζ.Μπ., 2η παράγρ.:
Νομίζω ότι δεν είναι ακριβώς έτσι. Ο καθένας μπορεί να πει «είμαι στον πόλεμο» εννοώντας «είμαι στον αγώνα, στην πίεση » κλπ., αλλά αν το πει ταξιτζής εννοώντας ειδικότερα «δεν είμαι σε εταιρία» τότε έχουμε περάσει στην επαγγελματική ζαργκόν.

#5
Hank

Συμφωνώ με Άλλο, και προτείνω τον Χότζα για Kavli Prize for most improved Rookie.

#6
HODJAS

Θα ευχαριστήσω τους ανωτέρω, αλλά θα επιμείνω, οτι παρά το γεγονός, της συχνής και γενικότερης χρήσης της έννοιας πόλεμος-αγώνας (επιβίωσης) απο ευρύ κύκλο επιτηδευματιών, εν προκειμένω, η έκφραση είναι ταριφίστικη αργκό και έχει ειδική χροιά: Δίκην Trial n' error, ρωτήστε ταρίφα όπως στο παράδειγμα. Αν δεν απαντήσει ο ίδιος ατάκα με τη συγκεκριμένη λέξη «πόλεμος», χρησιμοποιήστε την εσείς και θα το πιάσει με τη μία σε αντίθεση με οποιονδήποτε άλλον επαγγελματία.

#7
Galadriel

Η γιαγιά μου η σχωρεμένη όταν την ρωτούσες τί κάνει έλεγε συχνά «εδώ, πολεμάω να κάνω καμια δουλειά» υποθέτω με την έννοια του «την παλεύω».

Και ναι, παρόλο που η τόσο ωραία εικόνα του παρόντος ορισμού έχει να πάρει κι άστρα από τις εντιτιές του πονηρού, ο Χότζας ήταν ο καλύτερος μαθητής μου έβερ, στα χεράκια μου έγινε αξιόσλαγκος χε χε χε χαλάλι τα σεντόνια στα πιμί, χαλάλι τα ειδικά αρχεία, νοιώθω όπως τότε με την μαθήτρια που είχα και όταν την παρέλαβα έμενε στην ίδια τάξη και τελικά τέλειωσε την τάξη με 19. Έτς.

#8
Ο ΑΛΛΟΣ

Βέβαια, πολεμώ (όπως και παλεύω) + να σημαίνει και προσπαθώ.
Να, όπως η κυρία Μες: επολέμα να τον κάνει άθρωπο το μαθητή της, και τώρα με το δίκιο της τον καμαρώνει. (Πώς με συγκινεί η ιστορία σας! Μπράβο, μπράβο!)

#9
Hank

Σλανγκαγωγός η Μες!

#10
Galadriel

@Άλλος: ειρωνία κύριε, ειρωνία; :-P
@Χανκ: οκ, έχεις σημείο, αλλά με πρώτη ανάγνωση πήγε το μυαλό μου σε αποχετεύσεις αχχαχαχ

#11
xalikoutis

βλ. και το φοβερό ρήμα καλοπολεμώ από Κρήτη

[I]- Τα κάτεχες περάσανε σκλάβα σου δε θα μείνω ή θα με καλοπολεμάς ή φεύγω και σ' αφήνω.[/I]

#12
johnblack

Καυλημέρα. Μόλις θυμήθηκα οτι, στο χώρο της μοτοσυκλέτας, πολεμικά λέγονται τα «στημένα» μηχανάκια, δλδ αυτά με νευρικό μοτέρ, κοντή γρανάζωση, ισχυρές αναρτήσεις κλπ. Τα πολεμικά σε βάζουν συνέχεια στην πρίζα, σε χώνουν να οδηγείς διαρκώς στο όριο, τέζα.

Μες είπες κάτι;

#13
Hank

@Mes: Καλά τότε θα το αλλάξω σε initiatrice de slangue :P

#14
patsis

Πριν μιλήσει η mes, να σε ρωτήσω κάτι ρε τζονμπλακ... Έξυπνος είσαι, διαβασμένος είσαι, έχεις ενδιαφέροντα απίστευτα, με γυμναστήρια έχεις πάρε-δώσε... Τι κάνεις το Σάββατο; Χαχαχαχαχα!

Σοβαρά τώρα, αν με τον Ντέρτι υπάρχει ένα μυστήριο, με σένα υπάρχει μεγαλύτερο. Τι κάνεις για το ψωμί σου ρε φίλε, θα με τρελάνεις. Ξέρω, ξέρω! υπεύθυνος γυμναστηρίου σε εγκατάσταση του ΟΚΑΝΑ που έχει και μεγάλη βιβλιοθήκη και πρώην μπάτσος-ζητάς που, μετά από μια φιλοσοφική διαφωνία για το υπαρξιακό νόημα της χαμένης κόντρας με τη μηχανή, τα βρόντηξε κι έφυγε. Το βρήκα;

#15
Galadriel

τζονμπλάκ προσωπικά το είχα ακούσει από φίλο κάτοχο σπορ διθέσιου με μεγάλη καύλα για το τιμόνι του - αντίστοιχη αυτής που έχει ο γιος μου για τα μάτσμποξ που αλλάζουν χρώμα (τί σκατά έχετε οι άντρες με τα μηχανοκίνητα είναι δηλαδή εντελώς αξιοπερίεργο). Όταν του είπα «καλά ρε συ τί σκατά δεν έχει λεβιέ να κανονίσω το κάθισμα να χωράνε τα πόδια μου;» μου απάντησε «τί το πέρασες ρε συ αυτό, άμα θες άνεση πάρε μερσεντέ, αυτό είναι πολεμικό» χαχαχαχαχαα

#16
johnblack

Πολύ καλά σε είπε, το έχω πει κι εγώ άπειρες φορές σε γκομενάκια μή μου άπτου, που θέλουν να κάνουν και τη μόστρα τους με την καμπριούμπα αλλά θέλουν και να απλώνουν και τα ποδαράκια τους ψηλά - για να φαίνονται τα πεντικιουρισμένα δάχτυλα και να μας καυλώνουν.

@Πάτσις. Ξέχασες την Τέχνη στο ίματζ μου..

#17
patsis

Σου λέω είμαστε φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον, τέλος! Χαχαχαχχαχαχα!

#18
Hank

φτιαγμένjοι

#19
johnblack

Nταξ, πάντως με το μυστήριο του Ντέρτι δε συγκρίνομαι... Ο Ντέρτι δεν ξέρουμε καν αν υφίσταται ως πρόσωπο, είναι κάτι σαν την ενσάρκωση του συλλογικού πνεύματος του σλανγκ.τζι.αρ, το Ντέρτι είναι Ιδέα περισσότερο, ανήκει στον κόσμο των καθαρών Μορφών, στον κόσμο των πλατωνικών Ειδών, των αρχετύπων...

#20
Galadriel

Τελέρε τζονμπλάκ! παίζει και καμπριούμπα και την γιομόζεις και με γκομενάκια μημουάπτου με καυλόνυχα; αχαχαχααααα ρισπέκτ αγόρι μου είσαι ο ημίθεος του υπονοούμενου χαχαχαχα!

#21
patsis

Ιδέα το Ντέρτι, αλλά με έναν αριθμό καταχωρήσεων ναααα. Νταξ ρε τζονμπλακ, πέσ’ τα αυτά τα πράγματα για το Ντέρτι από νωρίτερα, να σας αφήσουμε μόνους... Χεχεχε! Τέλος, σταματάω τα ηλίθια υποννοούμενα. Πάω σε κάνα λήμμα της mes ή του jesus να παίξω. Δύσκολη μέρα προβλέπεται σήμερα...

#22
Ο ΑΛΛΟΣ

Αμάν ρε Μες! Καμιά φορά οι αθρώπ' λένε και καμιά καλή κουβέντα! Είναι τόσο απίστευτο ώστε να το πάρεις για πλάκα και όχι στην κυριολεξία;

#23
Ο ΑΛΛΟΣ

Το οποίον μου θύμισε το εξής: μια φορά χώθηκα σε ένα ταξιτζή και μου 'βαλε τις φωνές. Πίστευα ότι βάσει ΚΟΚ εγώ είχα δίκιο, αλλά τελικά είχε αυτός. Οπότε στο επόμενο φανάρι που τον ξαναπέτυχα, βγαίνω ο μισός από το παράθυρο και του φωνάζω «είχες δίκιο, συγγνώμη». Και μου απαντάει κάτι του στιλ «Τιπες ρε; Για ξαναπές το!»

#24
Galadriel

Μήπως να το ψάξεις; Το λέω γω, το λέει και ο ταρίφας, δύο εκ διαμέτρου αντίθετες προσωπικότητες... γκχμ, μήπως;

#25
patsis

Χαχαχαχαχα ΑΛΛΕ!

Ακολουθεί μπλε διάλογος σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης μου:
Επικεφαλής αντιπολίτευσης: Αυτή η συμπεριφορά σας είναι απαράδεκτη! Αλλά έτσι είναι... Έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν!
Δήμαρχος: Ποιον είπες κλαζομενής ρε; [sic]

Α, και μη μου πειράζεις τη mes ε; Mesούλα μου don’t worry, εδώ είμαι εγώ, λέμε τώρα...

#26
Galadriel

πάτση ο τζονμπλάκ άφησε υπονοούμενο ότι είμαι γκομενάκι μημουάπτου με καβλωτικά νυχάκια που γουστάρω να κάνω μόστρα με ξένα αυτοκινητα καμπριούμπες μη χέσω, σιχτίρι μου μέσα, δηλαδή θέλω να μην δείρω αλλά άνθρωπος είμαι και γω, αίμα κυλάει στις φλέβες μου!

#27
Ο ΑΛΛΟΣ

Δεν είπε κανείς να μη δείρεις. Αλλά θα προτιμούσα όχι εμένα!

#28
HODJAS

Στη Νάουσα Ημαθίας «πολεμάω» κάτι σημαίνει πετάω/ρίχνω/εκτοξεύω.
Π.χ. Θα σε πολεμήσω το βάζο στο κεφάλι!

#29
johnblack

Μες. Κανένα υπονοούμενο δεν άφησα. Αναφερόμουν μόνο σε άτομα με τα οποία νταραβερίζομαι προσωπικά. Δεν ξέρω τα γούστα σου και δεν εκφέρω γνώμη. Αλλά εννοείται οτι και τη γιαγιά μου ή τον παππού μου να βάλω στο κάμπριο πάλι κι αυτοί θα με κράξουν επειδή είναι άβολο κλπ. Αλλά είπαμε, αυτά είναι κόλπα για πολεμιστές, για να μην ξεχνιόμαστε και ξεφεύγουμε απ' το θέμα!

#30
Dirty Talking

Μπα Πάτση, δεν νομίζω ότι είναι καλή ιδέα να μας αφήσετε μόνους με τον ΤζονΜπλακ. Αφού ο τύπος του είναι τα μη μου άπτου γκομενάκια με πεντικουρισμένα νύχια, φοβάμαι ότι οι δαγκάνες μου θα τον έφερναν σε αμηχανία, ιδίως στον στενό χώρο ενός κάμπριο...