Χαρακτηριστικός ρόλος, τυπικά του νεότερου μέλους μιας ήδη καθιερωμένης παρέας εργασίας ή/και ομαδικού σπορ. Σύνθεση των λέξεων φέρε και ρε, αποτελεί τίτλο και ταυτόχρονα κάλεσμα/διαταγή.
Η φράση ακούγεται πολύ συχνά στην αγωνιστική ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης, όπου ο φερερές καλείται να εξυπηρετήσει το υπόλοιπο πλήρωμα για τους εξής βασικούς λόγους:
- Είναι ψαράς οπότε εξ ορισμού δεν τοποθετείται σε θέση που απαιτεί συνεχή παρακολούθηση κατά τη διάρκεια του αγώνα.
- στον αγώνα απαγορεύεται στο πλήρωμα να κινείται ασκόπως (μετατόπιση βάρους), συνεπώς ο φερερές δρα ως αντιπρόσωπος.
- Εφόσον ο φερερές έχει συγκεκριμένη θέση, αυτή συνήθως είναι στο «πιάνο» (ή pit) όπου λόγω γεωγραφίας, είναι στο πιο κατάλληλο σημείο για να μπαίνει μέσα στο σκάφος και να φέρνει πράγματα.
Ο φερερές είναι συνήθως γυναίκα καθώς η σωματική διάπλαση (μικρό βάρος, ευελιξία), αποτελεί επιπλέον λόγο για την επιλογή.
Στις αρμοδιότητες του φερερέ κατά τη διάρκεια του αγώνα, περιλαμβάνονται η on-call προετοιμασία και παράδοση γκαϊφέ, φαγητού και ποτών, το νετάρισμα και η παράδοση πανιών στο κατάστρωμα για τις αλλαγές καθώς και ειδικές εργασίες που απαιτούν σβελτάδα και ελαφρύ άτομο (αν δεν είναι διαθέσιμος ο πλωριός).
Συνώνυμο (σχετικής επαγγελματικής ομάδας): Ντελιβεράς, πιτσαφέρνης.
Αντίθετο: Τσίμπα!
- Καλά στον αγώνα το ΣΚ σκίσαμε…
- Άντε ρε. Με το καινούργιο το πλεούμενο;
- Ναι ρε συ, πολύ γρήγορο μιλάμε
- Μάστα. Και τι θέση σε βάλανε;
- Εεεεε...
- Α κατάλαβα, φερερές ε;
- ....
6 comments
Vrastaman
Ναυτικότατος!
Κι εγώ νόμιζα ότι ο πλωριός είναι στο πάτο της τροφικής αλυσίδας!
Desperado
Η τροφική αλυσίδα έχει δυο κατηγορίες: τους πίσω και τους μπροστά από το «αλυσιδάκι» (διαχωριστική γραμμή μεταξύ afterguard και foredeck).
Στην δεύτερη κατηγορία (βλ. προλεταριάτο!), ο πλωριός ή «μαιμού» είναι άρχων μαζί με τον mastman. Μπορεί οι «πίσω» να είναι στεγνοί και όμορφοι και να δίνουν τα παραγγέλματα, αλλά χωρίς καλό πλωριό άστα! (απόδειξη στις εκκινήσεις όπου ο σωστός τιμονιέρος ακούει χωρίς καμία αντίρρηση τις εντολές του πλωριού).
Vrastaman
Παίζει και σαν μετάφραση του αγγλικού gopher.
Khan
Άστραψες! Στα ετυμολογικώς (όχι τόσο σημασιολογικώς) συγγενή τα σύρφερ μάνατζερ και eye fair manager.
panman_gr
Σωστόστ ο Βράστας, να υπενθυμίσω τον Scooter στο Muppet Show που δουλεύει ως gofer (από το go for this, go for that, να μη συγχέεται με το gopher που είναι ο τυφλοπόντικας) επειδή ο θείος του έχει το θέατρο.
iron
μπράβο ρε κχαν και ήξερα ότι είχαμε κάτι τέτοιο αλλά δεν θυμόμουν το λήμμα, το μοντιλίκι μου μέσα...