Το μουνί, κατά χωριάτικη αργκό. Το παραδίδει ο Φίλιππος Βλάχος στα «Χωριάτικα Βρωμόλογα», 1986. Δες και σ' αυτό το βλόγιον.

Πηγή: Vrastaman.

- Παγώνα μ', θήλου κιοκιό!
- Τού πιασα του υπονοούμενου, Μήτσου μ'!

Πέτρος ο Ερημίτης. Οι φίλοι του τον αποκαλούσαν Κιοκιό. (από Khan, 02/08/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
allivegp

Andrew είναι τυπικό χωριάτικο όνομα;

#2
johnblack

Μαζέψατε τα γατιά σας;

Πάμε.

Kiokio ήταν το προσωνύμιο του Πέτρου του Ερημίτη (ή Πέτρου της Αμιένης), ηγέτη της λεγόμενης Σταυροφορίας των Φτωχών ή Σταυροφορίας των Λαών, προπομπού της Α' Σταυροφορίας, το σωτήριον έτος 1095. Ο Πέτρος, αρχετυπική μορφή λαϊκού προφήτη και πρόδρομος τρόπον τινά του poverello Φραγκίσκου της Ασσίζης, συναντήθηκε στην Κων/πολη με τον Αλέξιο Κομνηνό, η κόρη του οποίου, η ιστορικός Άννα, τον παραδίδει με το όνομα Κουκούπετρο, δηλ. Μικρός Πέτρος. Kiokio στη διάλεκτο της Πικαρδίας σημαίνει τον μικρό.

#3
allivegp

... Κι όχι επειδή φορούσε κουκούλα; Πέφτω απ΄τα σύννεφα (και προσκυνώ τις Βυζαντινολογικές γνώσεις σου, Ιωάννη)!

#4
johnblack

Ευχαριστώ για την πάσα. Πέραν του όλου μυστηρίου που καλύπτει τη μορφή του Ερημίτη, το ειδικότερο θέμα της προέλευσης του ονόματός του, όπως το παραδίδει η Κομνηνή, έχει δια μακρών απασχολήσει τους ερευνητές. Δύο κύριες απόψεις έχουν διαμορφωθεί:

α. Ο Κουκούπετρος που αναφέρει η Αλεξιάς, σημαίνει τον Πέτρο με την κουκούλα. Πιθανόν, εν είδει αντιδανείου, η Κομνηνή μεταγράφει στα ελληνικά το λατινικό cucullatus, το οποίο με τη σειρά του προέρχεται από το ελληνικό κουκούλλιον (λατ. cuculla).

β. Κατ’ άλλη άποψη το Κουκου απαντά στο chtou ή kiokio της πικαρδικής διαλέκτου, πρόθεμα που σημαίνει τον μικρό. Ο απλός λαός έτσι κυρίως τον αποκαλούσε, Μικρό Πέτρο και όχι Ερημίτη. Από αυτή την άποψη η μαρτυρία της πριγκιπέσσας είναι ακριβέστατη.

#5
Khan

Μικρός, αλλά με μια κουκούλα να, μετά συγχωρήσεως.

Ενδιαφέρον, με την μόνη ένσταση ότι η κουκούλα με την καμία δεν είναι πρωτογενώς ελληνική λέξη, ο Μπάμπης την δίνει λατινική με προέλευση ιλλυρική ή κέλτικη, ή ξέρω γω...

#6
johnblack

χαχαχαχα το μήδι αυτό δε το ήξερα! ποιανού είναι; είναι βέβαια εντελώς άκυρο, ο Ερημίτης είχε γάιδαρο κι όχι άλογο, δεν ήταν καλοθρεμμένος αλλά ξερακιανός κλπ. Εντελώς άνευρος κλασικισμός-ακαδημαϊσμός, θυμίζει τις λιθογραφίες του Karl Krazeisen με θέματα από την ελληνική επανάσταση...

#7
Khan

Όντως είναι του 19ου αιώνα, αλλά νομίζω γαϊδουράκι είναι.