Στην κυριολεξία της, η λέξη προέρχεται από την κτηνοτροφία και την γλώσσα της κουράς των προβάτων. Σημαίνει το μαλλί του ζώου που προέρχεται από την κοιλιά και τα πόδια του, το οποίο είναι κοντύτερο και προφανώς κατώτερης ποιότητας από το μαλλί που προέρχεται από τα άλλα, πλουσιότερα σε τριχοφυΐα μέρη του ζώου, π.χ. πλάτη.
Στην σλαγκική χρήση της, συναντάμε την λέξη στην αργκό της διαφθοράς και συναλλαγής που κυριαρχεί στο δημόσιο. Ιδιαίτερα συναντάται η χρήση της στους διαγωνισμούς δημοσίων έργων, (χώρος που έχει δική του περιορισμένη πλην ενδιαφέρουσα αργκό). Κολόκουρα είναι τα λεφτά που παίρνει εργολάβος – υποψήφιος ανάδοχος δημοσίου έργου, σε στημένο και προσυνεννοημένο ως προς το αποτέλεσμά του δημόσιο διαγωνισμό, προκειμένου να μην υποβάλει προσφορά ή να υποβάλει προσφορά, η οποία σίγουρα θα απορριφθεί, με σκοπό να αναλάβει το έργο συγκεκριμένος εργολάβος, ο οποίος δίνει και τα κολόκουρα στους άλλους. Λογικά υποθέτω ότι η χρήση της λέξης στον τομέα αυτόν, προέρχεται από το ότι ο εργολάβος ο οποίος κατόπιν συνεννοήσεως αναλαμβάνει τελικά το έργο, λαμβάνει το μακρύτερο και καλύτερο «μαλλί», (η ανάθεση της σύμβασης), ενώ οι υπόλοιποι εργολάβοι, πάντα κατόπιν συνεννοήσεως, αρκούνται στα κολόκουρα.
Φυσικά σε επόμενο διαγωνισμό, άλλος θα είναι αυτός που θα λάβει το κυρίως μαλλί, (σύμβαση) και άλλος θα αρκεστεί στα κολόκουρα, ώστε να διατηρείται η ισορροπία μεταξύ των επιχειρηματιών.
Αφορμή για το παρόν λήμμα, έδωσε το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του γνωστού καθηγητή του πολυτεχνείου Θ. Π. Τάσιου, «Ετεροδοσοληψία», το οποίο είναι δημοσιευμένο και στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ www.library.tee, και το οποίο παρουσιάστηκε σε συνέδριο του ΤΕΕ για τα δημόσια έργα το 2005. Ο ανωτέρω καθηγητής, παραθέτει σειρά λέξεων που αφορούν την διαφθορά στον χώρο αυτό, μεταξύ των οποίων και τα «κολόκουρα». Στο γκούγκλ βρίσκεται αμέσως, εάν γκουγκλάρουμε την λέξη «ετεροδοσοληψία»». Σημειωτέον ότι στο άνω ενδιαφέρον άρθρο, ο άνω συγγραφέας προσπαθεί να εισαγάγει επιστημονικούς όρους στο φαινόμενο της διαφθοράς και εκεί έγκειται το ενδιαφέρον του, για τους φιλοπερίεργους που επιθυμούν περαιτέρω έρευνα αυτών των θεμάτων.
Σήμερα τα κολόκουρα έχουν περιορισθεί αλλά όχι εξαφανισθεί, υποτίθεται επειδή άλλαξε το νομοθετικό καθεστώς και συνεπώς μειώθηκε η διαφθορά (βλ. άλλαξε ο Μανωλιός), αλλά στην πραγματικότητα επειδή έδωσαν την θέση τους σε πιο «μονδέρνους» και εξελιγμένους τρόπους.
(Το ανωτέρω κείμενο, εστάλη στον υποφαινόμενο απο άγνωστο στρατιώτη μαχόμενο στα χαρακώματα της καθημερινόπιτας, ο οποίος επιθυμεί κατανοητώς να διατηρήσει την πλήρη ανωνυμία του και του οποίου το στόμα δεν προτίθεμαι να βουλώσω, δίκην Μυριβήλη βλ. εισαγωγή στο «Η Ζωή εν Τάφω»).
Παράδειγμα 1, από την ιστοσελίδα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, 22-2-2006:
O ΔHKTHΣ
Tα «κολόκουρα», το ΠAΣOK και οι σακούλες εργολάβων
Tι άλλο θα ακούσουμε; «Το προηγούμενο σύστημα (μαθηματικός τύπος) ήταν το πλέον αντικειμενικό σύστημα, όπως ομολογείται από τους ειδικούς”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του τομέα Oικονομίας του ΠAΣOK. Mάλιστα, προσθέτουν ότι «αντίθετα, σήμερα, οι συμφωνίες των εργολάβων και τα “κολόκουρα” τείνουν να γίνουν καθεστώς». Oι έχοντες μνήμη θα θυμούνται ότι όταν καταργήθηκε ο μαθηματικός τύπος, που ευνόησε τους αεριτζήδες και διόγκωσε τις αθέμιτες συναλλαγές στα δημόσια έργα, ουδείς «ειδικός» τον υπερασπίστηκε μέσα και έξω από τη Bουλή. Mε καθυστέρηση δεκαετιών θυμήθηκαν στο ΠAΣOK τα «κολόκουρα» (έτσι αποκαλείται η αμοιβή του εργολάβου που συμμετέχει στο στήσιμο ενός διαγωνισμού), όταν επί των ημερών τους οι προσφορές κατετίθεντο όλες μαζί, ακόμα και σε σακούλες απορριμμάτων, γραμμένες από το ίδιο χέρι. Eίχε δε αποφασιστεί εκ των προτέρων το ύψος κάθε προσφοράς, προκειμένου το έργο να πάει σε συγκεκριμένο εργολάβο, με τη βοήθεια του περίφημου μαθηματικού τύπου. Ξεχνούν, επίσης, ότι στο τέλος παρενέβη και η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή και τους ανάγκασε να προχωρήσουν σε αλλαγές, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με την αλλαγή κυβέρνησης και την κατάργηση του μαθηματικού τύπου.
Παράδειγμα 2:
(Αληθής στιχομυθία):
Υπάλληλος Α: Που πας ρε με τόσα λεφτά στην σακκούλα ;;;
Υπάλληλος Β: Άσε, αύριο έχει διαγωνισμό και πάω να μοιράσω τα κολόκουρα.
11 comments
johnblack
Εμπερίστατος αζ ώλγουεηζ
Khan
Μια που είμαστε σε σάιτ που ασχολείται με την γλώσσα, όπως λέει κι ο Άλλος, θα μπαμπινιωτίσω λίγο, εμπερίστατος είναι ο ευρισκόμενος σε κίνδυνο και σκοτούρες, μέριμνες, ενώ ο Χότζας είναι εμπεριστατωμένος. Φυσικά μπορεί να γίνει και εμπερίστατος αν συνεχίσει να γράφει σεντόνια, και τον κυνηγήσουν οι μόντουλες χεχε.
johnblack
Δες το αμέσως αποκάτω λήμμα του ναστρεδίν. Ωραία. Πάμε τώρα.
ευτυχώς αναφέρω = ευπειθώς αναφέρω
δεν δικαιείσαι = δεν δικαιούσαι
προάστειον = προάριστον
προπαιδευόμενος = προπορευόμενος
κλπ κλπ όπως
ως αναφορά = όσον αφορά
εξαπανέκαθεν = ανέκαθεν
στην Αττική Οδός
ΑΡΑ
εμπερίστατος = εμπεριστατωμένος
ΔΙΟΤΙ
Ο,τι λέμε προϋποθέτει ένα ορισμένο context.
Khan
δηλαδή τσίμπησα; το έχω πάθει άλλη μια φορά.
iron
κανονικά είναι «κωλοκουρά» (ρήμα: κωλοκουρίζω ή κουλουκουρίζω), κττμγ
Desperado
Trio perfecto με τους τελευταίους ορισμούς Χότζα'μ!
iron
ο μοντουλόκοσμος περιμένει τον χαλικού ώστε να μπει στη σωστή του βάση το λήμμα και να εγκριθεί. Μα πού είναι αυτό το παιδί...
Galadriel
@ιρονικ - Μισή δουλειά το ξέρω... συμβαίνει και στις καλύτερες των οικογενειών, νιώσε.
xalikoutis
Στην Κρήτη ως πιτσιρικάδες όταν κάναμε μαλακίες μας φωνάζανε οι ενήλικες «έλα 'πά για θα σε κουλουκουρίσω = θα σε κουρέψω τσάτρα-πάτρα, και στο ίδιο μήκος πνεύμα: - θα σε κουτσουραδίσω, κοτσοραδίσω ή κοψοραδίσω = θα σου κόψω την ουρά
- θα σε μισερώσω
- θα σε καταλύσω = θα σε δείρω άσκημα
- θα σε τσαλοπατήσω = τσαλαπατήσω -
- θα σε μπουζ(ι)άξω = θα σου δέσω μαζί τα πόδια προκειμένου να σε ακινητοποιήσω όπως το προς κουράν πρόβατο και θα σου κάνω όλα τα παραπάνω...
joe909
Χότζα κατέχεις την απόλυτη σοφία της ζωής. Μου έλυσες απορία δεκαετιών.
vanias
Απαντάται και ως Κωλόκουρο - Το εξαχθέν μαλλί από τα καπούλια του ζωντανού. Ανωτέρας ποιότητας σε σχέση με το μαλλί που εξάγεται από τη ράχη, μαλακό κι εύκολο στην κατεργασία, αποτελούσε το δικαίωμα(=την αμοιβή) του κουρευτή. Σύμφωνα με πελοποννησιακές πηγές που παίρνουν την ευθύνη και για τα ανωτέρω, ο όγκος του κωλοκούρου αναλογικά καταλάμβανε το εν δέκατο από το συνολικό μαλλί που εξήγετο από το ζώο και κάπου εδώ τελειώνουν οι διαφωνίες μας με τον Σαραντάκο. Κατά τα άλλα συμφωνούμε, πρόκειται για πολιτικομηχανικοσλάνγκ που αναφέρεται σε συγκεκριμένη μίζα τ. «πάρε ένα μικροποσό (εν έτει 2015 κάπου στο χιλιάρικο ευρώ για έργα που ξεπερνούν το μύριο) για να υποβάλλεις μη ανταγωνιστική προσφορά», η οποία βεβαίως συνυπολογίζεται στο τελικό κόστος του έργου – που δεν πρέπει να υπερβαίνει τα ¾ του προϋπολογισμού. Άλλως, πήρες μεν το έργο αλλά έβαλες κι από την τσέπη σου.