Συνήθως το λέμε σε κάποιον που έχει του κώλου του τον χαβά και μας καθυστερεί, και συνήθως καθυστερεί την αναχώρηση όλης της παρέας. Είτε επειδή είναι καλοχαιρέτας, είτε πολυλογάς, είτε χαλβαδιάζει γκόμενα χωρίς πιθανότητα επιτυχίας.

Η φράση πρωτοελέχθη και εγένετο κλασική από το ιταλικό κωμικό δίδυμο Φράνκο και Τσίτσο.

σ.σ.
Εξαιρετικά αφιερωμένο, με τεράστια δόση αγάπης και νοσταλγίας αυτό το λήμμα στον Σάκη (Οδυσσέα), που μας άφησε νωρίς. Να είσαι ευτυχισμένος εκεί πάνω Σάκη, και είμαι σίγουρος ότι έβγαλες την παναγία του Άγιου Πέτρου μέχρι να βρεις τη θέση σου στον παράδεισο.

- Σάκη, πού θα πάμε σήμερα; Παίζει πανηγύρι, ή στρέιτ μπουζούκια;
- Το πανηγύρι σήμερα δεν θα είναι καλό. Τσεκάρω τι έχω να κάνω, δίνω οδηγίες και φεύγουμε για μπουζούκια.
(μετά από 20 λεπτά)
- Σάκη, πάμε;
- Τελειώνω σε δέκα λεπτά και φύγαμε...
(μετά από 20 λεπτά)
- Σάκη, την κάνουμε!
- Περιμένετε, έρχομαι...
(μετά από 20 λεπτά)
- Σάααααακη, το λιμάνι φεύγει!

(από electron, 30/08/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Mr. Cadmus

Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει το νησιώτικο της έκφρασης, αλλά ξέρω πως η συγκεκριμένη ατάκα ακούστηκε και σε μία από τις ιταλικές κωμωδίες των Φράνκο και Τσίτσο (δεκαετίας '50 ή 60). Η ατάκα έχει μείνει στην διεθνή ιστορία του κινηματογράφου.

#2
electron

Τώρα που το λες, το έψαξα και είδα οτι έχεις απόλυτο δικιο. Δική μου παράλειψη, και ειλικρινά δεν το γνώριζα (για φράνκο και τσίτσο). θα προσπαθήσω να κάνω διόρθωση, απλά αν μπορούσες, να μου έλεγες αν σ'αυτήν τη ταινία το έλεγαν με την ίδια σημασία, γιατί αυτό δεν το βρήκα.
μερσι

#3
poniroskylo

Επιβεβαιώνω, με καθυστέρηση, την ατάκα - κι εγώ από Φράνκο-Τσίτσο την θυμάμαι (late '60s - early '70s). Έψαξα να βρω από ποιά ταινία είναι αλλά δεν τα κατάφερα - αν κάποιος ξέρει ας πει. Η φάση πάντως, αν δεν κάνω λάθος, είναι ότι έχουν μπει σ'ένα καράβι για να κρυφτούν (γιατί τους έχουν παρασύρει;) και εκεί που έχουν ψιλοηρεμήσει κοιτάει ο Φράνκο από το φινιστρίνι και την ρίχνει πανικόβλητος την ατάκα, κοιτάει και ο Τσίτσο και του απαντάει «Όχι βλάκα, εμείς φεύγουμε». Αυτά.

#4
electron

σε θέλω πιο γλήγορο, την επόμενη φορά

#5
electron

γιατί εστειλα την διόρθωση
ανιγουεϊ θανκς