Οι γόπες που αφήνουν στο τασάκι ορισμένοι καπνιστές, οι οποίοι δεν καπνίζουν ολόκληρα τα τσιγάρα τους, επειδή:

α. δεν το σηκώνουν κι ας προσπαθούν
β. προσπαθούν να το ελαττώσουν
γ. δεν βρήκαν στο περίπτερο τη μάρκα τους και κάνουν τράκα και δεν τους αρέσει
δ. έτσι είδαν την γιαγιά τους να το κάνει
ε. άλλο

Λέγονται και αυτοκρατορικές. Παρόλο όμως που η έκφραση υπονοεί την σπατάλη χρημάτων και καπνού από τη μεριά του καπνιστή, η πραγματική μας ανάγκη για τσιγάρο πολύ συχνά δεν ξεπερνάει τις τρεις τζούρες, πράγμα που το ήξεραν καλά οι Σοβιετικοί, απόδειξη τα κλασικά ρώσικα τσιγάρα της εργατιάς, η τζιβάνα των οποίων (δεν μιλάμε για φίλτρο, εννοείται) είναι περί τα 5 εκατοστά και ο καπνός ίσα που φτάνει τα 2,5. Δύο τζούρες τρεις, και στη δουλειά πάλι. Αλλά μιλάμε για βαρύ τσιγάρο, όχι αστεία!

- Πέρασε από δω η Λίλιαν;
- Πού το κατάλαβες;
- Είδα στα τασάκια βασιλικές γόπες...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Khan

Τέλειο!

#2
HODJAS

Βλ. και έκφραση: Ζωντανό το πέταξες!

#3
johnblack

Έεετσι. Εγώ όταν είμαι σπίτι μόνος, κάνω τις τρεις τέσσερις τζούρες τις απαραίτητες που είπες και μετά το σβήνω και το κρατάω για μετά. Αλλά πού να το κάνεις αυτό δημοσίως, έχεις να φας τρελό κράξιμο για σκρουτζιά...

#4
vikar

Οι βασιλικές γόπες του ορισμού είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο σε επαγγελματικούς χώρους: απο γραφείο ώς ταβέρνα, ο καπνιστής επαγγελματίας, σερβιτόρος, μουσικός, ασανσεράς ξερω 'γώ, πολύ συχνά θ' ανάψουνε τσιγάρο για μιά τζούρα, κι' ύστερα θα τρέξουν στο καθήκον κι' 'α τ' αφήσουν να καπνίσει τον εαυτό του.

Επίσης, ο Λουντέμης πάλι (μαύρ' η ώρα που μου τον θυμίσατε τις προάλλες) χαρακτήριζε του καπνιστές τύπου τζόνμπλακ «κόπτες» (οι καθηγητές σε σχολείο που για οικονομία τα έκοβαν στη μέση και τα κάπνιζαν μισό σε κάθε διάλειμμα).

#5
xalikoutis

είναι και στον άνθρωπο παιδιά, άμα είσαι ψιλονευρόσπαστος σαν και του λόγου μου μισά τα καπνίζεις. σπεκ σου Μύδους.

#6
BuBis

για όσους πάλι έχουν τα χέρια τους γεμάτα γράσα (ίσως από κει το εμπνεύστηκαν και στην Σοβιετία) το τσιγάρο ετς κι αλλιώς καπνίζεται μισό. Άρα, αν έχουμε

τσιγάρο ολόκληρο = 8,3 εκ
μήκος γόπας = 3 εκ
περιτσιγάριος δακτυλικός τόπος (αναλόγως επαγγέλματος / σωματότυπου, ο χώρος από το τσιγαρόχαρτο που καλύπτουν τα δάκτυλα κατά το κάπνισμα εκτός του φίλτρου) = 0,5 εκ
τσιγαρόχαρτο διαποτισμένο ποτισμένο από λάδι, γράσο, κλπ ουσίες ) = 1 εκ (τουλάχιστο, ανάλογα με την ουσία)

εργατική γόπα = 8,3 - (3+0,5+1) >3,8 εκ τσιγάρου = 4 τζούρες

#7
Galadriel

Όλη η πίσσα και οι συχαμενιές του τσιγάρου μαζεύονται στο ένα τρίτο δίπλα στο φίλτρο. Σο είναι πιο ασφαλές να κάνεις μόνο τα δυο τρίτα του τσιγάρου. Άμα δεν σου φτάνει πιάσε τα 100ς.

#8
patsis

@Mes: Ηρέμησε... Χαλάρωσε... Μπες σε ένα χαρούμενο μέρος στο μυαλό σου... Και τώρα, πουτ ντάουν δε τσιγάρο σλόουλυ...

#9
patsis

Τόση προσπάθεια έκανες για! (Ή κάνεις παρασπονδίες;)

#10
Galadriel

Χε πάτση, παρασπονδίες σε καμία περίπτωση, το σάιτ είναι άκαπνο, αν ξαναρχίσω θα με απολύσουν - πάει εξάμηνο αν δεν κάνω λάθος και είμαι καλά :)

[IMG]http://img.photobucket.com/albums/v59/Mesalina/paltalk_forums%20klp/eb77f2cce0825812ac53c948c392793e.jpg[/IMG]

#11
Stravon

Γνωστή είναι βέβαια και η πρακτική των φοιτητών που αναζητούν τις βασιλικές γόπες τους αργά το βράδυ προκειμένου να στρίψουν ένα τελευταίο τσιγαράκι με τον καπνό που περιέχουν. Πενία τέχνας κατεργάζεται.

#12
vikar

Δηλώνω αιώνιος φοιτητής.