Φράση ταβλαδόρικη, που γεμίζει το στόμα (λόγω των πολλών άλφα) και ευφραίνει την καρδία του ατόμου που την σπικάρει. Διότι η φράση λέγεται με στόμφο, αργά και δυνατά, για να την ακούσουν πρωτίστως οι γύρω, ώστε να γυρίσουν και να κοιτάξουν με οίκτο τον σαραβαλιασμένο (την συγκεκριμένη στιγμή) αντίπαλό μας.

Βεβαίως και αποτελεί ένα όπλο ψυχολογικού (και άρα έξυπνου) πολέμου, στον στίβο του εθνικού σπορ της ανατολής, του ταβλιού. Η έκφραση αποκτάει τεράστιο ειδικό βάρος, διότι ουσιαστικά μειώνουμε την ικανότητα του αντιπάλου (έλλην κι αυτός). Και ως γνωστόν, όλοι οι ελληνάρες, εκτός του ότι είμαστε οι καλύτεροι οδηγοί του κόσμου, παίζουμε και το καλύτερο τάβλι στην περιοχή μας!! Οπότε, καταλαβαίνετε το μέγεθος της προσβολής, που ενέχει η παραπάνω φράση.

Η φράση λέγεται στις εξής δύο περιπτώσεις:

Περίπτωσις υπ. αριθμ. 1 (απλή ηδονή)
Αφότου έχουμε κερδίσει το προηγούμενο παιχνίδι, εννοείται ότι ξεκινάμε πρώτοι στο ζάρι στο επόμενο. Καμιά φορά, έτσι όπως μηχανικά στήνουμε τα πούλια για το επόμενο, ο αντίπαλος ασυναίσθητα πιάνει τα ζάρια... Μέγα λάθος του. Εκεί αναφωνούμε: «εεεεε, άστα κάτω, τα ζάρια στον μάστορα!», δίνοντάς του να καταλάβει ότι παίζουμε πρώτοι, διότι κερδίσαμε το προηγούμενο παιχνίδι, όπερ σημαίνει ότι είμαστε μάστορες της τέχνης του ταβλιού.

Περίπτωσις υπ. αριθμ. 2 (κάβλα)
Αυτή η περίπτωση αφορά στις πόρτες αποκλειστικά. Έχουμε χτυπήσει πούλι του αντιπάλου και ταυτοχρόνως κάνουμε εξάπορτο στην μικρή μας περιοχή. Ως αποτέλεσμα, εξασφαλίζουμε κατά 95% την επιτυχή για εμάς έκβαση του αγώνος, και επίσης ο αντίπαλος δεν αγγίζει τα ζάρια (διότι δεν έχει νόημα να παίξει, αφού έχουμε εξάπορτο), μέχρι εμείς να του ανοίξουμε μία πόρτα (αφότου έχουμε καθαρίσει αρκετά πούλια). Με το που γίνεται το εξάπορτο, φωνασκούμε με στόμφο... «τα ζάρια στον μάστορα!»...

Κώστας: - Με πεντάρες, σου κλείνω το σπίτι...
Γιάννης: - Παίζε ρε και ασ' τα λόγια...
Κώστας: - Πεντάρες;;;;;;; Και κλεισθέντος του λίθου υπό των ιουδαίων (σ.ς. κάνει το εξάπορτο), και τα ζάρια στον μάστορα, για να μαθαίνεις Γιαννάκη, ποιος είναι ο μάστορας!
Γιάννης: - Μάστορας είναι της κατσίκας ο κώλος που τις κάνει στρογγυλές ρε ξεκωλιάρη. Που σε έχει γαμήσει ολόκληρη η τρίτη οικουμενική σύνοδος, μαζί κι ο πάπας που την παρακολουθούσε, και όλα τα παπαδάκια. Κώστας: - Νευράκια, νευράκια;;;;;;

(πραγματικός διάλογος)

(από electron, 01/09/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
electron

η φράση ήταν στο δημόσιο πρόχειρο

#2
electron

αλλά ξέχασα ποιος την είχε βάλλει. Επίσης η φράση «και κλεισθέντος...ιουδαίων», είναι η μεγαλύτερη μεταγραφή απο ευαγγέλιο στο τάβλι. Τα εύσημα στον Κώστα, μέγα σλανγκιστή, με ειδικότητα στο ευαγγέλιο.

#3
electron

...επίσης την ώρα που λέει τη συγκεκριμένη φράση, κάνει την χειρονομία της ευλογίας, βεβαίως με το τρίτο δάχτυλο....

#4
electron

ασιστ vicar (νομίζω)

#5
johnblack

εγώ αυτό που λες το ξέρω ως τα σχολεία έκλεισαν για καλοκαίρι....

#6
electron

καλό κι αυτό

#7
vikar

Έλεκτρον, πολύ πολύ καλός. Απο πού σε πήραμε μεταγραφή είπαμε;...

#8
electron

Απο τα παιδιά μου, αφού μία εβδομάδα που βρήκα το σαϊτ, τα εχω γράψει κανονικά. Εχουν πήξει στον τόμας το τραινάκι. Δεν τα χει δει ήλιος, τα μίζερα.

#9
vikar

Όπα, κοίτα να βρείς τις ισορροπίες μεγάλε, γιατί σε βλέπω να το γυρνάς πάλι στα παιδιά εκατό τα εκατό σε μιά βδομάδα και εμάς να μας γράφεις διαπαντός... Τό 'χουμε ξαναδεί σε λέω, απο 'κεί πηγαν κι' άλλοι... Και είναι κρίμα να χαθείς ακόμα δεν ήρθες, όχι τίποτ' άλλο. :-)

#10
HODJAS

Πράγματι, πρόκειται για ορισμό-λήμμα quintuple diamond!

#11
electron

απάντηση στην έκφραση «τα ζάρια στον μάστορα» είναι η : μάστορας είναι της κατσίκας ο κώλος, που τις κάνει στρογγυλές!

#12
jesus

σ'στός!
με έναν φίλο μου όποιος κερδίσει κάνει ότι δίνει τα ζάρια στον άλλον κ λέει «θες να παίξεις;», αλλά δε νομίζω να παίζει γενικότερα, ε;