Τεράστια μαλακία-έκφραση, που λανσαρίστηκε από την τηλεοπτική σειρά «Δέκα Μικροί Μήτσοι» του Λάκη Λαζόπουλου (αρχές-μέσα '90). Χρησιμοποιούνταν με την έννοια του «πάμε έξω;».

- Ουφ... το βαρέθηκα το dungeons and dragons... πάμ' πλατεία;

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
iron

μπα, νομίζω ότι σήμαινε: πάμε στην πλατεία Κολωνακίου να κοζάρουμε; (για να είμαστε μες τη μόδα και το κοινωνικό κουτσομπολόι)

χρησιμοποιείται όμως ακόμα πού και πού, ειρωνικά και μεταφορικά πλέον, σε διάφορες περιστάσεις και σημαίνει «πάμε να φύγουμε» ή «πάμε κάπου αλλού καλύτερα». Πχ: είσαι μες το πλοίο και είναι τίγκα και η τηλεόραση ουρλιάζει και κάτι παιδάκια σκούζουν και κάνει πουτσόκρυο από τον κλιματισμό και τότε λες στους άλλους «παμ' πλατεία;» και εννοείς πάμε στο κατάστρωμα. Όπου σε περιμένει η κάπνα των φουγάρων, άλλο θέμα αυτό.

#2
Hank

Πολύ 'στη! Οι σλανγκαρχίδηδες των σωστώνε ελληνικώνε βγάζουνε σπυθουράκια με αυτόν τον λαζοπουλισμό γιατί ενέτεινε την τάση της καθομιλουμένης να παραλείπεται το εμπρόθετο που δηλώνει εις τόπον κίνηση «στην πλατεία».

#3
HODJAS

Καθένας κι η πλατεία του.

Έδωσα μια φορά ραντεβού μ' ένα φίλο απο τη Νεάπολη στην πλατεία κατά τις 5. Πήγε 5μισυ η ώρα κι ακόμα να φανεί ο πούστης. Ευτυχώς είχανε βγεί τα κινητά. Παίρνω τηλέφωνο:

-Πού είσαι βρε μαλάκα; -Πλατεία!
-Ρε με κοροϊδεύεις; Αφού κι εγω πλατεία είμαι!
-Ποιά πλατεία; Εγώ είμαι Κολωνάκι.
-Εγώ Εξάρχεια...
-Φτούουουου!

#4
electron

γιατί όμως τεράστεια μαλακεία;;;; και παλιά (85-->95) λέγονταν για όλες τις πλατείες, πρωταρχικά βέβαια για κωλονάκι και εξάρχεια, αλλά και τοπικά στα προάστεια υπήρχε η έκφραση.

#5
xalikoutis

Βασικά κάτι τέτοια λέγαμε και στον άλλο ορισμό του λήμματος...

#6
panti

η φράση δεν έχει να κάνει με την πλατεία Εξαρχείων. Ο Λαζόπουλος σπούδαζε Κομοτηνή , όποιος έχει πάει γνωρίζει ότι η πόλη έχει μόνο μια πλατεία και τίποτε άλλο, πλατεία όμως με πολύ ζωή και πολλά μαγαζιά. Την έλεγε ως φοιτητής , το έχει δηλώσει κι ο ίδιος παλαιότερα σε συνέντευξή του.

#7
johnblack

σαν να μου φαίνεται πως ο αποπάνω έχει ένα πόιντ, κάτι είχα ακούσει σχετικά. Και φυσικά ο λαζόπουλος είναι μαλάκας (άσχετο)

#8
Khan

Η Κομοτηνή είναι παραλιακή πόλη;