Κατά τη διαδικασία του γδαρσίματος ενός ζώου, χρησιμοποιείται από τον γδάρτη ένα καλάμι (μασούρι), το οποίο περνά στο πίσω πόδι του σφάγιου για να το φουσκώσει, διαχωρίζοντας το δέρμα από το κρέας. Μετά είναι πιο εύκολο να αφαιρέσει την προβιά.

Είναι μία διαδικασία γδαρσίματος κατά την οποία το σφάγιο σχεδόν διπλασιάζεται σε όγκο, οπότε μεταφορικά όταν κάποιος παχύνει απότομα ακούει την εν λόγω φράση.

Συνέχεια της στιχομυθίας του Λιλιάμτη με το συμμαθητή του από το χτενίζω τις κωλότριχες:
- Καλά ρε φιλαράκι πως φούσκωσες έτσι;
- Ε, να τρώμε λιγάκι παραπάνω (λες και τρώνε 2 μαζί)...
- Τι λιγάκι που είσαι σα να σε φούσκωσαν με το μασούρι!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
HODJAS

Ωραίος!
Μασούρι λέγεται και το καλέμι που χτυπάνε τις κότες στα πόδια;

#2
electron

μασούρι εμείς λέμε το λάστιχο ποτίσματος, και μασουράκια κάτι φοβερά γλυκά...
μασουράκι το καλαμάκι

#3
GATZMAN

Ω ελέκτρονα, τι θύμισες; Φέτος στη Χίο μου σύστησαν ένα ζαχαροπλαστείο σε μια πάροδο της οδού Απλωταριάς...και ναι ναι...χτύπησα τα άπαικτα γλυκά που λες...

#4
Επισκέπτης

Kύριε Φώτη, με έχεις σκαλώσει άσκημα με εκείνο το «κάνω κιούρινγκ τα μπετά», γυρνάω τα γιαπιά και ρωτάω τι σημαίνει, αλλά δεν το ξεύρουν, ανέβασέ το να γουστάρουμε, όντως είναι από το αγγλικό cure (=φροντίζω) ;;;;. Μεθ΄ υπολήψεως.

#5
BuBis

Τα μπετά όταν τα «ρίχνεις», π.χ. για μιά πλάκα, μετά πρέπει να τ'αφήσεις για κάποιο χρονικό διάστημα για να δέσουν (μέχρι και μέρες αναλόγως του χαρμανιού και μελλοντικής χρήσης).

Αυτό λέγεται curing το οποίο περιλαμβάνει spa (βρέξιμο με νεράκι για να μην σκάσει) και μάσκα ομορφιάς (σκέπασμα με πλαστικό ή και τα ίδιες της συσκευασίες του τσιμέντου). Tα ξηγώ ωραία στον betatzis (μόνο στο όνομα...) κυρ-Φωτ';

#6
xalikoutis

Τι όμως χρησιμοποιείται ως μασούρι; Κανονικό καλάμι; Νομίζω το πιο δημοφιλές στα Σφακιά είναι τα σωληνάκια αλουμινίου από τις παλιές κεραίες τηλεόρασης... Τα οποία τα γεμίζουνε και με μπαρούτι το Πάσχα... Ανακύκλωση υλίκών a la Sphakioti...

#7
BuBis

Eπίσης εκτός από τα παραπάνω, στο μπετό, ιδίως σε κολώνες, χρησιμοποιούμε και δονητή για να καθίσει καλά το μίγμα και να μην έχει κενά.

Δηλαδή μετά από το spa και την μάσκα ομορφιάς, του κάνουμε και ένα [w=frape_6502]φραπέ[/w

#8
GATZMAN

Που είναι ο ac g;
Oπου ac, alternative current (εναλασσόμενο ρεύμα)

#9
Fotis Nitsiopoulos

@betatzis
όντως είναι από το cure, οπως σωστά μάντεψες εδώ. Στην διεθνή βιβλιογραφία για τα μπετά χρησιμοποιούνται αγγλικοί όροι ( treatment, curing, etc) οπότε το πιό πιθανόν να πέρασε στην ελληνική από κει. Τα πιό πολλά έχουν ειπωθεί, δεν έχω να συμπληρώσω κάτι άλλο. Δε γνωρίζω και περισσότερα εδώ που τα λέμε. Δεν είμαι κι ο μπετατζής γαμώ την τεχνολογία μου.
@χαλικού
Προσωπικά θυμάμαι που χρησιμοποιούσαμε κανονικό καλάμι, το οποίο κόβαμε από τον πλησιέστερο καλαμιώνα, και το ίδιο χρησιμοποιούσαμε και για να γυρίσουμε τα άντερα για το κοκορέτσι. Τέτοια αυτοσχέδια βαρελότα, που αναφέρεις, κάναμε και στην Μακεδονία. Γέμισμα με μπαρούτι, πάτημα με μια πένσα κι απ' τις δυό μεριές και στην πυρά. Εξίσου αποτελεσματικά είναι και τα άδεια δοχεία υπό πίεση, όπως π.χ τα αεροσόλ. Μη σας μπαίνουν ιδέες.
@χότζα
Δε το ξέρω αυτό που λες. Γιατί όμως τις χτυπάνε στα πόδια;
@ ηλεκτρικό
Μασουράκι λέμε και την τυλιγμένη κλωστή σ΄ένα πλαστικό καλαμάκι, αλλά μάλλον όλοι έτσι το λένε. Νεσπά;
@ all
keep on slanging

#10
BuBis

με μασούρι δυναμίτη το φούσκωμα είναι εγγυημένο...

#11
Galadriel

#12
Επισκέπτης

...φουσκώνω κάποιον με το μασούρι.. το ξέρω μεταφορικά. Βάζω συνέχεια λόγια σε κάποιον και τον φτιάχνώ ή τον τρομπάρω..

#13
Fotis Nitsiopoulos

Δε το γνωρίζω τούτο. Δηλαδή του φουσκώνω τα μυαλά εννοάς βζουμ; Για δε το βάζεις ως συμπληρωματικό ορισμό, αμίγκο;