Η ουσία, το φλέγον θέμα, η απάντηση που μας καίει.

Η ταμπακιέρα είναι όρος της πολιτικής slang. Νονός της έκφρασης ο Γεώργιος Παπανδρέου (ο γέρος), γνωστός για τα τσιτάτα και την ευστροφία του, και λιγότερο για την πολιτική του (θυμηθείτε και τον «ανένδοτο»). Είναι γνωστό το πόσο καλαμπουριτζής και ετοιμόλογος ήταν, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει πολλά ιστορικά ανέκδοτα με πρωταγωνιστή τον ίδιο.

Η έκφραση λέγεται και με τις εξής μορφές:
-Ούτε λέξη (ή κουβέντα) για την ταμπακιέρα.
-Για την ταμπακιέρα τίποτα.
Η σημασία των εκφράσεων έχει να κάνει με την αποφυγή κάποιου να θίξει την ουσία. Δηλαδή ως πολιτικάντης, κάποιος υπεκφεύγει, αλλάζει θέμα, παραπλανά, ώστε να αποφύγει να πάρει θέση επί της ουσίας (δηλαδή για την ταμπακιέρα).

[…] Παπανδρέου, «είστε αλαζόνες», απαντούσε ο κ. Καραμανλής και ούτε μια κουβέντα για την «ταμπακιέρα», δηλαδή για τις σχέσεις της Εκκλησίας με το κράτος, […]
............
[…] «αβάσιμη» και πρόσθεσε ότι αρκέστηκε σε ένα απλό ευχολόγιο χωρίς να μιλήσει για την «ταμπακιέρα» για το πώς η χώρα θα αντιμετωπίσει αυτή τη […]
.............
[…] Και αντί να ομιλήσει για την ταμπακιέρα της προεκλογικής «αντιπαραθέσεως», «τα έχωσε», κατά το κοινώς λεγόμενο, στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος (υποτίθεται ότι) διέπραξε τεράστιο «πολιτικό ολίσθημα» και ως εκ τούτου […]
............
[…] Για την ταμπακιέρα κουβέντα. Γιατί κάποιος κυβερνητικός παράγοντας δεν μπαίνει […]

(από electron, 20/10/09)(από electron, 20/10/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
electron

Να συμπληρώσω, ότι η έρευνα για το πότε πρωτοειπώθηκε, και για ποιο λόγο δεν τελεσφόρησε. Τρεις διαφορετικές εκδοχές. Οπότε δεν τις έβαλα. Αν κάποιος είναι σίγουρος ας το γράψει για να το προσθέσουμε στον ορισμό.

#2
electron

μ΄ςχρι τότε απολαύστε το άσμα....

#3
Galadriel

Ε γράφτα μωρέ ελέκτρον και συ, βάλε ένα ντισκλέιμερ σε φάση «η έρευνα δεν τελεσφόρησε - τρεις διαφορετικές εκδοχές» και βάλ' τα αγόρι μου! Βτς γαμάτα μήδια αχαχα!

#4
electron

το σκέφτηκα να τα βάλω, αλλά αν ανθρωποι που ζούσαν τότε που τα είπε δεν είναι σιγουροι, πως μπορούμε να είμαστε εμείς; «εμείς» η γενιά του φραπέ. Ο άλλος που μπορεί σίγουρα να ξέρει είναι ο Μητσοτάκης, αλλά εγώ δεν τον παίρνω τηλέφωνο, Αν θέλεις εσύ μεςςς μου να τον πάρεις, μπρος!

#5
Khan

Το λήμμα είναι τεσσάρων Γκάτσμαν. (=4 σχόλια μέχρι να αναφερθεί το φραπέ).

#6
GATZMAN

4g, ε; χε χε χε

#7
electron

κάπου άκουγα χθες, ότι ο Γέρος, κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων (ελπίζω μόνο των απογευματινοβραδυνών), είχε πάντα στο ποτήρι του, ουίσκι αντί νερού...
αντε μετά να δει προκοπή αυτός ο τόπος!!!!

#8
electron

με κάθε επιφύλαξη
η έκφραση προέρχεται από κάποια δίκη που αφορούσε την κοινή γνώμη, η οποία επίσης αφορούσε σε εξέχοντα μέλη της αθηναϊκής κενωνίας. Μιλάμε για παλιά.
Και η ταμπακέρα ήταν η απόδειξη για μια παράνομη σχέση, και το αποδεικτικό στοιχείο που αφορούσε φόνο και μοιχεία, ή μόνο μοιχεία.
η φράση ειπώθηκε από εισαγγελέα ή δικαστή, με την μορφή
-Ναι, αλλά για την ταμπακέρα δεν μας είπατε κάτι...
Οι εφημερίδες την επομένη με πηγαίους τίτλους το αναπαρήγαγαν. Ύστερα, ο πανέξυπνος παπανδρέου το καθιέρωσε όταν το είπε μέσα στην βουλή.