Πες πως ένα ζώο μαζεύει την τελευταία υπογραφή του. Ο ψόφος του αντιστοιχίζεται με ένα γεγονός που συνέβη στο παρελθόν. Η αίσθηση της βρόμας εξαιτίας της σήψης του ζώου αντιστοιχίζεται με τη στιγμή ή τις στιγμές που αντιλαμβανόμαστε το γεγονός, η τις συνέπειες του. Διακρίνουμε δυο περιπτώσεις:

  • Πληροφορούμαστε πιο αργά κι από την καθυστέρηση το συγκεκριμένο γεγονός. Μιλάμε για ένα γεγονός που μέχρι κι η κουτσή Μαρία το γνωρίζει. Το γεγονός αυτό μπορούμε να το πληροφορηθούμε είτε άμεσα, είτε έμμεσα (π.χ: όταν αναρωτιόμαστε για κάποια ασυνήθιστη συμπεριφορά που συλλαμβάνουν οι κεραίες μας που μας παραπέμπει προς αυτό, βλ. παρ. 1.). Αργήσαμε να το πληροφορηθούμε, είτε γιατί είμαστε βραδείας αντίληψης, είτε γιατί δεν έτυχε να μας ενημερώσουν, είτε γιατί ήμασταν αλλού με την κλασσική αλλά και με την slang έννοια (βλ. παρ.1).
  • Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να κάνουμε ουσιαστική ρήξη ή απόσυρση με κάποιο θέμα που συνέβη στο παρελθόν και συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί ανά τακτά διαστήματα. Έτσι, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για ανοχή στη διατήρηση των συνεπειών κάποιου προβλήματος (π.χ ενός ελαττωματικού μηχανήματος του οποίου η επισκευή είναι ασύμφορη), για κάποια εμμονή σε κάτι που η διάλυσή του μας στοίχισε (π.χ: οι οδυνηρές συνέπειες εξαιτίας της ανάμνησης μιας σχέσης που ξέρουμε πως διαλύθηκε οριστικά), κλπ. Ε... κι όσο δεν προχωράμε στην απόφαση της αλλαγής της κατάστασης, τόσο θα δυσανασχετούμε και θα διαμαρτυρόμαστε, χωρίς αποτέλεσμα (βλ. παρ.2).

Βλ. και λήμματα: last year - λαστ γίαρ, περσινά ξινά σταφύλια

Σημεiώσεις:

  1. Στην πρώτη περίπτωση, η θεωρούμενη βρώμα φτάνει τη στιγμή ανακάλυψης του γεγονότος ή των συνεπειών του, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, η βρώμα φτάνει κάθε φορά που εκδηλώνονται οι δυσμενείς συνέπειες του προβλήματος ή του θλιβερού γεγονότος.
  2. Η φράση έχει απαξιωτικό στιλ και εκφέρεται συνήθως αργά με απαξιωτική κίνηση χεριού και κεφαλιού.
  3. Αντί της λέξης «ψόφησε» μπορεί να χρησιμοποιηθεί η λέξη έχεσε.
  1. - Γιατί η κυρά Μαρία φοράει μαύρα αυτές τις μέρες; Συνέβη τίποτα; - Αχαχούχα... Πού ζεις εσύ ρε παιδί μου; Δεν έχασε τον άνδρα της πριν ένα μήνα; Πέρσι ψόφησε, φέτος βρώμισε.

  2. - Τι γίνεται όταν δεν μπορείς να ξεκολλήσεις και να προχωρήσεις μπροστά; Όταν νιώθεις ότι δεν έχεις δυνάμεις για να κάνεις κάτι καινούριο; Όταν νιώθεις ένα ψυχολογικό ράκος και βλέπεις μπροστά σου μόνο μοναξιά και απελπισία; Όταν όλοι σου λένε προχώρα και εσύ δεν ακούς κανέναν και το μόνο που κάνεις είναι να δικαιολογείς τα αδικαιολόγητα; (όλα αυτά τα κάνω εγώ δυστυχώς... Crying or Very sad ). Δεν ξέρω γιατί το βάζω το θέμα. Αφού ότι και να μου πείτε εγώ δεν θα αλλάξω γνώμη... No. Απλά ήθελα να τα πω...
    - Πέρσι ψόφησε, φέτος βρώμισε ρε Νινα. Δες

Πέρσι ψόφησε το κυβερνητικό έργο...φέτος του βρώμισε. Κι άσε τον τουκανιστή πρ. πρωθυπουργό να "σκέφτεται για πράσινη ανάπτυξη"...χαχαχα (από GATZMAN, 23/10/09)Πέρσι ψόφησαν, φέτος βρώμισαν (από GATZMAN, 23/10/09)

Επιπλέον σχετικό: αφού όλοι απόκλαψαν, δάκρυσε και η χήρα

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
electron

και «φρέσκα ψάρια» επίσης