Αναφερόμαστε στα εγκεφαλικά ημισφαίρια. Σύμφωνα με τη Βίκυ, το δεξί ημισφαίριο ελέγχει αισθητικά και κινητικά το αριστερό ήμισυ του σώματος ενώ το αριστερό ημισφαίριο ελέγχει αισθητικά και κινητικά το δεξί ήμισυ του σώματος. Δηλαδής... τα ημισφαίρια, το παίζουν... χιαστί ένα πράγμα, χωρίς ωστόσο να μπερδεύουν τα μπούτια τους... Ετς!

Άλλα βασικά θέματα που σχετίζονται με το:

 • αριστερό ημισφαίριο είναι: η αντίληψη του χρόνου, η ομιλία, η γραφή, η αντίληψη του λόγου, η λεκτική μνήμη, η αναλυτική σκέψη, η λεκτική επικοινωνία, η επεξεργασία των ακουστικών ερεθισμάτων, κλπ.
 • δεξί ημισφαίριο είναι: η αντίληψη του χώρου, η κατανόηση των μεταφορικών εννοιών και του χιούμορ, η συσχέτιση, η οπτική μνήμη, η εξωλεκτική επικοινωνία (π.χ. γλώσσα σώματος, τόνος φωνής), η παρορμητική συμπεριφορά, τα αισθήματα, οι συγκινήσεις, η φαντασία, κλπ

  Ο θεωρούμενος τσακωμός των δυο ημισφαιρίων παραπέμπει:

 • Στην υποτιθέμενη διένεξη των νοητικών λειτουργιών που έχει οδηγήσει και καλά... σε πνευματική εντροπία, σε νοητικό μπάχαλο.

 • Στον ψυχρό πόλεμο (δυτικό μπλοκ vs ανατολικού μπλοκ). Η παραπομπή στο φόβο του πυρηνικού πολέμου και στην καταστροφή του κόσμου δίνει έμφαση στο νοητικό μπάχαλο που αναφέρθηκε προηγουμένως και στις συνέπειες του.

  Εκφέροντας την ατάκα... προσπαθούμε και καλά να δικαιολογήσουμε τα λεγόμενα ή τα πεπραγμένα κάποιου που:

 • Είναι σεσημασμένος βλάκας, βλακόμετρο, βλάκας με περικεφαλαία, βλάκας με κεφαλαίο μι, μαλάκας με πατέντα, ολυμπιονίκης μαλάκας, αρχιμαλάκας, κλπ. (βλ. παρ. 1).

 • Είπε ή έκανε... τη βλακεία χωρίς να είναι εγκεφαλικά λειψός. Συγκυριακοί οι λόγοι. (π.χ: τα 'χει κοπανήσει άγρια, έχει το ακαφελόγιστο, είναι μπαγιάτικο μύδι απ' την κούραση, βιάζεται, κλπ). Βλ. παρ. 2.
 • Παρατηρούμε πως δεν ξέρει να χειρίζεται κάποιο θέμα που το θεωρούμε απλό. (βλ. παρ. 3).
 • Θεωρούμε πως κάποιος έχει πέσει σε πλάνη και κατά συνέπεια η άποψη του είναι εσφαλμένη. Δεν παίρνει από λόγια και στην τσαντίλα μας επάνω του ξεφουρνίζουμε την ατάκα. (βλ. παρ. 4).

  Σημείωση: Η εκφορά της φράσης βγάζει την... εκτόνωση και σε ειδικά περιβάλλοντα... συμβάλλει στο γέλιο (π.χ: όταν στη συνάντηση της σαββατοπαρέας συζητάμε για τη... βλακεία που είδαμε ή ακούσαμε).

 1. - Αυτό το παιδί... μια ζωή μαλακίες. Τι να πεις;
  - Δεξί με αριστερό ημισφαίριο τσακωμένα... χα χα χα.

 2. - Ε... Δεξί με αριστερό ημισφαίριο τσακωμένα. Είδες τι πατάτα έκανες; Καλά... να το κάνει κανας άλλος να πω εντάξει... αλλά εσύ που καλιγώνεις τον ψύλλο...
  - Άσ' τα. Είμαι με την τσίμπλα στο μάτι.

 3. - Χμ... Δεξί με αριστερό ημισφαίριο τσακωμένα, ε;
  - Γιατί; - Τα 'κανες μούτι. Εσύ είσαι σαΐνι ρε γαμώτο. Και το θέμα απλούστατο.
  - Ισως. Αλλά δεν έχω ασχοληθεί ποτέ μ' αυτό. Άλλος ασχολείται... αλλά έτυχε να λείπει τώρα κι είναι επείγον να γίνει τώρα... Θα βοηθήσεις;

 4. - Κοίτα φίλε σου εξήγησα... πως είσαι λάθος.
  - Μα... μπλα μπλα...
  - Αχ... Δεξί με αριστερό ημισφαίριο τσακωμένα. Τι άλλο να πει κανείς; Τα λόγια του χάνει.

Εγκεφαλλικά ημισφαίρια (από GATZMAN, 07/11/09)Αχ... Αντζελα... δεξί με αριστερό ημισφαίριο τσακωμένα./ Αντζελα: Εχω κάνει τους... αγώνες για να σταματήσει ο ψυχρός πόλεμος (από GATZMAN, 07/11/09)Η αντίδραση των πιθήκων με το που άκουσαν την απάντηση της Αντζελας στο προηγ. μήδι (από GATZMAN, 07/11/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Jonas

Καλό! Όσο για την Άντζελα, δε θα το λεγα... έχει δύο αριστερά!

#2
electron

δηλαδή εγκέφαλος φραπέ

#3
Επισκέπτης

Πάντως τα άλλα δύο ημισφαίρια της Άντζελας τα βλέπω αλφαδιά..

#4
GATZMAN

@jonas
Μπράβο! To δεύτερο κρατάει backup τα data του πρώτου γιατί το σύστημα συχνα κρασάρει.

@ σχόλιο ελέκτρονα Παράβαλλε με μυαλό φραπέ

@jb: Πέτυχε η φωτοσοπιά δηλαδή

#5
Επισκέπτης

Δε νομίζω πως είναι φωτοσουπιά φίλτατε, αγοραστό ίσως, αλλά όπως και να 'χει, g-h-i (το αποτέλεσμα μετράει)