Το ανέφεραν en passant ο hodjas εδώ και η ironick εδώ.

Σφυρίζω αδιάφορα, κάνω το κορόιδο, κάνω το μαλάκα. Κάνω, δηλαδή, ότι δεν καταλαβαίνω, προσποιούμαι τον ανίδεο για να αποφύγω τις ευθύνες μου, να γλυτώσω από μια υποχρέωση, να μην μπω στα ζόρια. Συχνά, κάνω τον γερμανό ενώ ετοιμάζομαι να την κάνω με ελαφρά πηδηματάκια.

Ο hodjas λέει ότι η έκφραση έκανε την εμφάνιση της στην Κατοχή, και μπορεί νάχει δίκιο. Εγώ πάλι έχω ακούσει ότι το 'λεγαν οι γκασταρμπάιτερ όταν ένας δικός μας έκανε ότι δεν καταλαβαίνει τι του έλεγαν στη γλώσσα του Ομήρου οι άλλοι Ρωμιοί στη φάμπρικα, προφανώς για να λουφάρει. Και η έκφραση καθιερώθηκε όταν, λόγω ηυξημένου τουριστικού ρεύματος, ο Ελλαδικός πληθυσμός γνώρισε τους Γερμανούς από κοντά και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, σε γενικές γραμμές, δεν έπαιρναν τσάι.

Η έκφραση χρησιμοποιείται πλέον ευρέως και στις εφημερίδες, αν και συνήθως την βάζουν σε εισαγωγικά. Σημειωτέον ότι δεν απαντάται σε θηλυκή έκδοση, δηλαδή και μια γυναίκα κάνει τον Γερμανό, δεν κάνει την Γερμανίδα.

Στην καταχώρηση, γράφω επιτουτού τον γερμανό με πεζό το πρώτο γράμμα και όχι με κεφαλαίο και αυτό γιατί νομίζω ότι η λέξη, σε αυτό το περιβάλλον, έχει αυτονομηθεί πλήρως σχεδόν από τα όποια εθνικά χαρακτηριστικά των Γερμανών. Άλλωστε, μιλάμε για στερεότυπα και μου φαίνεται ότι ο Έλληνας μάλλον δεν θεωρεί τον Γερμανό παρτάκια, βολεψάκια και μάνα καημένη στη λούφα, συνδηλώσεις που σαφώς περιέχει η έκφραση κάνω τον γερμανό. Αντιθέτως, η καρικατούρα είναι ότι ο Γερμανός μπορεί να είναι άνιωθος μεν, είναι, όμως, εργατικός, πειθαρχικός και, βέβαια, και σκληρός, Ναζί κατά βάθος κλπ κλπ.

Το οποίο μου θυμίζει ένα παιδί κουφέτο που είχα γνωρίσει στο Άαχεν το τότε, Καστοριανός ήτανε νομίζω αλλά δεν έχει να κάνει, μιλάμε ΤΟ ρεμάλι - νταβατζιλίκι, κουμάρι σκληρό και χρέη απίστευτα, ο οποίος, εντούτοις, πάρα πολύ εκτιμούσε και θαύμαζε τις κλασικές Γερμανικές αρετές - σκληρή δουλειά, μεθοδικότητα, πνεύμα αποταμίευσης και τέτοια. Κατά συνέπεια, κάθε παρέμβαση του στην κουβέντα - είχε κι ένα αξάν το παλουκάρι - ξεκινούσε «Ο Γερμανόsh, που λεsh, φίλε μου...» και κατέληγε «... άλλο πράμα ο Γερμανόsh, όχι shαν κι εμάsh». Αααυτά. Άλλα χρόνια.

  1. «Κάνει τον... Γερμανό ο κύριος Μίζενς. Ένταλμα σύλληψης για Χριστοφοράκο» (Τίτλος από ΤΑ ΝΕΑ, 21/05/09)

  2. Όταν η δυσκολία παράγεται απο κάποιο άλλο φορέα του δημοσίου, όπως η περιφέρεια, ο δήμαρχος δεν καταπιάνεται να δώσει λύση. Οχυρώνεται πίσω απο την αναρμοδιότητά του και κάνει το Γερμανό. Από εδώ

  3. - Καλά, ρε Ρούλη... αδερφός μου είσαι και σ' αγαπάω... αλλά σου εχω πει ότι η μαμά έχει ανάγκη από κάποια λεφτά κάθε μήνα για τη γυναίκα και μια ζωή κάνεις τον Γερμανό και δεν τσοντάρεις μία... και τώρα πας και παίρνεις στη γυναίκα σου Λουί Βουιτόν τσάντα εξακόσια ευρώ... νισάφι, ρε παιδάκι μου...

Oλλανδική χέστρα με "plateau" για να παρατηρείς τα σκατά σου! (από BuBis, 12/11/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
johnblack

Έτσι, ν' ανέβει λίγο το επίπεδο.

Η δική μου εκδοχή, χωρίς βέβαια να έχω κάνει κάποια ειδική έρευνα ή να το έχω σκεφτεί εις βάθος, είναι σε γενικές γραμμές η εξής: οι γερμανοί είναι ψυχροί άνθρωποι, τεχνοκράτες, άνθρωποι του καθήκοντος, της τάξης και της πειθαρχίας, του προγράμματος. Κατά συνέπεια, αν εσύ π.χ. ως έλληνας, συναντήσεις ένα γερμανό και τον αρχίσεις στα αστειάκια, τις μαλακιούλες και τις χαζές ερωτήσεις, το πιθανότερο είναι πως ο γερμανός δεν θα σε ανατροφοδοτήσει και απλά θα αδιαφορήσει παντελώς για την ύπαρξή σου. Θα σε γράψει κανονικά, θα κάνει σαν να μην υπάρχεις. Επαναλαμβάνω, πρόκειται για τελείως υποκειμενική αίσθηση.

Συνώνυμα: κάνω την πάπια (κλάσικ)
κάνω τον κινέζο (κλάσικ) κάνω τον αλέκο (φρέσκο και κορυφαίο κττμγ)

#2
poniroskylo

Θενκ γιου. Κι εμένα μου φαίνεται ότι αυτό που λες για την έλλειψη ανατροφοδότησης είναι σωστό έτσι κι αλλιώς ως υπόβαθρο, όποια κι αν είναι ιστορικά η προέλευση της φράσης. Τώρα, αν ο Γερμανός ήταν άνιωθος διότι ήταν ψυχρός τύπος ή διότι , πολύ απλά, δεν καταλάβαινε τι του έλεγε ο δικός μας - στα ελληνικά; στα γερμανικά; στα εκατέρωθεν τσάτρα-πάτρα ή και ανύπαρκτα αγγλικά της εποχής; - αυτό δεν το ξέρω. Ίσως κάποιος γερμανοτραφής του σάιτ να μπορεί να βοηθήσει.

Ο αλέκος είναι, όντως, κορυφαίος.

#3
BuBis

Ίσως η προέλευση ή ένα μέρος της μπορεί να προέρχεται από το γεγονός ότι, όπως κάπως σοφά κάποιος είπε σε κάποιο άλλο λήμμα, οι Γερμανοί πέρδονται άνευ ηθικών φραγμών.

Κάτι το οποίο, ίσως παρερμηνεύτηκε είτε από τους Έλληνες μετανάστες είτε από τους ντόπιους εδώ όχι σαν ψυχρότητα όπως ο προαλαλήσας, αλλά όπως το περιγράφει ο ορισμός του λήμματος... Δηλαδή, εμ την αμολάνε, εμ κάνουν τον Γερμανό...

#4
HODJAS

Βλ. και «κάνω τον αμερικάνο» / «αμερικανάκια μας πέρασες;» / «το Τζώνη μου παριστάνεις;» κτλ

#5
BuBis

η άχρηστη πληροφορία της ημέρας: Σε ένα αδερφο-site, το Urban Dictionary, αναφέρονται τα εξής:

«Γερμανική Κλανιά: η πιό βρωμερή μυρωδιά σε όλο τον κόσμο. Μια τοξική οσμή που μπορεί να κάψει την μύτη σου και να σου πετάξει τα μάτια όξω.

Συνήθως παράγεται από υπέρβαρα άτομα. Αν είσαι σε ένα δωμάτιο με ένα υπέρβαρο άτομο και αμολήσει μια ομοβροντία »γερμανικής κλανιάς«, η μπόχα θα σε φτάσει και θα νιώσεις σαν να έχεις υποστεί επίθεση από χημικά όπλα των ναζίν και το μόνο που θα θέλεις να κάνει εκείνη την στιγμή είναι να αυτοπυροβοληθείς στο κεφάλι με ένα AK47.»

Μάλιστα...

#6
HODJAS

Θα φταίει το sauerkraut που περιδρομιάζουν, άλλωστε αυτοί χρησιμοποιούσαν κατά κόρον θαλάμους αερίων με Zyklon-B...

#7
johnblack

Οι πάντα μεθοδικοί γερμανοί, εκτός του ότι κατουράνε καθιστοί, κάνουν και κοπροσκόπηση, περισυλλέγουν δλδ τα κόπρανά τους σε ειδικό δέκτη, τα παρατηρούν και με τη βοήθεια λαβίδας τα «ερευνούν» εις βάθος. Αν δουν κάτι που αφίσταται του φυσιολογικού, σημαίνει συναγερμός και ενημερώνουν το γιατρό τους.

Δε θυμάμαι τώρα που το είχα διαβάσει, μπορεί να ήταν και εδώ στο σλανγκ (εν τοιαύτη περιπτώσει ζητώ συγγνώμη για την επανάληψη).

#8
jesus

οι ολλανδικές χέστρες είναι εκ των ων ουκ άνευ. απόλαυση.

#9
Vrastaman

Τρελές πρωκτικάντζες οι γερμαναράδες!

#10
Vrastaman

...The White House flew in a special portable toilet to Vienna for Bush's personal use during his visit. The Bush White House is so concerned about Bush's security, the veil of secrecy extends over the president's bodily excretions. The special port-a-john captured Bush's feces and urine and flew the waste material back to the United States in the event some enterprising foreign intelligence agency conducted a sewage pipe operation designed to trap and examine Bush's waste material... (από εδώ)