(για το περιοδικό του βισεξουάλα Πετροκωστόπουλου βλ. αλλού)

ουσ., πληθ. τα νίτρα

Μακρινός καγκουροξάδελφος του αρχαιοπρεπέστατου νίτρου (το νίτρον= πέτρα άλατος, εξ ου και νιτρογόνον = nitrogen = άζωτον)

Αποτελεί φωνητική απλοποίηση του Nitrous που αποτελεί συντόμευση της γνωστής αμερικάνικης πατεντιάς Nitrous Oxide Systems γνωστή και με τα αρχικά NOS.

[I]Σχετικές μαστοριλίστικες φωνητικές απλοποιήσεις (για εγκυκλοπαιδικούς λόγους και μόνο):
full thrust bearing = 360 μοίρες θρος
silent block = σινεμπλόκ
κ.α.[/I]

Τι είναι;
Μια σταθερή ένωση του αζώτου με το οξυγόνο (οξείδιο δηλ.) είναι το Ν2Ο, που έχει αναισθητικές ιδιότητες και είναι γνωστό και ως αέριο γέλιου. Το καλό με αυτόν τον κύριο είναι ότι παραμένει πολύ κουλ και σταθερός υπό Κ.Σ. (συνθήκες δωματίου που λέμε), και έχει πολύ χαμηλό σημείο βρασμού, οπότε με άλλα λόγιαάμα τον συμπιέσεις σε μια (νίτρο)μπουκάλα, όταν τον αμολήσεις θα γίνει καπνός.

Ποιος το σκέφτηκε;
Κάποιο από τα άπειρα χαμένα και αδικήμενα από την ιστορία μυαλά του Β' παγκοσμίου πολέμου (αυτά που μετά τροφοδότησαν τα διαστημικά προγράμματα των δύο υπερδυνάμεων του ψυχρού πολέμου) σκέφτηκε να τσοντάρει ένα νίτρο σε κάποιο από τα μοτόρια εσωτερικής καύσεως που κινούσαν τα μυθικά τέρατα της λουφτβάφε ,ούτως ώστε να πηγαίνει τον κώλο του (την ίδια ώρα που άλλοι παίδες εξέλισσαν το αεριοπροωθούμενο Μεσερσμιτ 262 για να μπορεί σήμερα η κυρα-σκάφη να πηγαίνει Λονδίνο για ψώνια στο Χάροντς).

Πώς δουλεύει;
Για να δουλέψει ένας συνήθης κινητήρας εσωτερικής καύσεως χρειάζεται να συντελεστεί το προπατορικό αμάρτημα της συνουσίας του οξυγόνου και του άνθρακος C+O2=CO2. Η διαδικασία αυτή χαρακτηρίζεται (εκτός από θεόπνευστη) εξώθερμος, δηλαδή εκλύει ενέργεια. Για τους νεότερους υπενθυμίζω όμως ότι στο «εμείς και ο κόσμος» μάθαμε ότι ο ατμοσφαιρικός αήρ είναι φτωχός σε οξυγόνο (21% μόνο, και το υπόλοιπο άζωτο). Όταν λοιπόν μπουκώσουμε τον εισερχόμενο αέρα στο προαναφεθέν μοτόρι με Ν2Ο που δεν είναι εν τέλει και τόσο σταθερό σαν ένωση σε συνθήκες θαλάμου καύσης, γίνεται της επί χρήμασι: Ν2Ο->Ν+Ο2. Και η διάσπαση αυτή είναι εξώθερμη, δηλαδή προσθέτει ενέργεια στην προαναφερθείσα εκλυόμενη. Το ελεύθερο κι ωραίο πλέον Ο2 ταυτόχρονα εμπλουτίζει το μίγμα ατμοσφαρικού αέρα, ανεβάζοντας τον αριθμό μορίων C και Ο και συνεπώς των αριθμό των συνουσιών στον ίδιο χώρο (... κι άλλη ενέργεια). Τέλος, σε όλα αυτά προσθέτουμε και την ιδιότητα των ενώσεων του αζώτου να ψύχουν κατά την αποσυμπίεση (αμμωνία ΝΗ3 στα πρώτα ψυγεία, πριν σκάσουν μύτη τα φρέοντα), που έχει ως αποτέλεσμα να την ψύξη και συνεπώς πύκνωση όλου του μίγματος (υπερτροφοδότηση). Όλη αυτή την ενέργεια αν την πολλαπλασιάσεις με το μέγεθος του χρόνου μας δίνει την «ισχύς» (κατά το «στην Ιερά Οδός»), δηλαδή αλόγατα.

Υποσημειώνω ότι το άζωτο παραμένει κατά τα λοιπά αδρανές όπως και όταν μπαινοβγαίνει στα πλεμόνια μας.

Η αμερικάνικη πατεντία:
Επειδή ως γνωστόν η αμερικάνικη υποκουλτούρα έχει πολύ αμέρικαν μασκλ, muscle-cars, ευθεία και όχι στροφές (το τιμόνι είναι μόνο για παρκάρισμα), ωμή δύναμη, και γενικώς πίπες του τύπου ποιος την έχει μεγαλύτερη, η τοποθέτηση ενός τέτοιου συστήματος στους προϊστορικούς κινητήρες των εσχάτως πτωχευσάντων εταιρειών ήταν επιτακτικότατη.

Πώς το κάνει ο κάγκουρας;
Ο κάγκουρας επειδή δεν του αρέσει να το σκέφτεται και πολύ, πετάει την μπουκάλα στο δεξί κάθισμα, καρφώνει το μπεκάκι όπως να 'ναι πάνω στην εισαγωγή και καθάρισε. Ο ΜπαρμπαΣτάθης racing α.ου.α. του ξεκαθάρισε πως 70 αλογάκια πλας θα τα πάρει ο σουίφταρος. Το θέμα είναι πως μόλις ο χυτοσίδηρος στην πολλαπλή εισαγωγής ή στο καπάκι παγώσει απότομα από το ψύχος θα κοπεί στη μέση, ενώ το μείγμα από την περίσσεια αέρα που δεν μπορεί να καλύψει η προβλεπόμενη παροχή βενζίνης, θα γίνει τόσο στεγνό που, απλά πολύ σύντομα, παίρνεις και τα πιστόνια στο χέρι. Πώς σου φάνηκε;

- Πώς πήγε η κόντρα με το ούνο χτες, την τσίμπησες την 50άρα;
- Στην αρχή μαζί, γύρω στα 180 μου είχε ανοίξει 1,5 καρότσα περίπου, αλλά μετά ανοίξανε τα νίτρα, λέμε, και έφαγε 2 κολώνες!!!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Abas

γλωσσολογική υποσημειωση: οξύ+βάση=άλας, διαδικασία ονομαζεται εξουδετέρωση. Λατινικά «ουδέτερ-» = «neutr-», συγγενές με το«nitrum»=«πέτρα άλατος»

#2
Επισκέπτης

των εσχάτως πτωχευσάντων εταιρειών ήταν επιτακτικότατη

Σλαγκαρχιδιά: Πτωχευσασῶν (θηλικὴ μτχ ἀορίστου).
Ὁ πτωχεύσας, οἱ πτωχεύσαντες, τῶν πτωχευσάντων.
Ἡ πτωχεύσασα, αἱ πτωχεύσασαι, τῶν πτωχευσασῶν.

Χωρὶς πλάκα τώρα: Δὲν θὰ τὸ ἔλεγα, ἀλλὰ τὸ λάθος αὐτὸ τείνει νὰ πάρῃ ἐπιδημικὴ μορφή, κυρίως ἀπὸ δημοσιογραφικὲς πέννες. Πὲς-πές, θὰ καταστῇ ἰδιωματισμός, διότι δὲν θὰ μπορῇ νὰ ἐνταχθῇ σὲ καμμία γραμματική. Σὲ ἀμφιβολία, νὰ θυμᾶστε τὴν (σωστὴ) ἔκφρασι κλισέ: Ἰσοζύγιο τρεχουσῶν συναλλαγῶν.

#3
Abas

thanks φιλε μου....δυστυχως ήμουν των θετικών απο μικρός....και αν συνυπολογίσεις οτι εδώ που ζω μιλάνε ιταλικά, θα μου δικαιολογησεις τη σκωρία στον εγκεφαλο

#4
pvnrt

Άλλο Κ.Σ., άλλο συνθήκες δωματίου. Στις κανονικές συνθήκες η θερμοκρασία είναι 0 βαθμοί Κελσίου και 1 ατμόσφαιρα πίεση, ενώ στις συνθήκες δωματίου είναι 20 βαθμοί Κελσίου και 1 ατμόσφαιρα πίεση.

#5
ο αυτοκτονημενος

αμπας
αριστα ειπομενα και μαγειρεμενα τα διαφορα υλικα σου και γραφομενα σου οεο
ηξερα οτι με το nos το χρησημοποιουσαν για να μπορουν να απογειονοντε τα Β52 που υταν υπερβαρα λογο φορτου βομβον
οι γερμανοι χρησημοποιουσαν στα βομβαρδηστηκα τους απορηπτομενους και μιας χρησεως πηραυλους
για τον ιδιο λογο

#6
iron

τέλεια. Έπαθα μόρφωση επιτέλους μετά από 20 χρονάκια... και έτσι κατάλαβα ότι μου λέγαν αλήθεια εκείνοι οι ζγκάγκουρες. (Καλά το παράδειγμα έχει πολύ γέλιο, είναι σα να βλέπω φάτσες!) Και δε μου λες, παίζει ακόμα αυτή η μανία;

#7
Khan

!!!!!

#8
Fotis Nitsiopoulos

Πλουτισάσαμαι τις γνώσεις μας κι ας πτωχευσάσανην οι εταιρείες