Το ορφανό χωρίζεται σε δυο κατηγορίες:

  1. Το ορφανό σουβλάκι που δεν περιέχει κρέας ή υποκατάστατα κρέατος, όπως είναι το κοτόπουλο (σε σουβλάκι/καλαμάκι ή γύρο). Το ορφανό σουβλάκι περιλαμβάνει τα υπόλοιπα αναγκαία σαλατικά (ντομάτα, κρεμμύδι και για τους πιο απαιτητικούς μαρούλι, ψιλοκομμένο καρότο και άνηθο) καθώς και το απαραίτητο τζατζίκι (και αλλού κέτσαπ/μουστάρδα, κάποιους τύπους αδιευκρίνιστης από πλευράς υλικών σως και κάτι μυστήριες κόκκινες σάλτσες) αλλά και τις πλέον απαραίτητες τηγανιτές πατάτες. Υπάρχει και η άποψη πως το ορφανό σουβλάκι απλά δεν περιλαμβάνει κάποια ή όλα από τα επιμέρους συστατικά (π.χ. κρεμμύδι ή τζατζίκι), αλλά περιλαμβάνει το κρέας ή τα άλλα υποκατάστατα του. Η μεγάλη απόκλιση μεταξύ των εννοιών δηλώνει απλά την αντίστοιχη ερμηνεία του ορφανού βάσει των γαστρονομικών προτιμήσεων του εκάστοτε καταναλωτή. Επίσης, η νέα τάση προτείνει την αντικατάσταση του κρέατος με θαλασσινά (π.χ. καλαμαράκια ή χταποδάκι) και λαχανικά σε μπιφτεκοειδή μορφή. Οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη αποφανθεί αν αυτά τα σουβλάκια εντάσσονται στην κατηγορία των ορφανών.

  2. Ως ορφανά αποκαλούνται τα φαγητά που δεν περιλαμβάνουν κρέας σε οποιαδήποτε μορφή του (π.χ. κιμάς). Τρανό παράδειγμα τα ορφανά γεμιστά.

Εναλλακτικές εκφράσεις του ορφανού: Οικολογικό (ναι, κάτι μας είπε τώρα...), του αγρότη, νηστίσιμο (ανάλογα με την εποχή και την εορταστική περίοδο).

  1. - Eγώ παραδέχομαι οτι στη Θεσσαλονίκη ξέρουν απο μπουγάτσες, τυρόπιτες, σάντουιτς και τέτοια. άντε και τα τρίγωνα, ό,τι σουβλάκι έχω φάει απο κεί δεν έχει καμία σχέση με εδώ. άσε που είχα ζητήσει μια φορά ένα ορφανό και με κοροιδεύανε...πατατόπιτες τά λένε εκεί, έλεος! (Πάρε εδώ)

  2. - Λυπάμαι τα φοιτητόπαιδα που τη βγάζουν με κανά σουβλάκι. Τους εκμεταλλεύονται κυρίως αυτούς στο έπακρον. Ζορίζονται ακόμα και σε ρεφενέ. Αυτόν τον οικονομικό πολιτισμό προσφέρουμε. Το Ρέθυμνο διαγκωνίζεται με τη Ρόδο στην ακρίβεια. Μια Κίνα μας σώζει. Μόνη λύση να παραγγέλνουμε σουβλάκι...ορφανό!!! (Εκεί)

  3. - Έτσι ακριβώς τα φτιάχνω και εγώ 'ορφανά' (χωρις κιμά δλδ) δοκιμάστε και σε μία γωνίτσα του ταψιού να βάλατε και μία χουφτούλα μπάμιες γίνονται εξαιρετικές!!! (Εδώ)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Mr. Cadmus

Αναγκαία προσθήκη, έστω και ετεροχρονισμένη: Το ορφανό σουβλάκι αποκαλείται και εκτός από τους υπόλοιπους ονοματισμούς που ανέφερα, και ως παιδικό. Αυτά.

#2
HODJAS

Έπρεπε! (5Χ2)

#3
TOTINA

Καλέεε, ξεχάσατε την ορφανή μακαρονάδα!!!!
Δεν βαριέσαι, μακαρονάδα νά'ναι και ας είναι και ορφανή!

#4
AN21

Το σουβλάκι αυτό λέγεται και «οικολογικό». Προτείνω να καταστραφεί κάθε κατάστημα που πουλάει αυτό το πράμα. Άκου εκεί χωρίς κρέας...Σαν να πίνεις πορτοκαλάδα χωρίς πορτοκάλι...

#6
Galadriel

Ορφανή και η πατροπαράδοτη χοιρινή μπριζόλα χωρίς το τεράστιο κόκκαλο.

#7
Pirate Jenny

Εγώ πάλι ήξερα ότι το παιδικό σουβλάκι είναι αυτό που έχει κανονικά κρεατάκι μέσα, αλλά όχι κρεμμύδι και τζατζίκι. Μόνο κρεάς, ντομάτα και πατάτα δηλαδή.

#8
Galadriel

+1 τζένυ

#9
Mr. Cadmus

Μα γι'αυτό λέω πως τελικά έχει να κάνει με τις προτιμήσεις του καθενός... άλλοι το λεν έτσι, άλλοι γιουβέτσι. Είμαι ανοιχτός όμως και σε άλλες ερμηνείες. Και για να ξεφύγουμε και λίγο απ'τα σουβλάκια (γιατί βασικά εκούσια επικεντρώθηκα σε αυτό με το ορφανό), πως ξέρετε εσείς τα ορφανά φαγητά;

#10
aias.ath

Ἡ ἀνδριώτικη ὀμελέττα ὀνομάζεται φουρτάλ(λ)ια, ἡ. Παραδοσιακῶς τηγανίζεται σὲ γλύνα (=χοίρειον λῖπος) καὶ περιέχει τεμαχισμένο (ἀρωματικὸ) ἀνδριώτικο λουκάνικο. Σὲ περίπτωσι ποὺ δὲν περιέχῃ λουκάνικο, χαρακτηρίζεται ὡς ὀρφανή, ἐὰν δὲ δὲν εἶναι τηγανισμένη σὲ γλύνα, χαρακτηρίζεται ὡς σπανή.

#11
φαύλουςκύκλους

αντί για τη λέξη «ορφανό» στα φαγητά χωρίς κρέας, οι τούρκοι χρησιμοποιούν τη λέξη «στείρος» (kısır), το οποίο αντικατοπτρίζει την πεποίθηση ότι τρώγοντας φαγητά χωρίς κρέας, λόγω της αδυναμίας, δύσκολα θα πιάσεις παιδί. kısır είναι επίσης και ένα συγκεκριμένο πιάτο, «ορφανό» φυσικά (εδώ λίγα λόγια στα εγγλέζικα, κι εδώ η συνταγή στα τούρκικα.. για τις μέρες λιτότητας.. καληόρεξη).