Ο σερβιτόρος / η σερβιτόρα, με αφαίρεση της κατάληξης, για περισσότερη coolοσύνη και για λογοπαίχνιδο με τα γνωστά εθνικά ονόματα.

- Μπάμπη, βλέπεις πουθενά τη σέρβα να πλερώσουμε;
- Να 'τη ρε! ΚΟΠΕΛΙΑΑΑΑ! ΚΟΠΕΛΙΑΑΑΑΑΑ! ΣΣΣΣ... ΣΣΣΣΟΥ ΠΩΩΩ!

Mila Jovovic: Και Σέρβα και (φουτουριστική) σέρβα. (από Khan, 04/05/10)(από Jonas, 05/05/10)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Khan

Πέρα από την σλανγκιά, έχει χρησιμοποιηθεί και ως στοιχείο αντισερβικής προπαγάνδας ο υποτιθέμενος συσχετισμός μεταξύ του λατινικού servus-i (υπηρέτης) και των Σέρβων. Πλην δεν στέκει, ενώ το Σέρβος είναι αβεβαίου ετύμου και πιθανόν από καυκασιανή λέξη Srb που σημαίνει άνθρωπος.

Επίσης, ο Σλάβος δεν προέρχεται ετυμολογικά από τον σκλάβο, αλλά είναι αβεβαίου ετύμου, ίσως από τo slovo = λόγος (= αυτοί που μιλούν κατανοητή γλώσσα πρβλ. βάρβαρος) ή slava= δόξα. ωστόσο, αντιστρόφως η λέξη σκλάβος προέρχεται από το Σλάβος.

#2
Αλάριχος Τεκέλογλου

Έτσι έχω διαβάσει κι εγώ, με τη διαφορά ότι το Srb δεν είναι καυκασιανή λέξη (κι ας το λένε κάποιοι), αλλά ιρανική (σκυθική), όπως και το Hrvat (Κροάτης). Το Srb προέρχεται από λέξη που δήλωνε το «δρεπάνι», και το Hrvat με λέξη που δήλωνε τον «ήλιο» (πβ. τις σκυθικές φυλές «Σέρβοι» και «Χοροάται»). Αυτό, ασφαλώς, δεν σημαίνει ότι οι Σερβοκροάτες είναι ιρανικής καταγωγής, απλώς ότι δανείστηκαν τις ονομασίες τους από ιρανικά φύλα με τα οποία κάποτε συναντήθηκαν.

Όσο για το «Σλάβοι», είναι σίγουρα από το slovo, καθότι το αρχικό τους όνομα ήταν Slovene (= έλλογοι, ακόμα λέγονται έτσι οι Σλοβένοι και οι Σλοβάκοι). Αντώνυμο: niemcy (= Γερμανοί), από το niemu = μουγκός.

#3
Khan

Σωραίος!

#4
johnblack

Πέρα από την αντισερβική προπαγάνδα, υπάρχει και η σερβική. Οι Σέρβοι, ήδη από την αρχή του αιώνα και κυρίως μετά το 1918, ειδικεύτηκαν στην κατασκευή εικόνων του «Άλλου». Αναφέρομαι φυσικά στην αντι-αλβανική και αντι-μουσουλμανική προπαγάνδα. Οι σερβικές «Νέες Χώρες» μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους (Κόσοβο, Μετοχίγια, Σαντζάκι, Μακεδονία) ήταν τίγκα στους αλβανούς κι αυτό τους χάλαγε τη σούπα για τη Μεγάλη Σερβία που ονειρεύονταν. Η προπαγάνδα αφηνίασε, προσπαθώντας να στερήσει τον αλβανό από την ιδιότητα του ανθρώπου. Οι αλβανοί παρουσιάστηκαν ως τέρατα (απανθρωποποίηση - dehumanization). Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μελετηθεί κατά πόσον αυτές οι σερβικές εικόνες της εποχής του γιουγκοσλαβικού πειράματος, συνέβαλαν στα έως σήμερα επιζώντα στερεότυπα του «βάρβαρου» αλβανού.

#5
Khan

Όπως τα ίδια κάναμε κι εμείς μετά τους Βαλκανικούς, νο;

#6
HODJAS

Ποιοί είστε εσείς; :-Ρ

#7
Khan

Οι Μογγόλοι της Χρυσής Ορδής. Είχαμε βρίσει έναν Αλβανό το 1912, σε καλό μας

#8
HODJAS

Οτι «δε θα γίνεις Μόγγολος ποτέ» και τέτοια;

#9
Khan

Εετς. «Όσο και να κλάνεις, δεν θα βγάλεις χρυσή πορδή» κ.τ.ό.
γείωση- χάωση

#10
Αλάριχος Τεκέλογλου

Ποια είν' αυτή στο μήδι, ρε; Η Μίλα η Γιόβοβιτς;

#11
Khan

Ναι, γιατρέ μου, το γράφω, λίγο μοντιφαρισμένη για τις ανάγκες ενός γυρίσματος που την ήθελε ρομπο-σέρβα. Μίλα μου για Μίλα!

#12
Khan

#13
Αλάριχος Τεκέλογλου

Αν την ξέρω, λέει; τη θυμάμαι από το 5th Element. Τρελός μούναρος!!!!!!