Ο ηλίθιος, ο χαζός. Άνθρωπος με πολύ χαμηλό IQ που δεν είναι ικανός για το οτιδήποτε.

Τις περισσότερες φορές το χρησιμοποιούμε είτε για να μειώσουμε κάποιον υπερβολικά, είτε για να κακοχαρακτηρίσουμε κάποιον λόγω κάποιας ηλίθιας πράξης του.

  1. - Θα βγω με την Ιωάννα σήμερα, μου είπε ότι θα με βοηθήσει με την εργασία μου.
    - Πας καλά ρε; Αυτή είναι τέρμα ανεγκέφαλη!

  2. - Έχω τρελά νεύρα!
    - Τι έγινε;
    - Έφαγα πόρτα πάλι! Σήμερα μου 'παν ότι δεν ήμουν ντυμένος κατάλληλα και τσεσπού! Αυτοί οι πορτιέρηδες είναι κυριολεκτικά ανεγκέφαλοι!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Khan

δεν είναι σλανγκ, είναι η δόκιμη σημασία

#2
Spoil

Έχεις γνωρίσει πολλούς ανεγκέφαλους δηλαδή Khan;
Γιατί δεν θυμάμαι να επιβιώνεις χωρίς εγκέφαλο !

#3
jesus

ούτε εκατόγχειρα έχω δει, αλλά αυτό δεν καθιστά την λέξη αργκό. αυτό όμως, κάτι δείχνει.

#4
allivegp

Η ανεγκεφαλία, είναι διαταραχή της διάπλασης του εγκεφάλου και συνοδεύεται συνήθως από ανάλογες διαταραχές διάπλασης του κρανίου όπως απουσία των οστών του θόλου του κρανίου (βρεγματικά οστά) και φυσικά αποτελεί κατάσταση μη συμβατή με τη ζωή ==> ενδομήτριος θάνατος ή θνησιγενές έμβρυο.

Ωσεκτουτού, όταν αποκαλούμε κάποιους (π.χ. χούλιγκαν) ανεγκέφαλους, το λήμμα δοκεί μοι σλανγκ εστί και απορώ πώς έλειπε.

#5
iron

αυτή τη φορά ήμπα σε σκέψεις. Νομίζω ότι στέκει ως σλανγκ, έστω ως ήπια σλανγκ, με τη λογική που στέκουν τα καμένος, βρώμα, στόκος και τέτοια λήμματα που είναι κανονικές λέξεις λεξικού, αλλά έχουν μπει στο υβρεολόγιό μας ή τεσπα στην αργκό.

#6
iron

ή όπως το σπαστικός, επίσης.

Θυμάμαι πως, όταν χρησιμοποίησα πρώτη φορά αυτή η λέξη, στο δημοτικό, το άκουσε η μαμά μου και απόρησε, μου είπε το ίδιο πράμα, ότι δεν είναι βρισιά, είναι κανονική λέξη γιατί είναι όρος της ιατρικής και μπλαμπλα, και της έλεγα «αμάν ρε μαμά, είσαι άσχετη! έτσι το λέμε τώρα για κάποιον που μας σπάει τα νεύρα και που είναι κολλημένος και βλάκας και που που που» και έτσι έμαθε η μαμά μου μια καινούργια λέξη.

#7
allivegp

Από σημερινό ρεπορτάζ για τα τεκτενόμενα στο Σύνταγμα: «Ανεγκέφαλοι έκαψαν ένα κατάστημα και μια τράπεζα»

Παρεμπίπταμπλυ, ένα από τα συνθήματα που ακούγεται είναι: «Να καεί/ να καεί/ το μπουρδέλο η Βουλή»

Φυσικά, περιττό να πω ότι αυτές οι σκηνές απείρου κάλλους μεταδίδονται live από τα BBC, CNN, Euronews, Jazeera, CCTV, RT, κ.ο.κ., καθιστώντας την Ελ ιδανικό προορισμό για διακοπές...

#8
allivegp

Να φέρουμε για Κυβερνήτη -ως νέο Καποδίστρια- τον Σαρκοζύ (αλλά αυτή τη φορά να μη τον «φάμε» μπαμπέσικα).

#9
Khan

άμα μείνει άνεργος στην Γαλλία, που θα μείνει... Αλλά να έρθει όχι μόνο η Κάρλα, αλλά και η Σεσιλιά...

#10
johnblack

έτσι γιατρέ μου

#11
johnblack

α και ως προς το λήμμα αν είναι ή δεν είναι σλακ συμφωνώ με βασιλιά και τζίζα

#12
Khan

Ναι, και δεν με πείθει ότι είναι σλανγκική τροπή ειδικά του ιατρικού όρου ανεγκέφαλος. Νομίζω ότι είναι κάτι σαν τα άμυαλος, άκαρδος. Λ.χ. ο άκαρδος δεν είναι μεταφορά από κάποια ιατρική περίπτωση εμβρύου/ ανθρώπου χωρίς καρδιά, είναι αυτός που δεν έχει αισθήματα. Πάντως, αφού είναι επίκαιρο, λόγω των χθεσινών γεγονότων, έχει κάποιο νόημα μέσα στην συγκυρία.