Φράση της νύχτας όπου χρησιμοποιείται για ανθρώπους οι οποίοι είναι «βρώμικοι» αλλά στην συνέχεια βάζουν μυαλό και γίνονται ξανά ενάρετοι.

Από το γνωστό παλιό καθαριστικό.

Χμμ, δεν βλέπω ντρόγκια... έγινες λουλάκι βλέπω!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Vrastaman

Παραγγελιά να ανέβει το βρώμικος!

#2
Galadriel

Το λουλάκι δεν είναι καθαριστικό - είναι χρωστική μπλε χρώματος (indigo). Ενδεχομένως η έννοια αναφέρεται στο ότι σε ελάχιστες ποσότητες έδινε στα λευκά μια... πιο λευκή ανταύγεια, αν πχ είχαν κιτρινίσει με τον ήλιο ή είχαν γαριάσει και έμοιαζαν γκρίζα, μπαμ το λουλάκι τα κανε όλα ομοιόμορφα «λευκά».

#3
το Λιοντάρι

Καταφθάνω ίνα συντρέξω την αγαπητή μας mes, κρατάω και δυο παλέτες ζωγραφικής.
Το λουλάκι ασφαλώς και δεν είναι καθαριστικό για ρούχα και πολύ ορθώς όρισε το θέμα η mes. Το χρησιμοποιούσαν οι νοικοκυρές στις πανάρχαιες δεκαετίες τών '50-'60 για να σκεπάζουν την κιτρινίλα που φέρνει ο χρόνος στα λευκά υφάσματα. (δεν είχαν εισέτι ανακαλυφθεί τα σύγχρονα χημικά λευκαντικά). Είναι βαφική φυτική ουσία που βγαίνει από το φυτό «ινδικοφόρος η βαφική» (επιστημονική ονομασία περικαλώ). Οι μακαντάσηδες που πήγαν παρέα με τον Μ. Αλέξανδρο στις Ινδίες κυαλάριζαν τα θηλυκά που έπλεναν τα ρούχα στα ποτάμια κι έβλεπαν ότι έβαζαν κάτι που έκανε το γαριασμενο ρούχο να φαίνεται γαλαζωπό σαν τον καθάριο ουρανό. Ωραία εφεύρεση σκέφτηκαν και να την πάμε στις ανεπρόκοπες δικές μας που μάς έχουν να γυρνάμε με χλαμύδες κιτρινιασμένες σαν να έχουμε καπνίσει όλο τον Παπαστράτο. Από τούς μεγαλειώδεις εκείνους Ελληναράδες το πήρανε αργότερα και οι Ρωμαίοι. Μόνο που αυτοί οι άχρηστοι Λατίνοι δε μπορούσαν να πούνε το οδοντικό σύμφωνο «δέλτα» (δεν είχαν δόντια; δεν ξέρω) έτσι το ινδικό (από τις Ινδίες) το είπανε «indicum» (οι Ιταλιάνοι μετά το έκαναν indico που πιο μετά έγινε indigo στο πιο ιντερνατσιονάλε του). Η λέξη λουλάκι πρέπει να προέρχεται από το γαλλικό lila (Αγγλ. lilac) που αναφέρεται στα γνωστά λουλούδια μενεξές και βιολέτα τα οποία έχουν αυτό το χαρακτηριστικό μωβ χρώμα σε ανοιχτή απόχρωση, όχι σκούρα. (σαν την εσάρπα μου ας πούμε). Αραιώνοντας το λουλάκι φαίνεται πιο πολύ η γαλαζωπή απόχρωση. (έχω εργαστεί ως πλύστρα με σκάφη και στο χέρι και τα ξέρω αυτά)
Οι φυσικοί πάντως ψιλο-αρπάζονται για το αν το λουλακί (indigo) είναι ξεχωριστό χρώμα τής ίριδας κι οι περισσότεροι το τοποθετούν απλώς ανάμεσα στα μήκη κύμματος 420nm με 450nm τού ορατού ηλεκτρομαγνητικού φάσματος (θα έσκαγα αν δεν έβαζα και κάτι από τη Φυσική). Ο Χαρδαβέλας κι άλλοι πολλοί τέτοιοι μυστήριοι τών μυστηρίων ονόμασαν «γενιά indigo» τα παιδιά τού 1983 και τα θεωρούν ιδιαίτερα, ξεχωριστά, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό... Αυτά ακούει και η κόρη μου η Σοφάρα που είναι τού '83 και... ιριδίζει :-)

#4
dryhammer

Το λουλάκι, έχει την ιδιότητα να απορροφάει την υπεριώδη ακτινοβολία και να διασπάται σέ άχρωμο, πράγμα πού συμβαίνει και με άλλες μπλέ χρωστικές. Έτσι τα άσπρα ρούχα απλωμένα στον ήλιο δεν κιτρίνιζαν από την UV γιατί την απορροφούσε το λουλάκι. Κάπως έτσι δουλεύουν και τα αντηλιακά. Το τζήν ύφασμα λεγόταν indigo denim και από κει και οι Χαρδαβελιές. (Ο οποίος συνήθως ντυνόταν με συνδυασμό σακάκι επώνυμο - τζήν παντελόνι)