Έκφραση με την οποία ο ομιλών δηλώνει το φόβο του ότι θα υποστεί βαριές συνέπειες για το ότι ξεπέρασε κάποιο όριο ή ήρθε σε σύγκρουση με άτομα και καταστάσεις που δεν έπρεπε, συνήθως από άγνοια ή καλώς εννοούμενο εγωισμό. Με την κλίση της προσωπικής αντωνυμίας - αντικειμένου του ρήματος δηλώνεται απειλή ή προειδοποίηση (θα σε/σας βρούνε σε κάνα χαντάκι κ.λπ.).

Η φράση προέρχεται φυσικά από πραγματικές περιπτώσεις όπου βρέθηκαν πτώματα σε χαντάκια, όπου οι δολοφόνοι τα είχαν ρίξει για να τα εξαφανίσουν. Πρόκειται για κατά κανόνα εκ προμελέτης δολοφονίες, κυρίως μαφιόζικες ή παρακρατικές πιο παλιά (;), με την ενέδρα μερικές φορές να γινόταν επί τούτου κοντά σε χαντάκια, ρέματα, βάραθρα κλπ...

Στα ελληνικά κι άλλες φράσεις δηλώνουν το βίαιο θάνατο μέσω της μοίρας του πτώματος, π.χ.: θ' αγοράσεις οικόπεδο, δε θα βρει ο παπάς να θάψει, θα σε μαζεύουν με το κουταλάκι, θα σε πάνε τέσσερεις, γράψε κάσα κλπ.

Η φράση όμως που κυρίως παραπέμπει σε δολοφονία είναι το «θα σε βρούνε σε κάνα χαντάκι». Και κυρίως αντλεί τη δύναμή της από το ότι αναφέρεται αφενός σε πραγματικές πρακτικές των μαφιόζων, αφεδύο στο ανατριχιαστικό της αναμονής ενός θανάτου που θα έρθει, αλλά σε ανύποπτο χρόνο και κρυφώ τω τρόπω, με το πτώμα να ανακαλύπτεται σε αποσύνθεση και τους δράστες ατιμώρητους.

Πέρα από χαντάκι, απαντούν πιο σπάνια και τα:

- θα σε βρούνε σε κάνα ρέμα
- σε καμιά χωματερή
- θα σε βρούνε σε κάνα γιαπί
- θα σε βρούνε σε καμιά πυλωτή (πιο ούρμπαν και ρεαλιστικό). - θα σε βρούνε σε κάνα λιόφυτο (στην Κρήτη, μπορεί να αναφέρεται και στο θάνατο καυλόγκαζου)

Η διαδεδομένη χρήση είναι βεβαίως η μη κυριολεκτική, ή η «ημι-κυριολεκτική», η καθ' υπερβολήν τέλος πάντων, που αναφέρεται στον κοινωνικό-συμβολικό θάνατο της αναγκαστικής εξόδου από έναν επαγγελματικό ή κοινωνικό στίβο. Είναι με άλλα λόγια μια πιο ισχυρή φράση στο ίδιο φάσμα σημασίας με το θα φύγεις νύχτα.

Χρησιμοποιείται πάντως η φράση πολύ συχνά και για οδικά ατυχήματα λόγω των πολλών χαντακιών δίπλα στους ελληνικούς δρόμους.

  1. τι περιμενετε εσεισ οι δημοσιογραφοι και δε λετε την αληθεια.το οτι ολοι αυτοι που εκλεψαν περιμενουν τιν παραγραφη μετα την παροδο 10 χρονων.ΝΤΡΟΠΗ.το μονο δικιο που σας ριχνω ειναι οτι εχετε οικογενειες και φοβαστε μη βρεθητε σε κανα χαντακι.οπως καποτε στον αθλητικο τομεα οταν ο συριγος ειπε την αληθεια για την λεγομενη παραγκα. (από εδώ)

  2. ...επειδή εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε, και επειδή ήταν η καλυτερη ευκαιρία για μεγαλύτερη προβολή...μίλησα στην ΝΕΤ. Τώρα η όποια επομενη κίνησή μας θα τύχει σαφώς μεγαλύτερης προβολής αλλά και αποδοχής. ΥΓ: Συνάδελφος αναρωτήθηκε...«πότε θα τη βρουν σε κανά χαντάκι;»...Να αρχίσω να το σκέφτομαι;;;;; (από εδώ).

  3. Ματθίλδη σταμάτα να χορεύεις τόσο καλά, αν δεν θες να σε βρούνε σε κανά χαντάκι! Όχι δεν θα βάλω εγώ κάποιον να καθαρίσει. Αλλά εκείνη τη ζηλόφθονη Μπουμπούκα δεν την εμπιστεύομαι! (από post για το show Dancing with the Stars).΄

  4. Σκόπια φοβερές γκόμενες άλλο πράγμα αλλά αν σε δουν τα Σκοπιανά μαζί τους σε κανά χαντάκι θα βρεθείς. (από εδώ).

  5. σφαξίματα κατ' εξακολούθηση είναι μάλλον επικίνδυνη μπίζνα. Δεν παίζεις έτσι με την αρρώστια του καθενός. Παίζει καμιά μέρα να σε βρουν πεταμένο σε κανά χαντάκι ή καμιά χωματερή. (από εδώ κοντά).

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
allivegp

Τέλειο! Σχετικό και το Χότζειο «Θα σε/με κάνω/κάνουν σουμπούτεο».

#2
Vrastaman

Στος! Επίσης παίζει το ξενόφερτο «θα βρεθείς με τσιμεντένια παπούτσια στο πάτο της θάλασσας».

#3
johnblack

Αχαχα το είχα πει σε μια γκόμενα που με παράτησε, και καλά οτι αν συνεχίσεις τις πουτανιές θα βρεθεί κανας πιο ψυχάκιας απο μένα και θα παρει εκδίκηση για όλους τους προηγούμενους πακέτο

#4
Νακοβία

κλασική έκφραση κάποιου που φοβάται...χαχαχα