Η κωλώστρα είναι ο δειλός , η κότα, ο κιοτής, αυτός που υπερηφανεύεται για να κάνει το κομμάτι του αλλά όταν έρθει η ώρα να αποδείξει τα λεγόμενά του και τις υποτιθέμενες ταρζανιές του, κωλώνει, κλάνει μέντες και γίνεται ρεντίκολο μπροστά σε όλους.

Περί της ορθογραφίας του λήμματος, αν και συναντάται και ως «κολόστρα», το σωστό είναι με ωμέγα εκ του κώλος, πισινός δηλαδή. Όταν γυρίζουμε τον πισινό μας στην πρόκληση, όταν δηλαδή την αποφεύγουμε και υποχωρούμε προκειμένου να μην εκτεθούμε στον παραμικρό κίνδυνο.

Οι κλασσικές κωλώστρες είναι πάντα πολυλογάδες, ψευτοπαλληκαράδες και νταήδες του γλυκού νερού.

Φιλοσοφική σχολή 2ο ετος εγω και τοτε μου αρεσε καποιος... Μεγαλη κωλόστρα εγω τοτε δεν εκανα κανενα βημα... Με λιγα λογια ο τυπος αγνοουσε την υπαρξη μου... Αποφασιζω λοιπον να του γνωστοποιησω οτι υπαρχω...
Το πρωι της αποφραδας εκεινης μερας στεκομαι μπροστα στην ντουλαπα μου και αποφασιζω να γινω μια Θεα... Επιλεγω ενα μαυρο κοντο φορεματακι (ηταν στη μοδα τοτε εκεινα τα μικροσκοπικα που στενευαν μεχρι τη μεση και ανοιγαν στο τελειωμα αερινα και προκλητικα κοντα...) Εχοντας απιστευτα σεξι διαθεση κανω τη μεγαλη πατατα να φορεσω απο κατω στριγκακι... Βαζω και το εντυπωσιακο πεδιλακι μου, χτενιζω τις παιχνιδιαρικες καταξανθες ανταυγιες μου, καμαρωνω στο καθρεφτη τα 48 (τοτε...) κιλακια μου, με φτυνω περιπαθως να μην με ματιαξω, αρωματιζομαι και φευγω. (το άφησα όλο το παράδειγμα από κάποιο φόρουμ γιατί είχε ενδιαφέρον)

κωλοστράρες (από perkins, 12/06/10)Λατινικη κολοστρα, για να μην (;) κωλωνεις! (από perkins, 14/06/10)

Επίσης η λέξη γράφεται και «κωλόστρα», βλ. παράδειγμα

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
perkins

(Απο κατι τσέχικα σαϊτς - οποιος ξέρει ας συνδράμει-νομιζω οτι κολοστρα στα τσεχικα έχει να κάνει με το Κώλον, το παχύ έντερο)
... tekutina - kolostrum - bohatá na protilátky. Produkce kolostra se zvyšuje do porodu, poté je nahrazena produkcí mateřského ..

#2
Galadriel

Κωλόστρα; Ή κωλώστρα εκ του κωλώνω;

#3
Galadriel

Ένα γούγλε δίνει επιστροφές και με τις δύο εκδοχές, το κωλόστρα πολύ λιγότερες βέβαια αλλά υπάρχουν καταχωρήσεις. Δεν ξέρω εμένα το σωστό μου φαίνεται όπως το χω περάσει εγώ αλλά δεν θα με έλεγες και αντικειμενικό κριτή.

#4
Khan

Κι εγώ κωλώστρα θα το έλεγα...

#5
perkins

κι εγω αν το ειχα δει κωλωστρα θα το ελεγα. Ελα ντε ομως που υπαρχει και κωλοστρα αλλά και κολόστρα..

#6
allivegp

σιγά μην υπάρχει και κολώστρα.

#7
iron

εγώ νομίζω ότι πρέπει να διορθωθεί σε κωλώστρα, από το κώλος + κατάληξη -ώστρα (κατά τα απλώστρα, σιδερώστρα, σκοτώστρα κλπ)

#8
Galadriel

Είναι γνωστό το δίλημμα περί της ορθογραφίας: κώλος ή κόλος; Διάβασα κάποτε ότι έχει σημασία σε τι αναφέρεται κανείς, σα να λέμε στο κωλομέρι ή στην τρύπα, μιλάμε για την γλωσσική εξειδίκευση του κώλου τώρα. Συνεπώς αγίβε παίζει να υπάρχει και κολώστρα αααααχαχαχα (πάντως το δεύτερο ω δύσκολα αμφισβητείται, ακόμα και ο φούντας κωλώνει στο λινκ που περιελήφθη στον ορισμό). Από ό,τι βλέπω ο ορισμός εγκρίθηκε σο δεν το συζητάμε άλλο, άντε να μπει και ένα λινκ στο άλλο λήμμα και είμαστε κομπλέντερ.

#9
GATZMAN

Δεν κάνουμε μια σύμβαση; Αν κωλώνει για βραχυ διάστημα, τότε του βάζουμε ο (βραχύ φωνήεν), αν όμως το κάνει επί μακρόν του πετάμε ένα ω (μακρό)... και καθαρίσαμε....

#10
perkins

παιδια εγω δεν παρεξηγουμαι παντως. Κάντε ο,τι σας φωτισει ο μεγαλοδύναμος. μπεσα για μπέσα

#11
perkins

ξεκωλωστρα ή ξεκωλοστρα ή ξεκολοστρα ή ξεκολώστρα υπάρχει;

#12
Khan

Κι άμα εξακολουθεί να κωλώνει, θα του χώσουμε και μια υπογεγραμμένη του πούστη!

#13
Stravon

Μια φορά το «κόλον» γράφεται με ο. Επομένως μάλλον κολώστρα πρέπει να είναι το σωστό.

#14
iron

το κωλώνω όμως είναι από τον κώλο, δες αυτό, οπότε, το κωλώστρα είναι οκ.

#15
GATZMAN

@Στράβων
Πάντως πολλοί κωλώνουν στην κολονοσκόπηση

#16
Stravon

@ironick με τον ακόλουθο σύνδεσμο τεκμηριώνω ότι ο κόλος γράφεται με όμικρον. Εδώ

#17
iron

χεχε, βλ. την σχετική συζήτηση περί ο και ω στα σχόλια του κωλίλα. τι μου θύμισες...

#18
Stravon

τι σου θύμισα;

#19
iron

τα νιάτα του σάιτ! γεράσαμε δω μέσα, στα χέρια του σλανγκρ μεγάλωσαν και πόνεσαν και μάτωσαν γενιές και γενιές σλανγκόφωνων...

#20
jesus

τους σλάνγκους με τα πρησμένα δάχτυλα, που τους έλεγαν αλήτες...