Η έκφραση «μ' αυτά και μ' αυτά», δηλώνει :

1) Την επανάληψη ασήμαντης ή προγραμματισμένης δραστηριότητας χωρίς εξάρσεις , εκπλήξεις κι αλλαγές στα ρουτινιάρικα τεκταινόμενα.
Ουσιαστικά περιγράφεται η συγκεκριμένη δράση ως ασήμαντη και άσκοπη που κάνει τους συμμετέχοντες είτε να μην μπορούν να προχωρήσουν το έργο τους είτε να βαριούνται αφόρητα.

2) Επίσης χρησιμοποιείται για να καταδείξει κάποια ομαδοποίηση ερεθισμάτων ικανά να προκαλέσουν ανάσυρση κοινών συνειρμών και αναμνήσεων, παλιότερων φυσικά γεγονότων...

3) κι ακόμη σε σειρά ομαδοποιημένων δυσκολιών και αντιξοοτήτων που επιβραδύνουν και δυσκολεύουν την επίτευξη κάποιου στόχου.

Συνήθως η συγκεκριμένη έκφραση συνοδεύεται από το ρήμα «φτάσαμε» δείχνοντας έτσι ότι η διπλή χρήση της οριστικής αντωνυμίας σαφώς αναφέρεται σε κάποιου είδους δράση.

1) Το παιχνίδι είναι σούπα, μονομαχίες στο κέντρο, σκληρά μαρκαρίσματα και λάθος μπαλιές... Μ 'αυτά και μ' αυτά λοιπόν φτάσαμε στο ογδόντα πέντε και το σκορ είναι στο μηδέν - μηδέν.

2) ... Εγώ πάντως μ' αυτά και μ' αυτά ξαναθυμήθηκα Μαλβίνα και συνειδητοποίησα πόσο λείπει. Τι θα είχε πει ο στόμας της αν ζούσε... (απο μπλογκ).

3) ... Τέτοια διαδρομή δεν έχουμε κάνει και τη συνιστούμε αν θέλετε να ζήσετε το απόλυτο offroad, με φόντο τα Ιμαλάια παρακαλώ. Ο δρόμος, ήταν κυρίως σκληρό χώμα με τρύπες και κροκάλες, με ατέλειωτα νεροφαγώματα από τα χιόνια που λιώνουν και πιο σπάνια υπήρχαν κάποια κομμάτια ασφάλτου, που και πάλι ήταν μέσα στην ανωμαλία. Μέσα σε όλα αυτά είχαμε και τις νταλίκες που έπρεπε να προσπερνάμε ή να περιμένουμε να περάσουν αφού το πλάτος του δρόμου αυτού είναι δεν είναι τρία μέτρα. Μ ' αυτά και μ' αυτά φτάσαμε μόνο μέχρι το Κέιλονγκ την πρωτεύουσα τις κοιλάδας Λαχαούρ, στα 3.600 μόλις μέτρα... (από μπλογκ)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
allivegp

Mπράβο Πέρκινς! Πολύ καλό, το είχα στο πρόχειρο! Ειδικά στους σχολιασμούς των ποδοσφαιρικών αναμεταδώσεων, αποτελεί μαστ. Άλλη μια τετριμμένη ατάκα των αθλητικογράφων είναι το «Και ο διαιτητής...» που μας εισάγει απαράλλαχτα στο «σφυρίζει τη λήξη». Επίσηςε και το «επιτέλους να πέσει η μπάλα κάτω να παιχτεί λίγο ποδόσφαιρο» όταν για πολλή ώρα οι παίχται βαράνε καμινάδες όπως-όπως.

#2
perkins

ευχαριστω αλλλι ( ειδες, βαζω 3 Λ για να μην γινεται συγχυση).
Η ποδοσφαιρόγλωσσα έχει όντως πολλες σλανγκιές και η μπασκετόγλωσσα.πχ: τον πουλησε η μπαλα, σίδερο,κτλ αλλά και το αμίμητο του Φίλλιπου Συρίγου «χα χα χα είναι να γελάει κανείς»

#3
allivegp

Άλλο ένα αθλητικό κλισέ είναι «Ο Χ και η παρέα του», όπου Χ ο καλύτερος παίκτης της ομάδας. Π.χ. «Ο Πάο το 1971 έφτασε στον τελικό του Γουέμπλει, αλλά εκεί έπεσε πάνω στον Γιόχαν Κρόυφ και την παρέα του και ηττήθηκε με 2-0» ή «Στο Μουντιάλ του 1986, η Δανία προκρίθηκε από τη φάση των ομίλων, αλλά κατόπιν αντιμετώπισε τον Εμίλιο Μπουντραγκένιο και την παρέα του και αποκλείστηκε», κ.λπ.

#4
HODJAS

Σε πρώτη επαφή με τη μπάλα
, κάτι σαν σουτ κ.α.
Άλλο κλάσσικ είναι τα γενέθλια του παίκτη που βάζει το γκόλ. Πάντα, όταν σκοράρει κάποιος, ο κάστερ λέει «το καλύτερο δώρο για τα γενέθλιά του σήμερα»...

#5
Khan

#6
perkins

Απο τα πιό γελοία είναι το : «με το ανάποδο πόδι». Λες κι έχει τη φτέρνα μπροστά ή το παπούτσι στο γοφό.

#7
HODJAS

Αποτυχημένη πάσα - σέντρα: «Η μπάλα δεν θα φτάσει ποτέ στον ...»

#8
HODJAS

και: «εναντίον οργανωμένης επίθεσης» (δηλ. αποτυχημένος αιφνιδιασμός κυρίως στο μπάσκετ), «είναι πολύς κόσμος στη μικρή περιοχή» (σε κόρνερ) κ.α.

#9
notheitis

του έδωσε τα πόδια στα χέρια, του πήρε την ταυτότητα, του πήρε την καριέρα

#10
jesus

πανω στα σωματα

#11
perkins

των νεκρων

#12
xalikoutis

Αλλάξτε παιχνίδι.