Χαρακτηρίζει την γυναίκα που επί μονίμου βάσεως σκέφτεται και λειτουργεί με το αυτό της, φθάνοντας έως σημείου ακραίων αντικοινωνικών συμπεριφορών τύπου «να παντρέψω την κόρη μου σύντομα για να' χω χρόνο να βρω κάνα γκόμενο» ή ζητούμενη να λάβει θέση στο δίλημμα του εραστή «ή οι φίλοι σου ή εγώ, που σε αγαπάω» δεν διστάζει να απαντήσει «εσύ, αγάπη μου, εσύ...» και πάνε οι φίλοι στην ευχή...

Επιπλέον, είναι και η έντεχνη διαχειρίστρια - βιρτουόζα του αυτού της, ως σύμβολο της γυναικείας προσωπικότητας, σε καθημερινούς ελιγμούς για αποφυγή των δύσκολων καταστάσεων και για προσωπική ανέλιξη και απόκτηση αγαθών (συνήθως, άλλων προκατόχων).

Θα πρέπει να τονιστεί ότι, ως προς το πρώτο σκέλος, δεν είναι η αγάμητη ούτε η αραχνομούνα η ηρωίδα μας, η οποία ξαφνικά ηράσθη σφόδρα και αποφάσισε να απορροφηθεί στον έρωτα. Ούτε, απαραίτητα, η μητρομανής. Είναι η «πουτσόπληκτη» και, υπό οριακές προϋποθέσεις, η «σχεσάκιας» και γεννιέται με αυτά τα χαρακτηριστικά. Περίπου, αντιστοιχίζεται στον αρσενικό τύπο μουνόδουλου.Είναι δύσκολο για μένα να το αναλύσω επακριβώς. Μάλλον καμιά σλανγκοφιλενάδα θα με πιάνjει, που έχει ζήσει στο πετσί της τέτοιους χαρακτήρες.

Ως προς το δεύτερο σκέλος, προσιδιάζει στον τύπο της «γυναίκας δηλητήριο», της καταφερτζούς και της γάτας με πέταλα, που συναντάται σε κάθε οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό χώρο.

  1. - Η Μαρίκα με έχει γράψει τελείως. Είμαστε 10 χρόνια κολλητές και έχει κλειστεί στο σπίτι του Τάκη 2 μήνες τώρα και ούτε παίρνει ένα τηλ. Όποτε την παίρνω να πάμε για καφέ όλο κάτι της τυχαίνει και δε μπορεί.
    - Εσύ δεν έβαλες ποτέ μυαλό. Δεν θυμάσαι από την πρώτη μέρα που γνωριστήκαμε, στο πάρτι της Ελένης, που μας είχε κάνει μύλο, μέχρι να της κάτσει ένας από τα τρία αδέρφια; Αλλά μετά σε γέμισε γλυκόλογα και όρκους φιλίας και εσύ έχεις τσιμπήσει από τότε. Αυτή ποτέ δεν μας νοιάστηκε, φιλενάδα. Μόνο για να βρίσκει γκόμενους μας είχε και μετά να εξαφανίζεται, η μουνού.

  2. - Εντάξει, Νίνα, τα κατάφερα σήμερα! Πρωτοκολλήθηκε η αίτηση και αύριο θα είναι έτοιμη η σύμβαση! Πήγα στην υπηρεσία, χαλβάδιασα διακριτικά τη γραμματεία ότι η τσάντα της ήταν πολύ ωραία και ότι ο γιος της που πέρασε με 10 στο ΤΕΙ είναι αστέρι και το επάγγελμα έχει μέλλον και κουλάντρισα τον προϊστάμενο για τη φήμη της δουλείας του και της υπηρεσίας του και «πόσο μ’ αρέσει να σας ακούω, δείχνετε έμπειρος…»...Χίχιχι!
    - Καλά, φιλενάδα, είσαι πολύ μουνού!

ΜΝ by Androulakis (από GATZMAN, 01/09/10)Μεγαλώνει τα βυζια... (από perkins, 02/09/10)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Επισκέπτης

@Πρωτεύς

Έλα τώρα μωρέ φίλε Πρωτέα κι εσύ.
Λίγη αυτοσυγκράτησις δε βλάφτει.
Πού βρήκες τόσους χαρακτηρισμούς για μιαν απλή μουνού;
Είστε κακός κύριέ μου;
Μια μουνού είναι απλώς και μόνο μια μουνού.
Στη θέση τού μυαλού έχει το μνι τς και στη θέση τού μνιου τς έχει το μυαλό της.
Απλά πράγματα και ίνα διατί τα περιπλέκετε κύριέ μου;

#2
ΠΡΩΤΕΥΣ

Διότι είναι περίπλοκο, φίλε μου! Είναι περίπλοκοι οι νευρώνες του...Οι διαδικασίες του, οι χημικές αντιδράσεις του, οι ευαισθησίες του, οι μυρωδιές του, η ψυχολογία του...και το κυριότερο: «they bleed 5 times per month but they never die!»

#3
LoudaPetalouda

«που'σαι μωρή μουνού;»