Συμμαχώ, συμπαρατάσσομαι, συνεννοούμαι με κάποιον για να προωθήσουμε μαζί τα κοινά μας συμφέροντα. Όπως τα πολιτικά κόμματα, οι συμμαχίες γίνονται από μέλη του ίδιου ευρύτερου συνόλου. Στην έννοια του λήμματος, όμως, ποτέ δεν υπάρχει η έννοια της συνεργασίας για το καλό όλου του συνόλου, όπως (θεωρητικά) υπάρχει στα πολιτικά κόμματα.

Πρόκειται για ήπια έκφραση που μπορεί άνετα να την χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε οποτεδήποτε, εκτός από επίσημες περιστάσεις και έγγραφα.

Βλ. και κολεγιά, τακιμιάζω, τα κάνω πλακάκια.

  1. Από εδώ:

Οι αρχηγοί έκαναν κόμμα με τα μεγάλα αφεντικά και κονόμαγαν σε βάρος των πολλών που στήριζαν το συνδικάτο. Μέχρι που κάποια στιγμή γινόταν της εκδιδομένης η κιγκαλερία και έρχονταν τα πράγματα σε μια σειρά. Και τανάπαλιν απ’ τη αρχή με τη νέα ηγεσία κι’ όσοι δεν ανήκαν στο συνδικάτο περίμεναν στη πλατεία να περάσουν οι μάγκες με τα φορτηγά και να διαλέξουν με το δείκτη του χεριού … έλα εσύ, και εσύ, όχι εσύ κλπ.

  1. Από εδώ:

Εγώ ήμουν ο πιο αντιδραστικός άνθρωπος που γνώρισε το camping και το λάτρεψε! Ξεκίνησα στα 15 από τα ομαλά, Χαλκιδική! Μετά ήρθαν τα δύσκολα: γονείς, 2 αγόρια αδέρφια (που έκαναν κόμμα, μέχρι που βρήκαν κορίτσια και ήθελαν κάλυψη!), δεν είχε ζεστό νερό, πλέναμε τα πιάτα εναλλάξ - επειδή εξαιρούνταν οι άντρες όμως - το εναλλάξ σήμαινε μέρα παρά μέρα - εγώ και η μαμά μου!

  1. Από εδώ:

Απ ότι κατάλαβα Μυρτώ μου, απ' τη μια ο ανάδρομος Ερμής και απ την άλλη Κουρσάρε, ο Μέρφυ με τους νόμους του, έκαναν κόμμα, συμμαχία, ταυτίστηκαν και βάλθηκαν να μας εξοντώσουν. Ε! ΟΧΙ. Αμάν πια! Ας μην τους κάνουμε τη χάρη. Ν' αντισταθούμε, βρε παιδιά.

Got a better definition? Add it!

Published

#1
GATZMAN